Пожар у Амазонији: Војска кренула у гашење пожара

Бразилски војни авиони бацају и испуштају воду на шуме захваћене пожаром у савезној држави Рондониа у Амазонији, реагујући на протесте широм свијета због уништавања највеће свјетске прашуме.

Свијет 26.08.2019 | 11:32
Пожар у Амазонији: Војска кренула у гашење пожара
Предсједник Бразила Јаир Болсонаро је од недјеље одобрио војне операције у седам савезних држава за борбу против пожара у Амазонији на захтјеве за помоћ које су упутиле њихове локалне владе, рекла је портпарол његовог Кабинета.

Реакција је услиједила након што су челници земаља Г7 који се састају у Француској изразили велику забринутост због пожара.



Француски је предсједник Еммануел Мацрон у недјељу рекао да Г7 припрема договор о пружању "техничке и финансијске" помоћи земљама погођеним пожарима у Амазонији.

Близу 80.000 пожара забиљежено је широм Бразила до 24. августа, што је највећи број у најмању руку од 2013., према агенцији за истраживање свемира ИНПЕ.



Болсонаро је објавио у петак да ће војска бити послата након неколико дана критика јавности и свјетских челника да Бразил не чини ништа против пожара.



Осим Рондоније бразилска влада тек треба објавити појединости операција за друге савезне државе. Министарство одбране је рекло у суботу да је у бразилској сјеверној регији Амазонији на располагању 44.000 војника али није рекла колико ће их на којем мјесту бити употријебљено и шта ће радити.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар