Трилер у Суботици: Томане за побједу Звезде!

Првенац Томанеа за победу и миран пут Звезде у Берн.  Фудбалери Црвене звезде победили су Спартак из Суботице 3:2, у петом колу Линглонг Суперлиге Србије.  Црвено-бели се добро намучили, али поново стигли до три бода.  Томане скратио Звездине муке у Суботици, сјајни Спартак остао без драгоценог бода.  Узбудљив окршај на Градском стадиону и опомена за српског шампиона пред гостовање у Берну - 2:3.

Фудбал 18.08.2019 | 00:28
Трилер у Суботици: Томане за побједу Звезде!
Изабраници Владана Милојевића остварили су и четврту победу у исто толико утакмица у домаћем такмичењу. Тријумф шампиону Србије донео је Томане, који је у 85. минуту поставио коначних 3:2.

Звезда, која је наступала у измењеном саставу, одиграла је добру утакмицу, с нешто више осцилација, а треба похвалити и сјајну игру домаћина, који је озбиљно намучио црвено-беле.

Актуелни шампион Србије у добром расположењу путује у Берн на први меч плеј-офа квалификација за Лигу шампиона. Утакмица се игра у среду од 21.00.

Клуб из Љутице Богдана имао је шансу после двадесетак секунди. Јевтовић је изашао сâм испред Остојића, а голман Спартака одлично је реаговао и спречио вођство гостију.

Звезда је наставила да притиска, међутим играо се шести минут када је Туфегџић савладао Борјана. Одбрана црвено-белих слабо је реаговала, нападач Спартака је то искористио и савладао чувара мреже.

Екипа Владана Милојевића кренула је да напада и у 37. минуту успела је да изједначи. Вулић је упутио одличан ударац, а Остојић овога пута није имао шансе.

Са резлтатом 1:1 отишло се на петнаестоминутну паузу.

Одмах на старту другог периода игре црвено-бели долазе до поготка. Томане је сјајно асистирао Симићу, који је уз мало среће савладао голмана Спартака.

Домаћи састав није пао духом, наставили су са добром игром и то им се исплатило при крају меча. Дунђерски је упутио добар ударац, Борјан је лоше реаговао и Суботичани у 79. минуту долазе до изједначења.

Ово је тргло шампиона Србије, који је после два минута имао одличну шансу. Томане је шутирао, а лопта је завршила мало поред десне стативе. Оно што Португала није успео у 81, јесте у 85.

Гајић је одлично центрирао, Томане је направио трзај главом и савладао Остојића. Спартак је покушао да дође до новог изједначења, али овога пута није успео. Звезда у наредном колу чека Чукарички, док Спартак гостује Радничком у Нишу.

Умало да комбиновање састава скупо кошта Владана Милојевића и Црвену звезду.

Снажан отпор пружио је домаћин у Суботици, водио, потом изједначио десетак минута пред крај, али на три бода, ипак, иду у Београд:

Гол одлуке постигао је Португалац Томане, што је његов првенац у црвено-белом дресу. Уписао га је у 84. минуту, сјајним трзајем главон на центаршут Милана Гајића.

Претходно је Давид Дунђерски опалио по лопти из велике удаљености и савладао Милана Борјана. Искористио је слободан простор пред собом и шутирао, а голман црвено-белих "парадом" само улепшао погодак.

До тог тренутка деловало је да ће Црвена звезда и поред неубедљиве игре стићи до победе, пошто је Вељко Симић у 49. минуту донео предност свом тиму и искупио се за велики промашај из првог полувремена. Тада му је шут у ситуацији "један на један" одбранио Милош Остојић, али је овај пут имао више среће. Велике заслуге за погодак иду Томанеу, који је лепо прошао по десној страни и одиграо повратно додавање. 

Претходно је у 37. минуту Милош Вулић одлично шутирао са неких 18 метара у ближи угао и анулирао предност Спартака, до које су плаво-бели стигли у 6. минуту после слабе реакције Немање Милуновића и поготка Лазара Туфегџића. 

Нису "голубови" можда заслужили пораз у овој утакмици, показали су да желе да играју фудбал, трудили се да нападну фаворизованог ривала и ако тако наставе сигурно их чекају бољи резултати. 

Што се тиче црвено-белих, Звезда је у овој утакмици остварила циљ - наставила је максималан учинак у Суперлиги (4/4), Томане је "пробио лед" поготком, али Владан Милојевић и те како има разлога за незадовољство наступима појединих играча. 

Променио је комплетан везни ред и напад у односу на европске утакмице, а у одбрани је од почетка био Милан Гајић. Иако је уписао асистенцију  за одлучујући гол, чини се да је морао много више да покаже у овој утакмици. Исто важи и за младог Крстовића у нападу, за Јевтовића и Симића на крилима, док су Петровић и Вулић заслужили прелазну оцену за игру у првом полувремену, али је новајлија из Рада морао да буде замењен у 75. минуту због повреде, а некадашњи капитен Напретка се уклопио у бледо издање осталих саиграча из офанзивног дела тима.

Црвено-бели се сада поново окрећу квалификацијама за Лигу шампиона и дуелу са Јанг Бојсом у Швајцарској, а у идућем колу домаћег првенства дочекују Чукарички, док ће Спартак играти у Нишу против Радничког.

Црвена звезда је на максимали после четири одигране утакмице у Линглонг Суперлиги, али је до вечерашњих бодова стигла тешком муком, захваљујући премијерном голу Томенеа у дресу српског шампиона. Играчи Спартака ће имати много разлога да жале након вечерашњег меча, јер су после свега приказаног заслужили да дођу до једног бода - 2:3 (1:1).

Владан Милојевић је поново поштено промешао поставу, али је ипак успео да дође до жељеног циља, иако је му у овој сезони није било теже у домаћем првенству. Црвено-бели су имали доста мука у дефанзиви, екипа Владимира Гаћиновића је водила раним голом Туфегџића, после чега су резултат преокренули Вулић и Симић, а меч у драматичну завршницу у 80. минуту увео Дунђерски. Ипак, гости су успели да направе нови пристисак и голом португалског нападача, након центаршута Гајића, стигну до новог славља.

Шеф стручног штаба Црвене звезде је поред Томанеа у навалу од почетка утакмиуце гурнуо и Немању Крстовића, који се нашао на десном боку, док је на супротном боку био Јевтовић. Уулози Марка Марина, био је Симић, који се доста трудио, али и имао потешкоћа на месту у тиму које му није примарно. Ипак, добро се снашао у ситуацији из 49. минута, када је из другог плана искористио добро додавање Томанеа.

Гости су током утакмице у превише наврата себи дозволили оно што је по Милојевићевим постулатима недопустиво, а то је пад концентрације. Суботичани су то искористили у два наврата, а могли су у још неколико наврата, посебно у другом полувремену када су у озбиљним приликама били Шормаз, Текијашки и Туфегџић. Звездина одбрана је имала доста мука са навалом домаћина у других 45 минута. У штоперском тандему су се нашли Милуновић и Панков, а на боковима Гајић и Родић. Леви бек црвено-белих поново је имао снаге само за једно полувреме, после чега је ушао Жандер. То је значајно утањило квалитет дефанзивне линије црвено-белих, а још више излазак Његоша Петровића због повреде у 75. минуту, што су домаћи играчи искористили да додатно притисну фаворизованог противника.

Оно што би могло да обрадује Милојевића јесте још једна квалитетна парија Милоша Вулића, који је у првих 45 минута добро командовао везним редом, а у 37. минуту постигао још један ефектан погодак. Био је то снажан ударац са 17-18 метара, који Милош Остојић није имао решење. Ипак, и сам Вулић се током другог полувремена уклопио у сивило остатка екипе.

Стручни штаб Црвене звезде се одлучио да одмори велики број играча који су изнели огроман терет меча у Копенхагену. Тако су ван протокола остали они најуморнији Боаћи, Марин, Јованчић, Гобељић и Кањас, док су се на клупи за резервне играче нашли Дегенек, Иванић и Вукановић. Утакмица у Берну игра се у среду од 21 час.

СПАРТАК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 2:3 (1:1)
/Туфегџић 6, Дунђерски 79 - Вулић 37, Симић 49, Томане 85/

Градски стадион у Суботици
Капацитет: 13.000
Судија: Новак Симовић

Спартак (4-2-3-1): Остојић - Дунђерски, Оташевић, Текијашки, Милошевић (од 83. Иванчевић) - Јочић, Марчић - Младеновић, Туфегџић, Денковић - Шормаз

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан - Гајић, Милуновић, Панков, Родић (од 46. Жандер) - Петровић (од 76. Иванић), Вулић - Крстовић (од 55. Вукановић), Симић, Јевтовић - Томане.

Радник повео, али везао трећи пораз. Сурдуличани без бодова и у Инђији.

Годинама су водили битке у Првој лиги Србије, а ове сезоне ће се фудбалери Инђије и Радника из Сурдулице надметати у најјачем рангу домаћег фудбала.

Њихов први суперлигашки дуел припао је Инђији, која је у 5. колу као домаћин славила 2:1, иако су гости из Сурдулице први постигли гол.

У 16. минуту је Милан Макарић савладао Милоја Прековића, али су Иван Рогач у 33. и Срђан Димитров у 75. донели преокрет у корист зелено-белих.

Екипи Срђана Благојевића ово је друга победа у сезони, уз реми и два пораза, док је тим Славише Божичића доживео трећи узастопни, а укупно четврти пораз, уз победу над Спартаком у другом колу.

Инђија у следећем колу игра против ТСЦ-а у гостима, док Радник дочекује Партизан.

Раднички немоћан са играчем више, не и Чукарички! Нишлије нису могле до преокрета у Лучанима.

Не иде Радничком из Ниша ове сезоне тако добро као претходне. У првих пет кола Нишлије су уписале три победе, али уз пораз и реми који је стигао ове суботе у Лучанима. 

Резултат 1:1 против Младости није за критику, међутим, Раднички је скоро цело друго полувреме, од 51. минута, имао играча више због искључења Милошевића.

Бројчана предност, ипак, није била довољна гостима да дођу до прекрета, пошто су претходно преко Стефана Михајловића стигли до изједначења. Погодак у 26. минуту био је његов пети ове сезоне у Суперлиги. 

Гол за Младост дао је Владимир Радивојевић у 17. минуту. 

За разлику од Нишлија, фудбалери Чукаричког искористили су играча више против новосадског Пролетера да дођу до другог поготка у победи 2:1. 

Прво је Доцић био прецизан из пенала у 10. минуту, а онда у 68. Шапић дуплирао предност. Десет минута пре тога гости из Новог Сада остали су без искљученог Јовановића. И поред тога успели су да стигну до гола - Пејић у 73. минуту - али се он испоставио само као утешан у поразу.

Резултати:

петак

Вождовац - Јавор 2:1 (2:1)
/Николић пен 12, Нишић 27 - Петковић 10/

субота

Инђија - Радник 2:1 (1:1)
/Рогач 33, Димитров 75 - Макарић 16/

Чукарички - Пролетер 2:1 (1:0)
/Доцић пен 10, Шапић 68 - Пејић 74/

Младост - Раднички 1:1 (1:1)
/Радивојеивћ 17 - Михајловић 26/

Спартак - Црвена звезда 2:3 (1:1)
/Туфегџић 6, Дунђерски 80 - Вулић 37, Симић 49, Томане 84/

недеља

Партизан - Рад 19.00 (Аренаспорт 1)
Војводина - ТСЦ Бачка Топола 20.00
Мачва - Напредак 20.00

Табела: Војводина (-1) 12, Бачка Топола (-1) 12, Црвена звезда (-1) 12, Раднички 10, Чукарички (-1) 9, Партизан (-2) 7, Инђија 7, Спартак 6, Младост 5, Вождовац (-1) 4, Јавор (-1) 3, Радник 3, Рад (-2) 3, Пролетер 2, Напредак (-1) 1, Мачва (-1) 1.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар