Triler u Subotici: Tomane za pobjedu Zvezde!

Prvenac Tomanea za pobedu i miran put Zvezde u Bern.  Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Spartak iz Subotice 3:2, u petom kolu Linglong Superlige Srbije.  Crveno-beli se dobro namučili, ali ponovo stigli do tri boda.  Tomane skratio Zvezdine muke u Subotici, sjajni Spartak ostao bez dragocenog boda.  Uzbudljiv okršaj na Gradskom stadionu i opomena za srpskog šampiona pred gostovanje u Bernu - 2:3.

Fudbal 18.08.2019 | 00:28
Triler u Subotici: Tomane za pobjedu Zvezde!
Izabranici Vladana Milojevića ostvarili su i četvrtu pobedu u isto toliko utakmica u domaćem takmičenju. Trijumf šampionu Srbije doneo je Tomane, koji je u 85. minutu postavio konačnih 3:2.

Zvezda, koja je nastupala u izmenjenom sastavu, odigrala je dobru utakmicu, s nešto više oscilacija, a treba pohvaliti i sjajnu igru domaćina, koji je ozbiljno namučio crveno-bele.

Aktuelni šampion Srbije u dobrom raspoloženju putuje u Bern na prvi meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona. Utakmica se igra u sredu od 21.00.

Klub iz Ljutice Bogdana imao je šansu posle dvadesetak sekundi. Jevtović je izašao sâm ispred Ostojića, a golman Spartaka odlično je reagovao i sprečio vođstvo gostiju.

Zvezda je nastavila da pritiska, međutim igrao se šesti minut kada je Tufegdžić savladao Borjana. Odbrana crveno-belih slabo je reagovala, napadač Spartaka je to iskoristio i savladao čuvara mreže.

Ekipa Vladana Milojevića krenula je da napada i u 37. minutu uspela je da izjednači. Vulić je uputio odličan udarac, a Ostojić ovoga puta nije imao šanse.

Sa rezltatom 1:1 otišlo se na petnaestominutnu pauzu.

Odmah na startu drugog perioda igre crveno-beli dolaze do pogotka. Tomane je sjajno asistirao Simiću, koji je uz malo sreće savladao golmana Spartaka.

Domaći sastav nije pao duhom, nastavili su sa dobrom igrom i to im se isplatilo pri kraju meča. Dunđerski je uputio dobar udarac, Borjan je loše reagovao i Subotičani u 79. minutu dolaze do izjednačenja.

Ovo je trglo šampiona Srbije, koji je posle dva minuta imao odličnu šansu. Tomane je šutirao, a lopta je završila malo pored desne stative. Ono što Portugala nije uspeo u 81, jeste u 85.

Gajić je odlično centrirao, Tomane je napravio trzaj glavom i savladao Ostojića. Spartak je pokušao da dođe do novog izjednačenja, ali ovoga puta nije uspeo. Zvezda u narednom kolu čeka Čukarički, dok Spartak gostuje Radničkom u Nišu.

Umalo da kombinovanje sastava skupo košta Vladana Milojevića i Crvenu zvezdu.

Snažan otpor pružio je domaćin u Subotici, vodio, potom izjednačio desetak minuta pred kraj, ali na tri boda, ipak, idu u Beograd:

Gol odluke postigao je Portugalac Tomane, što je njegov prvenac u crveno-belom dresu. Upisao ga je u 84. minutu, sjajnim trzajem glavon na centaršut Milana Gajića.

Prethodno je David Dunđerski opalio po lopti iz velike udaljenosti i savladao Milana Borjana. Iskoristio je slobodan prostor pred sobom i šutirao, a golman crveno-belih "paradom" samo ulepšao pogodak.

Do tog trenutka delovalo je da će Crvena zvezda i pored neubedljive igre stići do pobede, pošto je Veljko Simić u 49. minutu doneo prednost svom timu i iskupio se za veliki promašaj iz prvog poluvremena. Tada mu je šut u situaciji "jedan na jedan" odbranio Miloš Ostojić, ali je ovaj put imao više sreće. Velike zasluge za pogodak idu Tomaneu, koji je lepo prošao po desnoj strani i odigrao povratno dodavanje. 

Prethodno je u 37. minutu Miloš Vulić odlično šutirao sa nekih 18 metara u bliži ugao i anulirao prednost Spartaka, do koje su plavo-beli stigli u 6. minutu posle slabe reakcije Nemanje Milunovića i pogotka Lazara Tufegdžića. 

Nisu "golubovi" možda zaslužili poraz u ovoj utakmici, pokazali su da žele da igraju fudbal, trudili se da napadnu favorizovanog rivala i ako tako nastave sigurno ih čekaju bolji rezultati. 

Što se tiče crveno-belih, Zvezda je u ovoj utakmici ostvarila cilj - nastavila je maksimalan učinak u Superligi (4/4), Tomane je "probio led" pogotkom, ali Vladan Milojević i te kako ima razloga za nezadovoljstvo nastupima pojedinih igrača. 

Promenio je kompletan vezni red i napad u odnosu na evropske utakmice, a u odbrani je od početka bio Milan Gajić. Iako je upisao asistenciju  za odlučujući gol, čini se da je morao mnogo više da pokaže u ovoj utakmici. Isto važi i za mladog Krstovića u napadu, za Jevtovića i Simića na krilima, dok su Petrović i Vulić zaslužili prelaznu ocenu za igru u prvom poluvremenu, ali je novajlija iz Rada morao da bude zamenjen u 75. minutu zbog povrede, a nekadašnji kapiten Napretka se uklopio u bledo izdanje ostalih saigrača iz ofanzivnog dela tima.

Crveno-beli se sada ponovo okreću kvalifikacijama za Ligu šampiona i duelu sa Jang Bojsom u Švajcarskoj, a u idućem kolu domaćeg prvenstva dočekuju Čukarički, dok će Spartak igrati u Nišu protiv Radničkog.

Crvena zvezda je na maksimali posle četiri odigrane utakmice u Linglong Superligi, ali je do večerašnjih bodova stigla teškom mukom, zahvaljujući premijernom golu Tomenea u dresu srpskog šampiona. Igrači Spartaka će imati mnogo razloga da žale nakon večerašnjeg meča, jer su posle svega prikazanog zaslužili da dođu do jednog boda - 2:3 (1:1).

Vladan Milojević je ponovo pošteno promešao postavu, ali je ipak uspeo da dođe do željenog cilja, iako je mu u ovoj sezoni nije bilo teže u domaćem prvenstvu. Crveno-beli su imali dosta muka u defanzivi, ekipa Vladimira Gaćinovića je vodila ranim golom Tufegdžića, posle čega su rezultat preokrenuli Vulić i Simić, a meč u dramatičnu završnicu u 80. minutu uveo Dunđerski. Ipak, gosti su uspeli da naprave novi pristisak i golom portugalskog napadača, nakon centaršuta Gajića, stignu do novog slavlja.

Šef stručnog štaba Crvene zvezde je pored Tomanea u navalu od početka utakmiuce gurnuo i Nemanju Krstovića, koji se našao na desnom boku, dok je na suprotnom boku bio Jevtović. Uulozi Marka Marina, bio je Simić, koji se dosta trudio, ali i imao poteškoća na mestu u timu koje mu nije primarno. Ipak, dobro se snašao u situaciji iz 49. minuta, kada je iz drugog plana iskoristio dobro dodavanje Tomanea.

Gosti su tokom utakmice u previše navrata sebi dozvolili ono što je po Milojevićevim postulatima nedopustivo, a to je pad koncentracije. Subotičani su to iskoristili u dva navrata, a mogli su u još nekoliko navrata, posebno u drugom poluvremenu kada su u ozbiljnim prilikama bili Šormaz, Tekijaški i Tufegdžić. Zvezdina odbrana je imala dosta muka sa navalom domaćina u drugih 45 minuta. U štoperskom tandemu su se našli Milunović i Pankov, a na bokovima Gajić i Rodić. Levi bek crveno-belih ponovo je imao snage samo za jedno poluvreme, posle čega je ušao Žander. To je značajno utanjilo kvalitet defanzivne linije crveno-belih, a još više izlazak Njegoša Petrovića zbog povrede u 75. minutu, što su domaći igrači iskoristili da dodatno pritisnu favorizovanog protivnika.

Ono što bi moglo da obraduje Milojevića jeste još jedna kvalitetna parija Miloša Vulića, koji je u prvih 45 minuta dobro komandovao veznim redom, a u 37. minutu postigao još jedan efektan pogodak. Bio je to snažan udarac sa 17-18 metara, koji Miloš Ostojić nije imao rešenje. Ipak, i sam Vulić se tokom drugog poluvremena uklopio u sivilo ostatka ekipe.

Stručni štab Crvene zvezde se odlučio da odmori veliki broj igrača koji su izneli ogroman teret meča u Kopenhagenu. Tako su van protokola ostali oni najumorniji Boaći, Marin, Jovančić, Gobeljić i Kanjas, dok su se na klupi za rezervne igrače našli Degenek, Ivanić i Vukanović. Utakmica u Bernu igra se u sredu od 21 čas.

SPARTAK - CRVENA ZVEZDA 2:3 (1:1)
/Tufegdžić 6, Dunđerski 79 - Vulić 37, Simić 49, Tomane 85/

Gradski stadion u Subotici
Kapacitet: 13.000
Sudija: Novak Simović

Spartak (4-2-3-1): Ostojić - Dunđerski, Otašević, Tekijaški, Milošević (od 83. Ivančević) - Jočić, Marčić - Mladenović, Tufegdžić, Denković - Šormaz

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Gajić, Milunović, Pankov, Rodić (od 46. Žander) - Petrović (od 76. Ivanić), Vulić - Krstović (od 55. Vukanović), Simić, Jevtović - Tomane.

Radnik poveo, ali vezao treći poraz. Surduličani bez bodova i u Inđiji.

Godinama su vodili bitke u Prvoj ligi Srbije, a ove sezone će se fudbaleri Inđije i Radnika iz Surdulice nadmetati u najjačem rangu domaćeg fudbala.

Njihov prvi superligaški duel pripao je Inđiji, koja je u 5. kolu kao domaćin slavila 2:1, iako su gosti iz Surdulice prvi postigli gol.

U 16. minutu je Milan Makarić savladao Miloja Prekovića, ali su Ivan Rogač u 33. i Srđan Dimitrov u 75. doneli preokret u korist zeleno-belih.

Ekipi Srđana Blagojevića ovo je druga pobeda u sezoni, uz remi i dva poraza, dok je tim Slaviše Božičića doživeo treći uzastopni, a ukupno četvrti poraz, uz pobedu nad Spartakom u drugom kolu.

Inđija u sledećem kolu igra protiv TSC-a u gostima, dok Radnik dočekuje Partizan.

Radnički nemoćan sa igračem više, ne i Čukarički! Nišlije nisu mogle do preokreta u Lučanima.

Ne ide Radničkom iz Niša ove sezone tako dobro kao prethodne. U prvih pet kola Nišlije su upisale tri pobede, ali uz poraz i remi koji je stigao ove subote u Lučanima. 

Rezultat 1:1 protiv Mladosti nije za kritiku, međutim, Radnički je skoro celo drugo poluvreme, od 51. minuta, imao igrača više zbog isključenja Miloševića.

Brojčana prednost, ipak, nije bila dovoljna gostima da dođu do prekreta, pošto su prethodno preko Stefana Mihajlovića stigli do izjednačenja. Pogodak u 26. minutu bio je njegov peti ove sezone u Superligi. 

Gol za Mladost dao je Vladimir Radivojević u 17. minutu. 

Za razliku od Nišlija, fudbaleri Čukaričkog iskoristili su igrača više protiv novosadskog Proletera da dođu do drugog pogotka u pobedi 2:1. 

Prvo je Docić bio precizan iz penala u 10. minutu, a onda u 68. Šapić duplirao prednost. Deset minuta pre toga gosti iz Novog Sada ostali su bez isključenog Jovanovića. I pored toga uspeli su da stignu do gola - Pejić u 73. minutu - ali se on ispostavio samo kao utešan u porazu.

Rezultati:

petak

Voždovac - Javor 2:1 (2:1)
/Nikolić pen 12, Nišić 27 - Petković 10/

subota

Inđija - Radnik 2:1 (1:1)
/Rogač 33, Dimitrov 75 - Makarić 16/

Čukarički - Proleter 2:1 (1:0)
/Docić pen 10, Šapić 68 - Pejić 74/

Mladost - Radnički 1:1 (1:1)
/Radivojeivć 17 - Mihajlović 26/

Spartak - Crvena zvezda 2:3 (1:1)
/Tufegdžić 6, Dunđerski 80 - Vulić 37, Simić 49, Tomane 84/

nedelja

Partizan - Rad 19.00 (Arenasport 1)
Vojvodina - TSC Bačka Topola 20.00
Mačva - Napredak 20.00

Tabela: Vojvodina (-1) 12, Bačka Topola (-1) 12, Crvena zvezda (-1) 12, Radnički 10, Čukarički (-1) 9, Partizan (-2) 7, Inđija 7, Spartak 6, Mladost 5, Voždovac (-1) 4, Javor (-1) 3, Radnik 3, Rad (-2) 3, Proleter 2, Napredak (-1) 1, Mačva (-1) 1.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar