Пораз пред 40 000 навијача: Србија - Португал 2:4!

Неславан деби Тумбаковића – Србија поражена од Португала! Фудбалери Србије изгубили су од Португала 4:2, у петом колу груп Б квалификација за ЕУРО 2020. године.  Мандат новог селектора Тумбаковића почао је поразом од Португала, који је готово рутински славио у Београду. Постигли су лака четири гола, а блед наступ "орлова" донекле су поправила два гола у мрежу нашег ривала. Тежим путем на ЕУРО! Португал класа изнад, Србија спора и шупља! Србија поражена од Португалија 2:4.

Фудбал 07.09.2019 | 23:00
Пораз пред 40 000 навијача: Србија - Португал 2:4!
Селектор Србије Љубиша Тумбаковић неће по добром памтити деби, пошто су актуелни шампиони Европе однели цео плен из Београда.

Србија после четири одиграна меча има скор од победе, ремија и два пораза, док је Португал остварио први тријумф. 

Наши фудбалери сада се налазе у веома тешкој позицији за пласман на Европско првенство путем квалификација, пошто првопласирана Украјина има девет бодова и утакмицу више.

Голове за Србију постигли су Миленковић у 68. и Митровић у 84, док су стрелци за Португал били Карваљо (42), Гедеш (58), Роналдо (80. из офсајда) и Силва (86).

"Орлови" за три дана гостују Луксембургу, док ће Португал играти у Литванији.

Гости су одлично отворили утакмицу, кренули су да притискају, али је Србија та која је прва имала шансу. Тадић је шутирао, а Патрисио је добро одбранио. Наставио се притисак Португала, који је убрзо спласнуо.

Наши играчи су почели да играју све боље, ослободили су се притиска и били су равноправан ривал. Међутим, нисмо награђени за добру игру. Штавише, Португал из безазлене ситуације долази до гола.

Дмитровић и Миленковић су се сударили, Карваљо се нашао у правом месту у право време и само проследио лопту у гол. На полувреме се отишло са резултатом 1:0 за шампиона Европе.

У наставку полувремена гледали смо чудан фудбал. Србија играла слаб фудбала и Португал је то у 58. минуту искористио. Гедеш је сјајним дриблингом избацио Максимовића и ударцем у даљи угао савладао Дмитровића.

Чинило се да је ту утакмица готова, међутим наши играчи нису клонули духом. Тадић је сјајно центрирао из корнера, а Миленковић је главом донео наду навијачима на трибинама. Уследио је притисак "орлова", али онда као хладан туш – гол Роналда из сумњиве ситуације.

На успореном снимку се чини да је Португалац био у офсајду када је у 80. минуту погодио за 3:1. Многи су помислили да је сада крај узбуђењима, али су погрешили.

Александар Митровић је у 84. минуту снажним ударцем смањио на 3:2. Поново се атмосфера "запалила", али и поново је уследио хладан туш. Очајна реакција одбране Србије, Бернардо Силва остаје сâм и погађа за коначних 4:2.

До краја нисмо видели више голова и Србија је доживела други пораз у квалификацијама за Европско првенство.

Србија ће тешко на Европско првенство кроз квалификациону групу "Б"!

Португал је ове вечери пред 40.000 навијача на стадиону "Рајко Митић" готово рутински савладао Србију и оставио нас на четири бода из четири утакмице, што значи да је следећа утакмица против Луксембурга (10. септембар) за "бити или не бити".

Чак и уколико Србија слави на том гостовању, па чак и у свим мечевима до краја, тешко ће до друге позиције која води директно на ЕУРО, али нам остаје бараж због Лиге нација.

Далеко од тога да се Србија потпуно обрукала против Португала на дебију Љубише Тумбаковића, међутим показала је много бољки у одбрани, голове је примала као од шале, док су два поготка у мрежи Руија Патрисија, преко Николе Миленковића и Александра Митровића, тек мало поправила утисак.

"Орлови" могу много боље од овога, сигурни смо у то...

Није било великих изненађења у саставу који је на дебију извео Љубиша Тумбаковић - вратили су се "отписани"  Настасић и Миливојевић, по боковима су заиграли Костић и Лазовић, док је једна од неочекиваних "преправки" било стављање Максимовића на место десног бека, које је до сада било резервисано за Рукавину.

Србија је сасвим солидно зауставила бокове Португала, "отворила" их код себе, па смо најчешће гледали продоре Костића и Лазовића, али њихове "повратне" лопте нису биле сјајне.

Митровић ниједном није успео да дође до лопте поред штопера Португала, па смо најбољу прилику пропустили преко Коларова који је сачекао одбитак, међутим његов ударац отишао је поред гола веома сигурног чувара мреже Руија Патрисија.

Његов колега Марко Дмитровић није био толико сигуран пошто је у 43. минуту, на убачену лопту са бока, дошло до судара с Николом Миленковићем и... Португалци су повели.

Вилијам Карваљо се "ушуњао" и сместио лопту у мрежу, фаула није било.

Нажалост, друго полувреме није почео подизањем игре нашег тима, заправо се Кристијано Роналдо намерио на гол, можда и испровоциран повицима навијача "Меси, Меси", па је за само пет минута два пута испалио два "пројектила" која су прошла поред гола Дмитровића.

Када није он, погодио је Гонзало Гедеш. Крилни играч Валенсије је прошао кроз нашу одбрану као да је није ни било у 58. минуту и искоса са леве стране је погодио мрежу!

Пробао је Тумбаковић да освежи везни ред увођењем Љајића, али је атмосфера на стадиону на коме је било 39.839 гледалаца постајала све сабласнија, свакако највише због лоше игре српске репрезентације, која је у једном тренутку чак заслужила и звиждуке.

