Звездиних 4/6: Колико је опасно кад у гостима буде 2:2?

Историјске чињенице и традиција би могли да играју важну улогу у оваквим мечевима, какав ће бити реванш са Јанг Бојсом.

Фудбал 23.08.2019 | 00:00
Звездиних 4/6: Колико је опасно кад у гостима буде 2:2?
Црвена звезда има разлога да буде задовољна коначним резултатом у Берну, без обзира на то што је имала вођство и прилично наивно направила једанаестерац из којег је постављен коначан резултат (2:2). Црвено-бели су у финишу утакмице на Ванкдорф стадиону у неколико наврата били у ситуацији да спасавају шиву главу и на крају су успели, па су сада фаворити за улазак у групну фазу Лиге шампиона.

Ипак, свим присталицама српског шампиона, стручном штабу и играчима, јасно је да у реваншу наредног уторка на стадиону Рајко Митић неће бити нимало лако доћи до жељеног резултата. Јанг Бојс вероватно неће много мењати систем игре, а уколико Гијом Оро буде спреман да започне меч од самог почетка, то ће представљати огромну компликацију за Звездину одбрану.

Али, Црвена звезда игра пред својом публиком, која би могла да представља врло важан фактор. Такође,  тога екипа Владана Милојевића је протекле вечери показала да уме да пронађе начин да се носи са овим ривалом. Од велике важности биће и повратак Душана Јованчића у стартну поставу, али и евентуални опоравак Мохамеда ел Фардуа Бена. Звездин тим би тада добио другу димензију и био више него способан да дође до великог резултата.

Историјске чињенице и традиција би такође могли да играју улогу у оваквим мечевима. Црвена звезда је шест пута у својој историји играла 2:2 у гостима и пролазила у четири наврата. Први пут се то догодило још 1957. године против Норчепинга, после чега је у Београду било 2:1 за црвено-беле. Други пут 1985. године против данског Лингбија, после чега је у реваншу било 3:1 за Црвену звезду.

Изузетно драматично било је 2003. године, поново против Данаца, овога пута Одензеа. Црвено-бели су на стадиону Рајко Митић успели да испусте два гола предности (3:1), а онда је ситуацију морао да вади Немања Видић, који је у 86. минуту поставио коначан резултат (4:3).

Оно што највише треба да радује навијаче Црвене звезде јесте чињеница да је и у претходном обрачуну са Јанг Бојсом резултат у Швајцарској такође био 2:2. Српски шампион је у реваншу, тада другог кола квалификација за Лигу шампиона у сезони 2004/2005, био више него силовит, славио је са 3:0 головима Миладиновића, Дудића и Жигића, после чега су уследили окршаји са ПСВ-ом.

Ипак, последња два гостовања на којима је било 2:2 нису била плодоносна по Црвену звезду. Прво у другом колу квалификација за Куп УЕФА у сезони против АПОЕЛ-а (сезона 2008/2009), када је виђена права драма на нашем највећем стадиону. Гости су водили головима Косовског и Пинта до 76. минута, а онда су Субашић и Милијаш за само три минута изједначили резултат и увели меч у продужетке. Црвена звезда се наког гола Милијаша са пенала у 101. минуту налазила надомак проласка у наредну фазу тамкичења, али је онда Ненад Миросављевић шокирао Маракану у 116. минуту.

Последњи пут на европским гостовањима Црвене звезде 2:2 је било у Разграду против Лудогореца у трећем колу квалификација за Лигу шампиона (сезона 2016/2017). Атмосфера у реваншу на стадиону Рајко Митић је заиста била паклена, сви су се надали слављу које би обезбедило толико чекану европску јесен. Екипа Миодрага Божовића је повела сјајним голом Мичела Доналда у 17. минуту, али су Бугари преко Кафуаи Вандерсона преокренули резултат већ до краја првог полувремена. Луис Ибањез је голом са беле тачке увео меч у продужетке, а тамо је Вандерсон са два гола угасио сваку наду Звездине публике.

Ипак, треба имати на уму да Црвена звезда од доласка Владана Милојевића на кормило екипе одиграла 11 квалификационих утакмица на стадиону Рајко Митић и славила у осам наврата, док је три пута играла нерешено. То је податак због којег би гости из Берна требало далеко више да стрепе наредног уторка од 21 час.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Црвена звезда

Коментари / 0

Оставите коментар