Коби о неуспјеху Американаца на СП у Кини...

Да ли свет још јури НБА или га је већ стигао? И “Реедем теам“ се мучио 2008. против Шпаније. . .  Коби Брајант о неуспеху Американаца у Кини.

Кошарка 14.09.2019 | 15:17
Коби о неуспјеху Американаца на СП у Кини...
Јесте то био тим из којег тешко да би ико добацио до најјаче поставе репрезентације САД, али нема сумње да Американци нису баш очекивали да ће такмичење на Мундобаскету у Кини завршити борбом са Пољском за седмо место на турниру. Како то обично бива, кренуће сад спекулације о томе како је америчка кошарка у проблему јер јој се остатак планете полако приближава. И мада то није сасвим тачно – јер да су дошли у најјачем саставу вероватно би пометлали конкуренцију – легендарни Коби Брајант из улоге Фибиног амбасадора признаје да се јаз између САД и остатка света значајно сманио.

Питање је само, како сада реаговати? Џери Коланђело је већ рекао да неће заборавити онима који су овог пута одбили позив Грега Поповича. Шта каже Брајант?

“Огроман изазов. Није више ствар у томе да свет јури да стигне САД, свет је већ одавно достигао САД. Сјајна кошарка се игра у Србији, Шпанији, Аргентини. Биће то велики изазов за следећи тим како год да се он звао“, каже Брајант на конференцији за новинаре у Пекингу.

Не жели да посеже за алиби причама о силним отказима. Подсећа и на сопствено искуство из такозваног “Редеем теам“ (у слободном преводу: Покајнички тим), који је после пораза од Грчке у полуфиналу Мундобаскета 2006. године добио задатак да на Олимпијским играма 2008. врати примат. Селектор Мајк Кжижевски тада је у Пекинг повео моћан тим са Брајантом, Леброном Џејмсом, Џејсоном Кидом, Двејном Вејдом, Кармелом Ентоније, Крисом Полом, Двајтом Хауардом... У финалу је уз Вејдових 27 поена поена савладана Шпанија са 118:107.

Сад у Пекингу Попович је на располагању имао скрпљен тим. Само двојица ол стар играча и један с искуством са Олимпијских игара.

“Често чујем приче о томе, да нисмо послали најбољи тим који можемо. Морамо да схватимо да је и онај ’Редеем теам’ 2008. морао много да се помучи у последњој четвртини како би добио Шпанију. Морали смо баш да додамо гас. Ако хоћете најбољи тим, морамо да превазиђемо неке ствари из прошлости, да схватимо да неће бити лако. Времена 1992, Олимпијских игара у Барселони и Дрим тима давно су прошла“.

Добро, толико о Американцима. Шта је још Коби видео у Кини? Рецимо, у сјајном полуфиналном сусрету Шпаније и Аустралија?

“Прелепа кошарка, лопта се баш лепо кретала. Било је забавно“.

Било је наравно и питања новинара са свих страна света. МОЗЗАРТ Спорт је питао за Богдана Богдановића и Николу Јокићу. А шта Коби мисли о Аргентини
и Факунду Кампацу?

“Имао сам посла с с њим својевремено. Аргентина с њим игра јако добро, нападачки и одбрамбено. Биће Француској тешко. Кампацо је одличан кошаркаш“

Коби је причао и о Марку Гасолу.

“Упознао сам Марка када је био јако млад, можда је имао 13 година. Када видим колико је напредовао као играч, постао шампион, јако ми је драго због њега. Показује велику зрелост на паркету. Ништа не може да га поремети. Он наставља да држи контролу и сјајно решава ситуације. Искуство је кључни фактор код њега“.

Колегу из Чешке интересовало је Кобијево мишљење о његовој репрезентације као најпријатнијем изненађењу турнира?

“Имају блиставу будућност, али најтеже је када се уљуљкате у добром резултату. Треба да будете задовољни, поносни на све што сте урадили, али морате да урадите све да направиите корак даље“.

О Грчкој и Јанису Адетокунбу? Имао је велике изазове, да постане МВП и шампион НБА лиге, а са Грчком ипак није направио добар резултат...

“Права заоставштина сваког играча је да натера децу да заволе кошарку, да их инспирише. Јанис је играч који то ради. Грчка је земља играча попут Спанулиса и Дијамантидиса, има велику кошаркашку традицију и историју и спремна је да такву причу настави и у будућности“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар