Koji političari u BiH bi trebalo da su u penziji?

Opšte je poznata činjenica da politikom, političkim procesima i društvenim odlukama u BiH, gotovo tri decenije upravlja maltene jedna te ista "garnitura" ljudi, te da su se u svakom od tri konstitutivna naroda, utvrdile vođe koje se bezmalo pitaju za sve.

Bosna i Hercegovina 04.05.2024 | 09:30
Koji političari u BiH bi trebalo da su u penziji?

Takve okolnosti, napravile su politiku gotovo pa idealnim zanimanjem, a u prilog tome, smijemo kazati da u ovom trenutku, u BiH postoje oni koji su upravo zahvaljujući politici komotno mogli da popune radni staž.

Zato ćemo se, u ovom tekstu, u kratkim crtama upoznati sa poslanicima i delegatima u parlamentima širom BiH, a koji su po svojim godinama (65), već odavno trebali da odmaraju u penziji ili su stekli pravo na to, ali im je politika (koja ne poznaje starost), omogućila da taj posao obavljaju dok god mogu.

Treba napomenuti, da u ovom slučaju, nismo "obišli" skupštine opština i gradova u Republici Srpskoj i kantone i opštine u Federaciji BiH, već samo Narodnu skupštinu Republike Srpske, vlade Republike Srpske i FBiH, Savjet ministara BiH, Predstavnički dom PS BiH, Dom naroda Parlamenta BiH, Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema dostupnim podacima, najstariji aktivni političar u svim navedenim institucijama je Sredoje Nović, koji kao 77-godišnjak, predstavlja SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nović je neko ko se može pohvaliti izuzetnom političkom karijerom, u smislu toga da je još u bivšoj državi, a na nivou SRBiH, obavljao brojne funkcije u službi državne bezbjednosti, što je kasnije uspio i u Srpskoj. Zanimljivo je da, iako se rijetko kandidovao na izborima, bio je biran za ministra u Vladi Srpske čak tri puta, a bio je i prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i ministar u Savjetu ministara BiH. U Dom naroda BiH je biran nakon 2015. godine, da bi to ponovo uslijedio nakon prethodna dva izborna ciklusa.

No, Nović, nije jedini penzioner u Domu naroda Parlamenta BiH. Društvo mu prave partijski kolega Nikola Špirić, kao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH, a svi su blizu osme decenije života.

Kada je u pitanju Narodna skupština Republike Srpske, nekoliko narodnih poslanika je zagazilo u sedmu deceniju života, ali je samo jedan koji ima mogućnost da po godinama ode u penziju. To je Nataša Radulović iz SNSD-a. Ona je, podsjećanja radi, kao najstarija poslanica u ovom sazivu parlamenta, presjedavala skupštinom Srpske tokom jedne sjednice, kada se biralo novo rukovodstvo.

Penzionera ima i u Vladi Republike Srpske. I to troje: Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Zora Vidović, ministar finansija i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture (iako ona još uvijek nije zvanično napunila 65 godina).

Sa druge strane, u Vladi FBiH, nema nijedan ministar koji bi po godinama trebalo da bude u penziji, a ista stvar je i kada je u pitanju Savjet ministara BiH.

U Predstavničkom domu PS BiH, sjedi njih pet. To su: Nebojša Radmanović iz SNSD-a, koji je nakon Novića, najstariji političar kada su u pitanju parlamenti i vlade, Amor Mašović i Denijal Tulumović iz SDA, Jasmin Imanović (SDP BiH) i Predrag Kožul, Klub poslanika iz hrvatskih stranaka.

Što se tiče zastupnika/poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, u klupama sjedi sedam penzionera. Iz SDA dolaze Miralem Galijašević i Ivica Šarić, Mladen Bošković je izabran na izborima ispred koalicije hrvatskih stranaka, Dragan Mioković predstavlja Našu stranku, Safet Omerović SBiH, Dževahid Sokić , POVJERENJE! i Luka Faletar - HDZ 1990.

Šest je broj delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH, koji po godinama mogu biti penzioneri. Iz Kluba Bošnjaka to je Hikmet Hodžić, Kluba Hrvata Ivo Tadić, a najviše ih je iz srpskog kluba, četvoro: Ljubinka Atanasijević, Zora Dujmović, Mladen Lonić  i Smiljana Viteškić.

(Nezavisne) Foto: PS BiH

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Jaffa

04.05.2024 09:35

Njih 95% treba da je u zatvoru i da im se ispita porijeklo imovine.

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2024 10:37

Taman tako

Name

re Jaffa

04.05.2024 10:42

A prvi Prapa stara fukara i sin udbaša.Predratni direktor pozorišta u Banja Luci.Fukareština koja je tobože zabrinuta šta će biti sa Republikom Srpskom a glasa u parlamentarnoj skupštini BiH za zakon o sprečavanju pranja novca.

Name

???

05.05.2024 10:02

Tačno tako. Kakva penzija sve pokradoše.

