Дарко Панчев: УЕФА нас је уништила!

Нису нам дали да 1992. године играмо финале! „Показали смо и тада да смо јачи од свих“, поручио је легендани нападач.

Фудбал 01.10.2019 | 15:36
Дарко Панчев: УЕФА нас је уништила!
Пред сваку велику утакмицу навијачима Црвене звезде навиру сећања на нека давна времена. И на Дарка Панчева, који је уништио један грчки клуб. Против Панатинаикоса у Атини блистао је као много пута до тада Дарко Панчев. Сјајним головима трасирао је пут црвено-белима ка тријумфу и коначном финалу на Вемблију са Барселоном.

До тога није дошло... Сампдорија је била јача, али та сезона је и даље кост у грлу свим члановима Звездине генерације.

"Такмичење је било јако и било је тешко за наш тим да све време игра изван Београда. УЕФА једноставно није допустила Звезди да другу годину заредом игра у финалу. Био би то велики ударац за њих јер бисмо показали да смо јачи од свих, упркос свим њиховим санкцијама и законским неправдама“, поручио је Дарко Панчев.

Касније је дошао рат, а један од најбољих нападача у историји југословенског фудбала се запутио у Интер. И погрешио.

"То је била највећа грешка у мојој каријери. А лепо ми је говорио Христо Стоичков да одем код њега у Барселону. Постигао бих много голова и оборио многе рекорде, али понекад нешто једноставно крене по злу. Немам много да кажем о свом времену у Интеру, немам добрих сећања на Милан - лоша екипа, лоша свлачионица, прилично брзо сам се посвађао са тренером и управом клуба. У таквом окружењу, у таквој ситуацији, не можете очекивати да ће се догодити позитивне ствари," каже Панчев, који је у то време имао и понуду Манчестер Јунајтеда.

"То је друга највећа грешка у мојој каријери. Након мог лошег старта у Интеру, у децембру 1992. године, званично ме је тражио Алекс Фергусон. Замолио ме је да дођем у Јунајтед, али сам тврдоглаво одбио. Односно, желео сам да се докажем у Интеру, у Серији А. Коме је требало да се докажем? Због чега? Али то је... Знате - младост, лудост."

Многи и данас сматрају да је према Панчеву учињена велика неправда јер 1991. није добио Златну лопту за најбољег играча Европе.

"Мислим да је у реду да најбољи европски тим има и најбољег играча и уједно и добитника Златне лопте. Нажалост, 1991. године то се није догодило. То је такође последица великог утицаја француских медија на УЕФА, али и Адидаса који заједнички додељују награду. Уместо мене или Дејана Савићевића, Златна лопта отишла је у руке Жан Пјер Папена. Неправда. У спорт постоји једно врло једноставно правило - златну медаљу не може да добије неко који је изгубио одлучујучи меч. Није ли тако?"

На крају је нагласио да верује да ће Синиша Михајловић добити најважнију борбу у животу.

"Синиша нас је све изненадио том неугодном информацијом, али сви се надамо да ће опет победити. Био је сјајан фудбалер, добар човек, сада је добар као тренер. По мом мишљењу, као и многих других, он је сигурно један од три најбоља извођача слободних удараца у историји фудбала," изјавио је Панчев.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

глигор бабић

06.11.2019 15:05

ајмо звездо

ОДГОВОРИТЕ