АБА: Мега убједљива у дербију зачеља!

Хрвати два пута по 0-3! Тим Дејана Милојевића побегао је са деобе последњег места, након што је средином треће четвртине "преломио" изједначен дуел са Задром.  Мега се пробудила, Мишковић и Ашћерић доминирали, Задар отишао кући са -24! Одлична игра домаћих у нападу.

Кошарка 18.10.2019 | 22:40
АБА: Мега убједљива у дербију зачеља!
Мега Бемаx оставила је Задар на "минус 24" у једном од уводних мечева 3. кола регионалне лиге.

Гости су почетком другог полувремена били у благој предности (45:47), а изабраници Дејана Милојевића реаговали су серијом од 11:0, која је потом расла до 21:4.

Вођство од 66:51 у 28. минуту дало је наговештај да ће се на крају радовати домаћи кошаркаши, али не и да ће се гости из Далмације потпуно "распасти" у последњих 10 минута, до коначних 98:74 (30:22, 13:18, 28:19, 27:15).

Мега, за коју је дебитовао Словенац Блаж Месичек, тако је под "морањем" стигла до прве победе у новој сезони, док је Задар пао на 0-3 и заједно са Цибоном дели последње место на табели.

Без победе је за сада још Игокеа, која у суботу увече дочекује Цедевита Олимпију.

У тиму Меге било је шест играча са двоцифреним учинком, али нико није нарочито "одскочио. Никола Мишковић убацио је 18, Лука Ашћерић 15, Филип Станић и Марко Симоновић по 14, а Един Атић и Андрија Марјановић по 12 поена.

Код Задрана потпуно супротна ситуација - најбољи стрелац Брајон Ален постигао је 24 поена, а први следећи само девет поена. Били су то центри Домагој Вуковић и Србин Стефан Фундић, који је као бивши члан Меге добио пригодан поклон пре почетка утакмице.

Мечу у дворани "Ранко Жеравица" на Новом Београду присуствовало је много људи из света кошарке. Издвајамо некадашњег селектора Душана Ивковића и повређеног репрезентативца Драгана Милосављевића.

Мега је уписала прву победу у новој сезони АБА лиге. Задар је у дворани "Ранко Жеравица" на Новом Београду био добар ривал тек на тренутке, а све захваљујући веома ангажованој игри домаћих пре свега у нападу. Хрватски тим је на крају поражен резултатом 98:74.

Гостујући кошаркаши су вечерас катастрофално шутирали са линије за слободна бацања, промашивши чак 12 пута у првом полувремену (7/19, 37%), док је Мега са друге стране поенима из рекета успевала да дође до веома битног моментума. Испоставиће се је Задране то касније коштало бољег резултата. Меч је и дефинитивно преломљен средином треће деонице када је Мега ушла у одличну серију 21:4, поново преузела предност у своје руке и није је испуштала све до краја утакмице.

Најбољу партију вечерас код домаћих пружио је Никола Мишковић који је уписао 18 поена уз пет скокова и шест асистенција. Испратили су га Лука Ашћерић са 15 поена, као и Марко Симоновић и Филип Станић са по 14. Код Задрана, једини вредан помена био је Брајон Ален са 24 поена.

Утакмицу је много боље отворила екипа Меге, која је врло лако долазила до поена у рекету и користила смушесност у игри Задрана. Гости су током прве деонице једине трзаје давали са дистанце, пошто из рекета, а ни са линије слободних бацања, готово ништа нису успевали да погоде. У таквом ритму, домаћи су након уводних десет минута кошарке водили резултатом – 30:22.

У другој четвртини видели смо нешто спорију игру на обе стране. Меги је стао шут, па су гости полако кренули да топе предност. И даље су имали доста главобоље са линије пенала, мада су све компензовали добрим шутом за три поена. Домаћини су наставили да форсирају сличан стил игре као у уводној деоници, а на полувреме су отишли са три поена предности – 43:40.

Задар је на почетку трећег квартала повео, али то је било све од овог хрватског клуба за вечерас. Мега је средином ове деонице дошла до сјајне серије од 21:4 и тако бацила ривала на леђа. Веома важну ролу у тим моментима су играли Марко Симоновић и Лука Ашћерић. Имао је домаћин великих 16 поена предности крајем трећег квартала, али је на паузу отишао са залихом од 12 разлике – 71:59.

Иако се чинило да ће Мега до краја само још више увећати предност, средином последње деонице ушло се у мању кризу, па је Задар у једном тренутку пришао и на једноцифрену разлику. Ипак, тројком Луке Ашћерића све се вратило "у нормалу". То су уједно били и последњи трзаји хрватске екипе. Домаћи су на крају славили прилично убедљиво - 98:74.

МЕГА БЕМАКС – ЗАДАР 98:74

Арена: Хала спортова "Ранко Жеравица", Нови Београд
Гледалаца: 1.000
Судије: Урош Обркнежевић, Миливоје Јовчић, Бранислав Мрдак

МЕГА БЕМАКС: Мишковић 18, Атић 12, Марјановић 12, Ашћерић 15, Чарапић 6, Симоновић 14, Церовина 3, Брекић, Мацура, Танасковић 4, Станић 14, Месичек

ЗАДАР: Уљаревић 4, Ален 24, Марић, Сиришчевић 3, Палокај, Вујичић, Вуковић 9, Јунаковић 8, Фар 8, Фундић 9, Планинић 3, Глиберт 6

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: АБА лига (Мега Бемаx / Ивица Веселинов)

Коментари / 0

Оставите коментар