Požar u Amazoniji: Vojska krenula u gašenje požara

Brazilski vojni avioni bacaju i ispuštaju vodu na šume zahvaćene požarom u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji, reagujući na proteste širom svijeta zbog uništavanja najveće svjetske prašume.

Svijet 26.08.2019 | 11:32
Požar u Amazoniji: Vojska krenula u gašenje požara
Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro je od nedjelje odobrio vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je portparol njegovog Kabineta.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara.



Francuski je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju rekao da G7 priprema dogovor o pružanju "tehničke i finansijske" pomoći zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je širom Brazila do 24. avgusta, što je najveći broj u najmanju ruku od 2013., prema agenciji za istraživanje svemira INPE.



Bolsonaro je objavio u petak da će vojska biti poslata nakon nekoliko dana kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara.



Osim Rondonije brazilska vlada tek treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Ministarstvo odbrane je reklo u subotu da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika ali nije rekla koliko će ih na kojem mjestu biti upotrijebljeno i šta će raditi.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar