Do kraja 2019. moguća reforma Izbornog zakona

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović koji sutra preuzima predsjedavanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH, najavljuje da će narednih dana pokušati napraviti jednu novu dinamiku s članovima kolegijuma Doma naroda, Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem, ali i s Miloradom Dodikom, kako bi stvorili mogućnost za uspostavljanje izvršne, a time i završetak uspostavljanja zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 27.10.2019 | 12:43
Do kraja 2019. moguća reforma Izbornog zakona
"Ako bismo uspjeli to uraditi u narednih petnaestak dana, smatram da bi to bio značajan iskorak, jer smo se predugo nadmudrivali i jačali nepovjerenje. Krajnje je vrijeme da okrenemo list i pošaljemo poruku iz Bosne i Hercegovine svima u Evropskoj uniji koji danas drugačije gledaju jugoistočnu Evropu da i s nama računaju kada ubuduće budu donosili odluke", izjavio je Čović za Fenu.

On se osvrnuo i na sutrašnji sastanak delegacija HDZ-a i SDA, za koji vjeruje da će pomoći jačanju povjerenja između dvije stranke, ali i hrvatskog i bošnjačkog naroda te donijeti "otvaranje razgovora oko Izbornog zakona i mnogih drugih pitanja koja se tiču funkcionisanja vlasti i agende za naredni period".

"Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koji smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definisao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterijume, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima. Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka", poručio je Čović.

Dodaje da reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje Savjeta ministara nisu povezani, jer su se, kaže, tri strane još ranije dogovorile oko Savjeta ministara i sada se čeka signal da se krene u taj proces.

"Ima nadmudrivanja oko toga što bi ko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuslovno uspostavljanje Savjeta ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese, pa i ono što se postavlja kao uslov za naš evroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO. To treba uraditi novi Savjet ministara kada preuzme dužnost. Ima on dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i oko kojeg mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Savjet ministara i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavljanje parlamentarnih tijela", kazao je Čović za Fenu.

On sutra od Bakira Izetbegovića preuzima osmomjesečno predsjedavanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čovića će na toj poziciji, po isteku osam mjeseci, zamijeniti treći član Kolegijuma, Nikola Špirić.

(FENA)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

@inspektor

27.10.2019 12:02

Nista od toga Covicu znas i sam prvo ANP pa vijece Ministara.Bosnjaci su prije popustali i tebi i Dodiku da bi BiH bila efikasnija nema toga vise.Vidis i sam nema popustanja po cijenu da ovo stanje traje ako treba do beskonacnosti.

ODGOVORITE
Name

Re inspektor

27.10.2019 12:58

Znaci tebi nije stalo do BiH....

Name

IDEMO DALJE

27.10.2019 13:11

ON I BAJA JOS UVJEK SANJAJU PROSO JE VLAK POPUSTANJA COVICU BICE MANJE I DIREKTORSKIH MJESTA ZA ADZ JER STE SVE FIRME POKRALI A VRJEME JE I DA BAJA POLOZI RACUN SRBIMA ZA PROPAST I BANKROT SRPSKE

Name

Rale

27.10.2019 12:06

Nije ni srbima dobro ali i hrvati su bijedni kad mogu ovog slusiti i gledati. Treba sirotinja malo sama da se preispita jer to je njihov izbor.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.10.2019 15:36

Reforma!? Uvodite elektronsko glasanje!?

Name

Re

27.10.2019 12:19

Ko još čita ili sluša šta kaže “napredni optimistični evropljanin”? nije dobar u vugla

ODGOVORITE
Name

Veljko

27.10.2019 12:26

Džaba pričaš Čoviću. Nikada vam Bošnjaci neće dozvoliti promjene u Izbornom zakonu.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

27.10.2019 13:40

Pored toga što Bšđnjacima ne odgovara promjena izbornog zakona, to ne odgovara ni Mili Dodiku, tako daod toga nema ništa. U BiH ne postoji ništa što svima odgovara, tako da je to neupravljiv sistem i društvo.

Name

haha

27.10.2019 15:07

U BiH cak ne postoji ni ono sto odgovara barem dva naroda, od tri konstitutivna. A gdje onda da postoji da im svima nesto odgovara?!

Name

Komentator

27.10.2019 13:09

Kada ce ovaj konacno shvatiti da oni pregovaraju samo u ime svojih stranaka, formirajte skupstinsku vecinu pa napred, ostavite se Ustava i Dejtonskog sporazuma to mijenjaju tri naroda dogovorom

ODGOVORITE
Name

covicu

27.10.2019 15:02

Znas kad ce to biti...nikad a mozda ni tad.Zasto nikad nisi objelodanio koliko hrvata ima u Bosni ?

ODGOVORITE
Name

Hm

27.10.2019 15:31

Ako bismo uspjeli to uraditi u narednih petnaestak dana,....kojeg mjeseca .koje godine...

ODGOVORITE
Name

Ustasa

27.10.2019 16:13

Suplja price.Docekat ces do lanjskog snijega.Samo se ti tjesi a Veliki Baja ce uskoro svom narodu srbima morati poloziti racun.Zivi bili oa docekali.Covica treba otjerati u ergelu.

ODGOVORITE
Name

Ipe

27.10.2019 16:20

Nema mu Dodika u vlasti pa se nasekirao.ANP prvo

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2019 17:03

Izborni zakon ti prvi podrzajes to tebi pase

ODGOVORITE
Name

Zagor Ba

27.10.2019 17:08

Kako ovoga shvatiti ozbiljno,sto god je rekao,slagao,i onda opet siri demagogiju,totalno neozbiljan za svoje godine i polozaj

ODGOVORITE
Name

Raso

27.10.2019 17:31

Zatvorene liste i elektronsko glasanje su jedini spas za ovaj narod i zemlju!

ODGOVORITE