Name

ре

05.05.2024 11:49

ПО сили закона има да иду у затвор, какве пензије, Има да им се одузме све што су накрали.

Name

Re

04.05.2024 09:38

Prvi burle bi trebao ići u penziju od kriminalni političara bolje od zatvora sa 300 maraka penzije,

ODGOVORITE
Name

Re re

04.05.2024 11:44

Tačno. I on je napunio 65.

Name

Lešinari

04.05.2024 09:43

Do iznemoglosti glođu državne jasle...

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2024 11:43

I mi očekujemo napredak sa metuzalemima. Nama stvarno nema spasa.

Name

Dron

04.05.2024 09:52

Nigdje u svijetu kao ovdje razni lezilebovići i lopine nisu doživjeli politiku kao svoj EL Dorado. Novac, moć, lagan život, benefiti, odgovornost nula. Što da ide u penziju?

ODGOVORITE
Name

Bok

04.05.2024 09:54

Sve su to udbaši i komunjare koji nikada ništa nisu radili, već su krajem prošlog vijeka preko noći shvatili da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati, i sada truju mlade jer im se može dizati, a ovi ljubomorni.

ODGOVORITE
Name

Ako

04.05.2024 13:28

Završeni studenti moraju volontirat zašt i ovi penzioneri ne idu u penziju ali ako toliko vole raditi neka to bude volonterski rad

Name

X

04.05.2024 10:04

Taj metuzalem, imbecil, uhljeb Novic ce biti dok ne izdahne. Stari udbas misli da je nezamjenjiv, a mladji sa diplomama neka idu u Njemacku. A onaj prevtaner papak Spiric se zapeko kao vostana figura

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.05.2024 10:15

Gadljivi su a nisu ni svjesni.Zauzeli su sve pore drustva a najvise mediski prostor.Danas je vrijeme lupetanja a to bez penzionera nije moguce.Njihovo misljenje je jako bitno zato sto zive od danas do sutra Oni nemaju vremena za buducnost Zbog toga ih se sve pita i zato odlucuju o nasoj sudbini.Trebas imati dobar zeludac da to gledas i istrpis.Mladi od njih nemaju sta pametno nauciti osim da ih gledaju kako zauzimaju sve funkcije i prostore misleci da ce bez njih sve stati.Ona famozna recenica na mladima svijet ostaje je odavno umrla.Ko je tome kriv znas se.Da nije novac taj koji diktira sve to mozda ne bih bilo ovoliko primjetno.Ali zbog prokletog novaca se gine u svim sverama drustva.Taj isti novac je ljudima poremetio um i zbog njega ne znaju gdje udaraju i sta rade.

ODGOVORITE
Name

slavica lubarda višegrad

04.05.2024 10:46

malo im što su nakrali...pa daj još....a narod preživljava sa 300 KM

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.05.2024 11:20

Sta im je tako dobro, da im nije do penzije? Sve bi ih trebalo oterati u penziju, jer oni ocito nemaju nameru, lepo im je, mlate lovu, vazni su.

ODGOVORITE
Name

Čujjjjj penzija?????!!!!

04.05.2024 11:55

Pa oni trebaju DIREKT!!!!!! U Zatvore!! Pibogu???!!! A rezultati nj8hovog rada? Vracanje plataaa i privilegijaaa nezaradjenih??!! Vrtoglavo velikih za Ginisa! Plus zloupotrebeee polozaja institucijaa drtavee pljackaaa otimacinaaa za Ginusa! To su rezultati njihovog rada pkzs plate i penzijee??!! Za ginisa pljacka stoljeca oni nisioci pljacke i u penzijuuu! Pojel maca ko jamiooo jamiooooo! Ojjjj ha! Cirkzs balkanski 21 vijeka Korumpirani politicari pljackasi iznad zakona!

ODGOVORITE
Name

Требиње

04.05.2024 12:06

Шта значи обнашати

ODGOVORITE
Name

X

04.05.2024 12:29

Onaj metuzalem Radmanovic, njega ni kod kuce ne vole vidjeti, stalno namrsten. Konta taman sad kad sam se napljacko moram bogu na istinu. To je jedina pravda

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

04.05.2024 14:35

Žale se vozači da ovi starci ne mogu izdržati vožnju da moraju stajati svakih desetak kilometara radi prostate da se ne pomokre u autu,neki nose pelene,jes elita bog te mazo,ma mi smo osuđeni na propast.

Name

Stranac

04.05.2024 14:14

Puno ste ih izostavili na prmjet Nebojsa Radmanovic sa 75pet

ODGOVORITE
Name

Realno

05.05.2024 12:47

Pa oni uzmu otpremnine i vrate se ponovo dan dva u penziji i opet na posao a legne ima 30000 to su uradilo aspirin,Majkić,Nović,Marjanović Itd dok obični penzioneri kraj sa krajem sastavljaju

ODGOVORITE