И баш након њих - гол за Србију, после корнера Тадића, па феноменалног скока Миленковића, који је претходно "отресао" Данила и учио меч занимљивим у 68. минуту.

Препознала су и навијачи моменат, дали "ветар у леђа", шутирао је више пута Љајић, али таман када смо се понадали Роналдо је "решио" контру у 80. минуту после чега је публика кренула да излази са стадиона, да би они који су остали видели голчину Дмитровића само четири минута касније.

Ипак, ако је неко помислио да Србија може до бода, Португалци су постигли још један гол преко Бернарда Силве искористивши очајну одбрану наше репрезентације.

Све што су пропустили промашајима у Лисабону, из којег је Србија срећно однела бод на почетку квалификација, Португалци су наплатили у Београду. Мало поклона од Србије, мало од судије, мало и знања наравно, донели су прваку Европе три велика бода, са којима су Навигатори отпловили далеко испред Орлова у квалификационој трци за шампионат континента.

Пред крцатом Мараканом, пред скоро 40.000 људи, Србија није успела и уски пролаз за 19 година чеканом Европском првенству постао је још ужи - 2:4 (0:1).

Нови је можда био почетак, са селектором Љубишом Тумбаковићем на клупи, који неће по лепом памтити свој деби на клуби Србије, али је прича остала стара. Годинама нема те велике победе српске репрезентације у Београду, која ће угрејати срца, напунити душу и натерати навијаче да срећни и уз песму оду са стадиона. Није је било ни ове вечери. Још је остала зебња у последњих пет минута да не буде опет "петица", као пре само који месец у Украјини...

Нема много резона свалити сав терет кривице на Тумбаковића, који није могао да за четири дана битније поправи нешто што је пре само две утакмице доживело потпуни распад система у Украјини. Али, негде је нешто недостајало, нека искра, неки залет, који се догодио тек после гола Миленковића за 1:2. И трајао је десетак минута...

Улог јесте био велики, противник јак као земља, овенчан титулом шампиона континента и златом из Лиге нација, али остао је утисак да се могло, односно, морало више, храбрије у периоду док су стајале две нуле на семафору. Али, када је пао први гол - чисти поклон, како то само Србија уме - било је јасно да ће Орлови тешко, баш тешко до позитивног резултата.

Па и када је Миленковић вратио крв у образе Орловима, тај налет адреналина није много потрајао. Португалија је вратила контролу над тереном и чекала. И добила је поново поклон: Кристијано Роналдо је трећи гол постигао из дебелог офсајда. Два поклон гола, један од Србије, један од судије - много је.

На гол Митровића поново су гости имали одговор. За овакву Србију били су, просто, недодирљиви на Маракани. И зато имају сада отворен пут ка првенству Европе и одбрани титуле.

Највећа трагедија безвезно примљеног гола у финишу првог полувремена, који је усмерио ток утакмице, је што је пао у тренуцима када је Србија напокон показивала знаке живота и у офанзиви. Првих 25 минута је прошло у претерано опрезној игри, готово без икакве осетне амбиције да се крене у напад (један шут на гол). Иако је Португалија била, када се све сабере, безопасна, остао је непријатан осећај да Орлови на свом терену имају посед лопте од 25 одсто.

Када су Миленковић и Дмитровић у финишу првог дела почастили Португалце, било је јасно да су шансе за повратак у игру, у борбу за победу, претанке.

Срећа у несрећи је што Србија има џокер у рукаву. Завршни турнир Лиге нација Ц даје наду да преко Норвешке и ривала у финалу Орлови могу до првенства Европе на којем их нема од 2000. године. Ваљда ћемо макар ту последњу карту умети да искористимо...

СРБИЈА - ПОРТУГАЛИЈА 2:4
/Миленковић 68, Митровић 85 - Карваљо 42, Гуедеш 58, Роналдо 80, Бернардо Силва 86/

Стадион: Рајко Митић. Гледалаца: око 39.839. Судија: Џунејт Чакир. 

СРБИЈА: Дмитровић - Максимовић, Миленковић, Настасић, Коларов - Матић, Миливојевић (од 87. Јовић), Лазовић (од 58. Љајић), Тадић, Костић (од 83. Катаи) - Митровић.

ПОРТУГАЛ: Патрисио - Семедо (од 58. Кансело), Фонте, Дијаш, Гереиро - Данило, Карваљо, Фернандеш (од 85. Мутињо) - Гедеш (од 70. Феликс), Силва и Роналдо.

ГРУПА "Б"

Литванија - Украјина 0:3 (0:2)
/Зинченко 7, Марлос 27, Малиновски 62/

Србија - Португал 2:4 (1:1)
/Миленковић 68, Митровић 85 - Карваљо 42, Гедеш 58, Роналдо 80, Силва 86/

ТАБЕЛА: Украјина (+1) 13, Португал (-1) 5, Луксембург 4, Србија 4, Литванија 1.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хасимага

07.09.2019 21:07

Луксембург испред Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

07.09.2019 21:14

Орлови сломљених крила?

Name

Нино

07.09.2019 21:48

Ето им Тумбаковиц домољуб.Када се помене Крстајиц треба мирно стати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФСС

08.09.2019 10:44

Крстајиц и Тумбаковиц лоси тренери зато лоса игра.

Name

Моке

08.09.2019 05:06

Отресе их Португал као слину. Посјед лопте 80%за Португал. Такве проценте нема ни Барца са својом тики-так фудбалом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

08.09.2019 14:59

смо просли, како смо играли ! Ми се из игре у игру само брукамо. Ово је срамотно на терену. Ово није прави ФУДБАЛ вец спрдња. САМО ПОРУЦУЈЕМ "ПРАЗАН СТАДИОН" ! ПА НЕКА ВАС ГЛЕДА ФсС. Доста висе лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