Poraz pred 40 000 navijača: Srbija - Portugal 2:4!

Neslavan debi Tumbakovića – Srbija poražena od Portugala! Fudbaleri Srbije izgubili su od Portugala 4:2, u petom kolu grup B kvalifikacija za EURO 2020. godine.  Mandat novog selektora Tumbakovića počao je porazom od Portugala, koji je gotovo rutinski slavio u Beogradu. Postigli su laka četiri gola, a bled nastup "orlova" donekle su popravila dva gola u mrežu našeg rivala. Težim putem na EURO! Portugal klasa iznad, Srbija spora i šuplja! Srbija poražena od Portugalija 2:4.

Fudbal 07.09.2019 | 23:00
Poraz pred 40 000 navijača: Srbija - Portugal 2:4!
Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković neće po dobrom pamtiti debi, pošto su aktuelni šampioni Evrope odneli ceo plen iz Beograda.

Srbija posle četiri odigrana meča ima skor od pobede, remija i dva poraza, dok je Portugal ostvario prvi trijumf. 

Naši fudbaleri sada se nalaze u veoma teškoj poziciji za plasman na Evropsko prvenstvo putem kvalifikacija, pošto prvoplasirana Ukrajina ima devet bodova i utakmicu više.

Golove za Srbiju postigli su Milenković u 68. i Mitrović u 84, dok su strelci za Portugal bili Karvaljo (42), Gedeš (58), Ronaldo (80. iz ofsajda) i Silva (86).

"Orlovi" za tri dana gostuju Luksemburgu, dok će Portugal igrati u Litvaniji.

Gosti su odlično otvorili utakmicu, krenuli su da pritiskaju, ali je Srbija ta koja je prva imala šansu. Tadić je šutirao, a Patrisio je dobro odbranio. Nastavio se pritisak Portugala, koji je ubrzo splasnuo.

Naši igrači su počeli da igraju sve bolje, oslobodili su se pritiska i bili su ravnopravan rival. Međutim, nismo nagrađeni za dobru igru. Štaviše, Portugal iz bezazlene situacije dolazi do gola.

Dmitrović i Milenković su se sudarili, Karvaljo se našao u pravom mestu u pravo vreme i samo prosledio loptu u gol. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 1:0 za šampiona Evrope.

U nastavku poluvremena gledali smo čudan fudbal. Srbija igrala slab fudbala i Portugal je to u 58. minutu iskoristio. Gedeš je sjajnim driblingom izbacio Maksimovića i udarcem u dalji ugao savladao Dmitrovića.

Činilo se da je tu utakmica gotova, međutim naši igrači nisu klonuli duhom. Tadić je sjajno centrirao iz kornera, a Milenković je glavom doneo nadu navijačima na tribinama. Usledio je pritisak "orlova", ali onda kao hladan tuš – gol Ronalda iz sumnjive situacije.

Na usporenom snimku se čini da je Portugalac bio u ofsajdu kada je u 80. minutu pogodio za 3:1. Mnogi su pomislili da je sada kraj uzbuđenjima, ali su pogrešili.

Aleksandar Mitrović je u 84. minutu snažnim udarcem smanjio na 3:2. Ponovo se atmosfera "zapalila", ali i ponovo je usledio hladan tuš. Očajna reakcija odbrane Srbije, Bernardo Silva ostaje sâm i pogađa za konačnih 4:2.

Do kraja nismo videli više golova i Srbija je doživela drugi poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Srbija će teško na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacionu grupu "B"!

Portugal je ove večeri pred 40.000 navijača na stadionu "Rajko Mitić" gotovo rutinski savladao Srbiju i ostavio nas na četiri boda iz četiri utakmice, što znači da je sledeća utakmica protiv Luksemburga (10. septembar) za "biti ili ne biti".

Čak i ukoliko Srbija slavi na tom gostovanju, pa čak i u svim mečevima do kraja, teško će do druge pozicije koja vodi direktno na EURO, ali nam ostaje baraž zbog Lige nacija.

Daleko od toga da se Srbija potpuno obrukala protiv Portugala na debiju Ljubiše Tumbakovića, međutim pokazala je mnogo boljki u odbrani, golove je primala kao od šale, dok su dva pogotka u mreži Ruija Patrisija, preko Nikole Milenkovića i Aleksandra Mitrovića, tek malo popravila utisak.

"Orlovi" mogu mnogo bolje od ovoga, sigurni smo u to...

Nije bilo velikih iznenađenja u sastavu koji je na debiju izveo Ljubiša Tumbaković - vratili su se "otpisani"  Nastasić i Milivojević, po bokovima su zaigrali Kostić i Lazović, dok je jedna od neočekivanih "prepravki" bilo stavljanje Maksimovića na mesto desnog beka, koje je do sada bilo rezervisano za Rukavinu.

Srbija je sasvim solidno zaustavila bokove Portugala, "otvorila" ih kod sebe, pa smo najčešće gledali prodore Kostića i Lazovića, ali njihove "povratne" lopte nisu bile sjajne.

Mitrović nijednom nije uspeo da dođe do lopte pored štopera Portugala, pa smo najbolju priliku propustili preko Kolarova koji je sačekao odbitak, međutim njegov udarac otišao je pored gola veoma sigurnog čuvara mreže Ruija Patrisija.

Njegov kolega Marko Dmitrović nije bio toliko siguran pošto je u 43. minutu, na ubačenu loptu sa boka, došlo do sudara s Nikolom Milenkovićem i... Portugalci su poveli.

Vilijam Karvaljo se "ušunjao" i smestio loptu u mrežu, faula nije bilo.

Nažalost, drugo poluvreme nije počeo podizanjem igre našeg tima, zapravo se Kristijano Ronaldo namerio na gol, možda i isprovociran povicima navijača "Mesi, Mesi", pa je za samo pet minuta dva puta ispalio dva "projektila" koja su prošla pored gola Dmitrovića.

Kada nije on, pogodio je Gonzalo Gedeš. Krilni igrač Valensije je prošao kroz našu odbranu kao da je nije ni bilo u 58. minutu i iskosa sa leve strane je pogodio mrežu!

Probao je Tumbaković da osveži vezni red uvođenjem Ljajića, ali je atmosfera na stadionu na kome je bilo 39.839 gledalaca postajala sve sablasnija, svakako najviše zbog loše igre srpske reprezentacije, koja je u jednom trenutku čak zaslužila i zvižduke.

I baš nakon njih - gol za Srbiju, posle kornera Tadića, pa fenomenalnog skoka Milenkovića, koji je prethodno "otresao" Danila i učio meč zanimljivim u 68. minutu.

Prepoznala su i navijači momenat, dali "vetar u leđa", šutirao je više puta Ljajić, ali taman kada smo se ponadali Ronaldo je "rešio" kontru u 80. minutu posle čega je publika krenula da izlazi sa stadiona, da bi oni koji su ostali videli golčinu Dmitrovića samo četiri minuta kasnije.

Ipak, ako je neko pomislio da Srbija može do boda, Portugalci su postigli još jedan gol preko Bernarda Silve iskoristivši očajnu odbranu naše reprezentacije.

Sve što su propustili promašajima u Lisabonu, iz kojeg je Srbija srećno odnela bod na početku kvalifikacija, Portugalci su naplatili u Beogradu. Malo poklona od Srbije, malo od sudije, malo i znanja naravno, doneli su prvaku Evrope tri velika boda, sa kojima su Navigatori otplovili daleko ispred Orlova u kvalifikacionoj trci za šampionat kontinenta.

Pred krcatom Marakanom, pred skoro 40.000 ljudi, Srbija nije uspela i uski prolaz za 19 godina čekanom Evropskom prvenstvu postao je još uži - 2:4 (0:1).

Novi je možda bio početak, sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem na klupi, koji neće po lepom pamtiti svoj debi na klubi Srbije, ali je priča ostala stara. Godinama nema te velike pobede srpske reprezentacije u Beogradu, koja će ugrejati srca, napuniti dušu i naterati navijače da srećni i uz pesmu odu sa stadiona. Nije je bilo ni ove večeri. Još je ostala zebnja u poslednjih pet minuta da ne bude opet "petica", kao pre samo koji mesec u Ukrajini...

Nema mnogo rezona svaliti sav teret krivice na Tumbakovića, koji nije mogao da za četiri dana bitnije popravi nešto što je pre samo dve utakmice doživelo potpuni raspad sistema u Ukrajini. Ali, negde je nešto nedostajalo, neka iskra, neki zalet, koji se dogodio tek posle gola Milenkovića za 1:2. I trajao je desetak minuta...

Ulog jeste bio veliki, protivnik jak kao zemlja, ovenčan titulom šampiona kontinenta i zlatom iz Lige nacija, ali ostao je utisak da se moglo, odnosno, moralo više, hrabrije u periodu dok su stajale dve nule na semaforu. Ali, kada je pao prvi gol - čisti poklon, kako to samo Srbija ume - bilo je jasno da će Orlovi teško, baš teško do pozitivnog rezultata.

Pa i kada je Milenković vratio krv u obraze Orlovima, taj nalet adrenalina nije mnogo potrajao. Portugalija je vratila kontrolu nad terenom i čekala. I dobila je ponovo poklon: Kristijano Ronaldo je treći gol postigao iz debelog ofsajda. Dva poklon gola, jedan od Srbije, jedan od sudije - mnogo je.

Na gol Mitrovića ponovo su gosti imali odgovor. Za ovakvu Srbiju bili su, prosto, nedodirljivi na Marakani. I zato imaju sada otvoren put ka prvenstvu Evrope i odbrani titule.

Najveća tragedija bezvezno primljenog gola u finišu prvog poluvremena, koji je usmerio tok utakmice, je što je pao u trenucima kada je Srbija napokon pokazivala znake života i u ofanzivi. Prvih 25 minuta je prošlo u preterano opreznoj igri, gotovo bez ikakve osetne ambicije da se krene u napad (jedan šut na gol). Iako je Portugalija bila, kada se sve sabere, bezopasna, ostao je neprijatan osećaj da Orlovi na svom terenu imaju posed lopte od 25 odsto.

Kada su Milenković i Dmitrović u finišu prvog dela počastili Portugalce, bilo je jasno da su šanse za povratak u igru, u borbu za pobedu, pretanke.

Sreća u nesreći je što Srbija ima džoker u rukavu. Završni turnir Lige nacija C daje nadu da preko Norveške i rivala u finalu Orlovi mogu do prvenstva Evrope na kojem ih nema od 2000. godine. Valjda ćemo makar tu poslednju kartu umeti da iskoristimo...

SRBIJA - PORTUGALIJA 2:4
/Milenković 68, Mitrović 85 - Karvaljo 42, Guedeš 58, Ronaldo 80, Bernardo Silva 86/

Stadion: Rajko Mitić. Gledalaca: oko 39.839. Sudija: Džunejt Čakir. 

SRBIJA: Dmitrović - Maksimović, Milenković, Nastasić, Kolarov - Matić, Milivojević (od 87. Jović), Lazović (od 58. Ljajić), Tadić, Kostić (od 83. Katai) - Mitrović.

PORTUGAL: Patrisio - Semedo (od 58. Kanselo), Fonte, Dijaš, Gereiro - Danilo, Karvaljo, Fernandeš (od 85. Mutinjo) - Gedeš (od 70. Feliks), Silva i Ronaldo.

GRUPA "B"

Litvanija - Ukrajina 0:3 (0:2)
/Zinčenko 7, Marlos 27, Malinovski 62/

Srbija - Portugal 2:4 (1:1)
/Milenković 68, Mitrović 85 - Karvaljo 42, Gedeš 58, Ronaldo 80, Silva 86/

TABELA: Ukrajina (+1) 13, Portugal (-1) 5, Luksemburg 4, Srbija 4, Litvanija 1.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

hasimaga

07.09.2019 21:07

Luksemburg ispred Srbije

ODGOVORITE
Name

Bajo

07.09.2019 21:14

Orlovi slomljenih krila?

Name

Nino

07.09.2019 21:48

Eto im Tumbakovic domoljub.Kada se pomene Krstajic treba mirno stati.

ODGOVORITE
Name

FSS

08.09.2019 10:44

Krstajic i Tumbakovic losi treneri zato losa igra.

Name

Moke

08.09.2019 05:06

Otrese ih Portugal kao slinu. Posjed lopte 80%za Portugal. Takve procente nema ni Barca sa svojom tiki-tak fudbalom

ODGOVORITE
Name

Dobro

08.09.2019 14:59

smo prosli, kako smo igrali ! Mi se iz igre u igru samo brukamo. Ovo je sramotno na terenu. Ovo nije pravi FUDBAL vec sprdnja. SAMO PORUCUJEM "PRAZAN STADION" ! PA NEKA VAS GLEDA FsS. Dosta vise lopovluka.

ODGOVORITE