Darko Pančev: UEFA nas je uništila!

Nisu nam dali da 1992. godine igramo finale! „Pokazali smo i tada da smo jači od svih“, poručio je legendani napadač.

Fudbal 01.10.2019 | 15:36
Darko Pančev: UEFA nas je uništila!
Pred svaku veliku utakmicu navijačima Crvene zvezde naviru sećanja na neka davna vremena. I na Darka Pančeva, koji je uništio jedan grčki klub. Protiv Panatinaikosa u Atini blistao je kao mnogo puta do tada Darko Pančev. Sjajnim golovima trasirao je put crveno-belima ka trijumfu i konačnom finalu na Vembliju sa Barselonom.

Do toga nije došlo... Sampdorija je bila jača, ali ta sezona je i dalje kost u grlu svim članovima Zvezdine generacije.

"Takmičenje je bilo jako i bilo je teško za naš tim da sve vreme igra izvan Beograda. UEFA jednostavno nije dopustila Zvezdi da drugu godinu zaredom igra u finalu. Bio bi to veliki udarac za njih jer bismo pokazali da smo jači od svih, uprkos svim njihovim sankcijama i zakonskim nepravdama“, poručio je Darko Pančev.

Kasnije je došao rat, a jedan od najboljih napadača u istoriji jugoslovenskog fudbala se zaputio u Inter. I pogrešio.

"To je bila najveća greška u mojoj karijeri. A lepo mi je govorio Hristo Stoičkov da odem kod njega u Barselonu. Postigao bih mnogo golova i oborio mnoge rekorde, ali ponekad nešto jednostavno krene po zlu. Nemam mnogo da kažem o svom vremenu u Interu, nemam dobrih sećanja na Milan - loša ekipa, loša svlačionica, prilično brzo sam se posvađao sa trenerom i upravom kluba. U takvom okruženju, u takvoj situaciji, ne možete očekivati da će se dogoditi pozitivne stvari," kaže Pančev, koji je u to vreme imao i ponudu Mančester Junajteda.

"To je druga najveća greška u mojoj karijeri. Nakon mog lošeg starta u Interu, u decembru 1992. godine, zvanično me je tražio Aleks Ferguson. Zamolio me je da dođem u Junajted, ali sam tvrdoglavo odbio. Odnosno, želeo sam da se dokažem u Interu, u Seriji A. Kome je trebalo da se dokažem? Zbog čega? Ali to je... Znate - mladost, ludost."

Mnogi i danas smatraju da je prema Pančevu učinjena velika nepravda jer 1991. nije dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača Evrope.

"Mislim da je u redu da najbolji evropski tim ima i najboljeg igrača i ujedno i dobitnika Zlatne lopte. Nažalost, 1991. godine to se nije dogodilo. To je takođe posledica velikog uticaja francuskih medija na UEFA, ali i Adidasa koji zajednički dodeljuju nagradu. Umesto mene ili Dejana Savićevića, Zlatna lopta otišla je u ruke Žan Pjer Papena. Nepravda. U sport postoji jedno vrlo jednostavno pravilo - zlatnu medalju ne može da dobije neko koji je izgubio odlučujuči meč. Nije li tako?"

Na kraju je naglasio da veruje da će Siniša Mihajlović dobiti najvažniju borbu u životu.

"Siniša nas je sve iznenadio tom neugodnom informacijom, ali svi se nadamo da će opet pobediti. Bio je sjajan fudbaler, dobar čovek, sada je dobar kao trener. Po mom mišljenju, kao i mnogih drugih, on je sigurno jedan od tri najbolja izvođača slobodnih udaraca u istoriji fudbala," izjavio je Pančev.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gligor babić

06.11.2019 15:05

ajmo zvezdo

ODGOVORITE