Банке у Српској пријавиле 48 "прања новца"

Финансијско-обавјештајном одјељењу Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) банке у Републици Српској (РС) пријавиле су у прошлој години укупно 48 трансакција сумњивих на прање новца, у укупном износу од 127 милиона КМ, подаци су Агенције за банкарство РС.  Није било трансакција сумњивих на финансирање терористичких активности.

Република Српска 22.09.2019 | 12:20
Банке у Српској пријавиле 48 "прања новца"
У извјештају Агенције за банкарство прецизира се да је пријављена једна сумњива безготовинска трансакција у износу од 103,5 милиона КМ, а та средства су, према налогу Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-е, била блокирана пет дана.

Банке су пријавиле и 31 сумњивог клијента због прања новца, а један од њих пријављен је због сумње на финансирање терористичких активности. 

Банке у РС пријавиле су у 2018. години укупно 179.658 готовинских трансакција у вриједности од три милијарде и 998 милиона КМ, што представља 0,46 посто укупно обављених трансакција у банкарском сектору тог бх. ентитета, односно 6,64 посто укупне вриједности обављених трансакција у банкарском сектору РС.

Из Агенције су најавили даљње праћење платног промета и активности ради спрјечавања прања новца и финансирања тероризма те сматрају да је неопходно унапрјеђивати сарадњу с другим надлежним институцијама.

О извјештају ове агенције Народна скупштине РС  изјасниће се на наредној сједници.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Којих

22.09.2019 10:35

48 да је само толико били би богатији од свакцарске код нас се апсолутно ниста не уради да није на било који нацин закон заобидјен изузев најсиромаснијег слоја гдје се донекле постује јер сиротиња све мора да плати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

22.09.2019 10:56

То су Банке које пријаве да Додик у Павловиц Банци дигне кредит 800.000 Км и три дана касније врати а у својим Лактасима отвара Банке РС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаа

22.09.2019 12:20

Ал ме насмија бас !!банке перу паре од рата до данас !па и бабе то знају и ником ниста !Све потковано увезано е сад ако негдје пукне ондабих дрзе у саци !!и тако се рекетирају дијеле тал па то је јасно ко дан!али они су изнад закона !! недодирљиви !!на балкану хоботница од рата до данас хара!!!

Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

22.09.2019 13:42

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ и његове церке фирме вец десет година перу новац у Републици Српској и покива их Милорад Додик, Никола Шпирић,Зоран Тегелтија, ЈОВО РАДУКИЋ, а уназа пар година се прикључила и Зора ВИДОВИЋ. Ове фантом фирме НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ покрива полиција И тузиластво. Миллан Тегелтија из ВСТСА директо за њих интервенише у Бањалучком тузиластву и Бањалучком Основном Суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2019 16:39

Милош Пејић из Новоматица је 2008 Милораду Додику дао мито од 2 милиона еура у кеше а зауаврат је Новоматиц и те фирме за прање новца добиле институционалну заштиту.

Name

Бањалучки берберин

23.09.2019 06:26

За кога раде они дилери девизама код Боске и у Господској у Бањалуци..??!! Несметано купују и продају и дању и ноћу, недјељом и празником, само се чује - девизе, девизе. А около банака колико волиш, читав низ мјењачница, курс БАМ-а стабилан, па се поставља питање зашто то и чему. И за кога. Нема неке видљиве логике. Рачуне не издају, ни фискалне, нема трага о купопродаји, очито је све дивље, сива зона, нелегално. Раније је полиција знала заћи и направити рацију и одмах затим их пустити, уз извињење наравно. А задњих 10-так година нема ни тога. За чији рачун и због чега, требало би истражити. Ето шећер задатка за истраживачко новинарство и исто такве новинаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно и очито

23.09.2019 07:36

Дивље је и нелегално, али зачудо и јавно, отворено и нескривено пред очима јавности, поштених грађана и сељака, па и многобројних туриста и гостију.