Kobi o neuspjehu Amerikanaca na SP u Kini...

Da li svet još juri NBA ili ga je već stigao? I “Reedem team“ se mučio 2008. protiv Španije. . .  Kobi Brajant o neuspehu Amerikanaca u Kini.

Košarka 14.09.2019 | 15:17
Kobi o neuspjehu Amerikanaca na SP u Kini...
Jeste to bio tim iz kojeg teško da bi iko dobacio do najjače postave reprezentacije SAD, ali nema sumnje da Amerikanci nisu baš očekivali da će takmičenje na Mundobasketu u Kini završiti borbom sa Poljskom za sedmo mesto na turniru. Kako to obično biva, krenuće sad spekulacije o tome kako je američka košarka u problemu jer joj se ostatak planete polako približava. I mada to nije sasvim tačno – jer da su došli u najjačem sastavu verovatno bi pometlali konkurenciju – legendarni Kobi Brajant iz uloge Fibinog ambasadora priznaje da se jaz između SAD i ostatka sveta značajno smanio.

Pitanje je samo, kako sada reagovati? Džeri Kolanđelo je već rekao da neće zaboraviti onima koji su ovog puta odbili poziv Grega Popoviča. Šta kaže Brajant?

“Ogroman izazov. Nije više stvar u tome da svet juri da stigne SAD, svet je već odavno dostigao SAD. Sjajna košarka se igra u Srbiji, Španiji, Argentini. Biće to veliki izazov za sledeći tim kako god da se on zvao“, kaže Brajant na konferenciji za novinare u Pekingu.

Ne želi da poseže za alibi pričama o silnim otkazima. Podseća i na sopstveno iskustvo iz takozvanog “Redeem team“ (u slobodnom prevodu: Pokajnički tim), koji je posle poraza od Grčke u polufinalu Mundobasketa 2006. godine dobio zadatak da na Olimpijskim igrama 2008. vrati primat. Selektor Majk Kžiževski tada je u Peking poveo moćan tim sa Brajantom, Lebronom Džejmsom, Džejsonom Kidom, Dvejnom Vejdom, Karmelom Entonije, Krisom Polom, Dvajtom Hauardom... U finalu je uz Vejdovih 27 poena poena savladana Španija sa 118:107.

Sad u Pekingu Popovič je na raspolaganju imao skrpljen tim. Samo dvojica ol star igrača i jedan s iskustvom sa Olimpijskih igara.

“Često čujem priče o tome, da nismo poslali najbolji tim koji možemo. Moramo da shvatimo da je i onaj ’Redeem team’ 2008. morao mnogo da se pomuči u poslednjoj četvrtini kako bi dobio Španiju. Morali smo baš da dodamo gas. Ako hoćete najbolji tim, moramo da prevaziđemo neke stvari iz prošlosti, da shvatimo da neće biti lako. Vremena 1992, Olimpijskih igara u Barseloni i Drim tima davno su prošla“.

Dobro, toliko o Amerikancima. Šta je još Kobi video u Kini? Recimo, u sjajnom polufinalnom susretu Španije i Australija?

“Prelepa košarka, lopta se baš lepo kretala. Bilo je zabavno“.

Bilo je naravno i pitanja novinara sa svih strana sveta. MOZZART Sport je pitao za Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokiću. A šta Kobi misli o Argentini
i Fakundu Kampacu?

“Imao sam posla s s njim svojevremeno. Argentina s njim igra jako dobro, napadački i odbrambeno. Biće Francuskoj teško. Kampaco je odličan košarkaš“

Kobi je pričao i o Marku Gasolu.

“Upoznao sam Marka kada je bio jako mlad, možda je imao 13 godina. Kada vidim koliko je napredovao kao igrač, postao šampion, jako mi je drago zbog njega. Pokazuje veliku zrelost na parketu. Ništa ne može da ga poremeti. On nastavlja da drži kontrolu i sjajno rešava situacije. Iskustvo je ključni faktor kod njega“.

Kolegu iz Češke interesovalo je Kobijevo mišljenje o njegovoj reprezentacije kao najprijatnijem iznenađenju turnira?

“Imaju blistavu budućnost, ali najteže je kada se uljuljkate u dobrom rezultatu. Treba da budete zadovoljni, ponosni na sve što ste uradili, ali morate da uradite sve da napraviite korak dalje“.

O Grčkoj i Janisu Adetokunbu? Imao je velike izazove, da postane MVP i šampion NBA lige, a sa Grčkom ipak nije napravio dobar rezultat...

“Prava zaostavština svakog igrača je da natera decu da zavole košarku, da ih inspiriše. Janis je igrač koji to radi. Grčka je zemlja igrača poput Spanulisa i Dijamantidisa, ima veliku košarkašku tradiciju i istoriju i spremna je da takvu priču nastavi i u budućnosti“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar