ЕП: Србија и Турска у Анкари за европску круну!

Турска на крилима сјајне публике до финала и дуела са Србијом! Женска одбојкашка репрезентација Турске пласирала се у финале Евроволеја, победивши после четири сета репрезентацију Пољске – 25:17, 25:16, 14:25, 25:18.  Турска победила Пољску и изборила меч са Србијом за златну медаљу на Европском првенству за одбојкашице.  Србију чека 12. 000 противника у борби за злато!

Остали спортови 07.09.2019 | 22:59
ЕП: Србија и Турска у Анкари за европску круну!
Турска ће у великом финалу играти против актуелних шампиона – селекције Србије – која је убедљиво победила Италију.

Борба за титулу на програму је у недељу од 18.30.

Најефикаснија у победничком саставу била је Еда Ердем са 18 поена, док је Баладин додала 17. Пољску је предводила Смаржек са 17, као и Стисјак са 12 поена.

Чинило се да ће Турска брзо остварити победу, пошто је прва два сета добила за мање од сат времена. "Летеле" су по терену домаће одбојкашице, све су стизале и Пољска није имала одговор на такву игру.

Међутим, у трећем сету десило се велико опуштање код Турске и Пољакиње су то знале како да искористе. Резултатом 25:14 добијају овај период игре и јасно стављају до знања противнику да се неће лако предати.

На почетку четвртог периода игре гледали смо велику борбу, екипе су се смењивалу у предности и све је водило ка неизвесној завршници. Али, то се није десило. Средином сета Турска прави кључну разлику, бриљирале су Каракурт и Баладин, и потом долази до победе.

Србија је била боља у првој фази такмичења (3:1), али сада је пред изабраницама Зорана Терзића нова и потпуно другачија утакмица, против репрезентације која игра на крилима невероватне публике.

Најбоље одбојкашице Србије ће после победе над Италијом (3:1), у недељу од 18.30, пред 10.000 домаћих навијача, бранити злато против Турске.

У врелој престоничкој атмосфери домаће одбојкашице победиле су Пољску 3:1 и избориле финале.

Деловало је да ће Туркиње лако и убедљиво елиминисати Пољакиње, али је финале обезбеђено после четири сета: 25:17, 25:16, 14:25 и 25:18.

Турска ће други пут у својој историји играти у финалу Европског првенства. Први пут се то догодило пре 16 година, када је такође као домаћини шампионата стигла до финала, али је поражена од Пољске. На том првенству Србија није ни учествовала.

У Београду 2011. Турска је заузела треће место, а на тој позицији је окончала шампионат Старог континента и пре две године, када су Српкиње узеле друго злато.

Српске одбојкашице ће у борби за одбрану европског злата сутра у финалу континенталног првенства играти против домаћина Турске од 18.30 часова.

То је епилог данашњих полуфиналних мечева. После победе Србије над Италијом, и домаћа селекција је успела да се пласира у финале. Туркиње су у френетичној атмосфери пред 12.000 гледалаца у Анкари савладале Пољску 3:1 (25:17, 25:16, 14:25, 25:18) и заказале окршај за злато са Србијом.

Очекивано, Турска је оправдала улогу фаворита и искористила предност домаћег терена али и предност у квалитету. За Пољску је и пласман у полуфинале био огроман успех.

У пакленој атомсфери, ношене громогласном подршком публике, Туркиње су лако освојиле прва два сета. У првом је блистала блокер Акман Кубра са чак четири ас сервиса, у другом су прорадиле Ханде Баладин и Мерјем Боз. Пољска је у трећем сету показала да није залутала у полуфинале Европског првенства и убедљивом игром на крилима Малвине Смажек декласирала Турску и охладила атмосферу у Анкари. Држале су се Пољакиње до средине четвртог сета, а онда је Турска преломила питање победника захваљујући суперталентованој Ебрар Каракурт.

Еда Ерден са 19 освојених поена и и Ханде Баладин са 16 су биле најефикасније у победничком тиму, док се Марвина Смажек са 18 поена истакла у тиму Пољске.

Турска ће други пут у историји играти у финалу ЕП. Прво и једино финале до сада је изгубила од Пољске пре 16 година. И тада је била домаћин првенства. Па нека се традиција настави и сутра против Србије...

Још једном, велико финале између Турске и Србије игра се у недељу од 18.30.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар