ЛШ: Да видимо шта зна тај Копенхаген?!

Звезда гледа ка Велсу. . .  Ако се питате где ће бити у уторак око 20 часова фудбалери Црвене звезде, можда ми можемо да вам дамо одговор.  Звездин потенцијални ривал жели да све реши у Велсу.  Копенхаген вечерас игра први меч против ТНС-а.

Фудбал 23.07.2019 | 17:47
ЛШ: Да видимо шта зна тај Копенхаген?!
Црвено-бели ће скоро сигурно бити испред телевизора/рачунара/лаптопа, гледаће дуел другог кола квалификација за Лигу шампиона између Њу Сејнтса и Копенхагена.

Велшани и Данци су потенцијални противници црвено-белих у трећој рунди, уколико српски шампион оправда статус фаворита против финског ХЈК-а из Хелсинкија.

Међутим, нема сумње да ће изабраници Владана Милојевића пажљиво пратити меч са Парк Хола у Освертију јер ће имати идеалну шансу да се увере у могућности противника.

У центру пажње свакако ће бити дански првак Копенхаген, који је апсолутни фаворит у двомечу са Њу Сејнтсима.

ТНС је у првом колу елиминисао косовски Фероникели, победом у Приштини 1:0 након ремија 2:2 код куће.

С друге стране, Копенхаген ће дебитовати у Европи, али је већ у такмичарском ритму, забележио је две победе у Суперлиги над Оденсеом 3:2 и Орхусом 2:1.

У центру пажње су били Виктор Фишер, двоструки асистент против Орхуса, те Даме Ндоје, двоструки стрелац и асистент у преокрету у Оденсеу.

По гол на оба меча постигао је Јонас Олдер Винд, док се тек чека да проради најбољи стрелац из прошле сезоне Роберт Сков.

Сков и Ндоје су прошле сезоне чинили један од најбољих тандема у Европи, заједно су постигли 51 гол у Суперлиги Данске.

Што се тиче Велшана, они су успели да испусте два гола предности против Фероникелија у последњим минутима меча, у којем је косовски представник имао више гол шанси.

Сејнтси су само два пута шутираки у оквир гола на тој утакмици и оба пута затресли мрежу.

Због тога се очекивало да испадну у реваншу, што је ток меча и најављивао јер је Фероникели доминирао, али тим из Глоговца ниједном из 11 покушаја није успео да лопту пошаље у оквир гола.

С друге стране, Велшани су вребали своју шансу и дочекали је средином другог полувремена, те голом Ебеа прошли даље.

Црвена звезда у среду од 20.45 дочекује ХЈК у првом мечу. Реванш је седам дана касније у Финској.

За столом Хелсинки, а у мислима Копенхаген. Баш тако се у овим тренуцима може описати ситуација на највећем српском стадиону. Док фудбалери Црвене звезде буду водили битку против свог ривала на Маракани, неких 2.000 километара западније, Копенхаген ће покушати да у Велсу дође до солидне залихе против ТНС-а.

Дански првак у овај меч улази у прилично добром расположењу, пошто је у уводна два кола дошао до два тријумфа у домаћем шампионату. Руку на срце, на оба сусрета било је доста мука. У првом колу, Одензе је водио са 2:0 након свега 30 минута игре, док је у другом Орхус имао сјајну прилику за бод у последњем нападу. Фортуна је, ипак, била на страни Копенхагена, који тако заузима челну позицију на табели.

Наравно, о Копенхагену не треба трошити превише речи. Говоримо о најбољем тиму из ове земље у претходне две деценије и тиму који је освојио 12 од могућих 17 титула у националном шампионату. У Лиги шампиона су такође имали неколико фантастичних година. Пре свега треба истаћи 2006. годину када су успели да прођу у нокаут фазу, а у групи су били са Барселоном, Рубином и Панатинаикосом.

Главна фигура овог клуба је Стале Солбакен, играчка легенда која тренутно седи на клупи овог тима и то у другом мандату. Док је играо за Копенхаген имао је ту несрећу да га задеси инфаркт, те је био проглашен клинички мртвим. Брзом реакцијом лекарске екипе, све се на срећу завршило на најбољи могући начин.

Од фудбалера треба истаћи нападача Роберта Скова, као и репрезентативце Петера Анкерсена и Виктора Нелсона. Клуб су овог лета напустила два веома важна имена, па је тако голман Јоронен отишао у Болоњу, док је штопер Вавро прешао у редове италијанског Лација.

Преко пута их чека екипа Њу Сејнтса из Велса. Они су у првој рунди изненађујуће дошли до пролаза против Феронкелија. Након првог дуела одиграног на Острву, велшки тим имао је неповољних 2:2, али је победом на гостујућем терену ипак успео да се пробије до другог кола.

Занимљиво, ТНС је и претходне године у квалификацијама за европска такмичења играо против једног данског тима. Тада им је пред ногама био Мидтјиланд који их је савладао укупним резултатом 5:1. Са истим клубом играли су и шест сезона раније, а тада је резултат био 8:3 за Данце.

Ниједном се Њу Сејнтси нису квалификовали за групну фазу неког европског такмичења, а најближи том успеху били су 2011. године када су у плеј-офу за пласман у Лигу Европе поражени од ЦСКА из Софије резултатом 5:2.

Без стандардних штопера и Олма против грузијске непознанице. Динамо вечерас гостује Сабурталу у оквиру 2. кола квалификација за ЛШ.

Модри од 19.30 започињу европску одисеју... Ривал је стандардни за ово доба године, клуб из релативно егзотичне, често источне земље, идеалан за баждарење Динамове форме пред знатно важније битке. Овај пут загребачки тим у другом колу квалификација за Лигу шампиона за противника има грузијски Сабуртало из Тбилисија.

Поприлична непознаница, али и упозорење, с обзиром на то да је Сабуртало до друге рунде дошао избацивши помало неочекивано првака Молдавије Шериф. Додатну озбиљност захтева грузијски представник, јер оно што се протеклог четвртка догодило Хајдуку на Пољуду против малтешке Гзире, то је врхунац ситуације у којој се противник не схвати озбиљно.

Утакмица се игра на Михеил Мекши стадиону, који је дом Локомотиве из Тбилисија. Сабуртало има своје мање игралиште са вештачком травом, међутим он не задовољава европске стандарде.

Неминован одлазак прве звезде клуба Данија Олма на прву се чини као велики губитак, али тренер Ненад Бјелица има на располагању много младих играча који би требало да преузму тај терет и којима је, уосталом, насушно потребан простор за развој. На челу тог реда су Дамијан Кадзиор, Ловро Мајер и Антонио Марин.

У Тбилисију Бјелица неће моћи да рачуна на први штоперски пар Теофила и Дилавера, а на пут неће ни Мохарами, Загорац, Олмо, као и новопридошли стандардни швајцарски репрезентативац Мубанђе, који је пројектован за стандардног стартера.

Грузијски првак може да се опише као састав који тежи савременим поимањима фудбала. У постави има добар број младих грузијских репрезентативаца. Као најопаснијег међу њима се истиче крилни играч Гиорги Кокреидзе (20), а у самом шпицу напада прети Црногорац Огњен Роловић. Генерално, Грузијци слове као екипа склона нападачкој игри.

Никшић сања још једну блиставу ноћ! Сутјеска вечерас дочекује АПОЕЛ у оквиру прве утакмице 2. кола квалификације за Лигу шампиона (20.15).

Ако је Никшић био на ногама пред реванш сусрет прве рунде квалификација против Слована из Братиславе, како онда описати стање еуфорије које влада данас у другом најнасељенијем граду Црне Горе? Лудило. Позитивно, наравно. У град подно Требјесе стигао је АПОЕЛ, а Сутјеска сања још једну блиставу ноћ (20.15).

Стадион крај Бистрице, нема сумње, биће крцат.

"И у овој утакмици је иста девиза - да дамо максимум, да верујемо у оно што радимо и да то доноси резултат. Ако буде енергија на стадиону као што је била у реваншу против Слована, онда је то нешто за шта се стварно вреди потрудити, јер невероватно је колико нам је публика помогла. Одједном се у овом граду све променило и живи се за ове две утакмице против АПОЕЛ-а. Покушаћемо да то оправдамо и без обзира на то што је ово тек припремни период, имамо довољно снаге да урадимо тако нешто”, рекао је тренер црногорског шампиона Никола Ракојевић.

Са друге стране, кипарски првак допутовао је у Никшић са неколико стотина присталица, а има за циљ да оправда статус фаворита.

"Спремни смо за европска искушења. Што се тога тиче, могу мирно да спавам. Важна је прва утакмица против Сутјеске, али по мени, још важнија је она у реваншу. До ње ћемо имати још седам дана и бити, верујем, у још бољем стању. АПОЕЛ је прошлог лета испао од Судуве и то је велика лекција. Надам се да се неће поновити грешке. Сутјеска је добра, компактна екипа. Нисам изненеђан што је елиминисала Слован. Прегрмели су Никшићани првих 10 минута у Братислави, то их је охрабрило. Ако морам неког да истакнем, то је Ћетковић, који веже одбрану и напад", истакао је тренер АПОЕЛ-а, Италијан Паоло Трамецани.

Сва тројица српских играча који су недавно стигла у клуб из Никозије конкуришу за меч. У питању су АндријаПавловић, Урош Матић и Вујадин Савић.

Штета што неко мора да напусти такмичење... Плзењ и Олимпијакос укрштају копља у дербију 2. кола квалификација за ЛШ (19.00).

Сушна сезона је иза Плзења и Олимпијакоса, али оба тима имају шансу да у новој поправе утисак. Викторија је желела оба трофеја у Чешкој, али су они завршили у Прагу, док се пирејски састав надао повратку на лидерску позицију у Грчкој, од које на крају није био ништа. Било како било, чешки и грчки тим састају се у оквиру 2. кола квалификација за Лигу шампиона, а биће ово њихов први међусобни дуел. Без икакве дилеме, дерби рунде, и права штета што неко мора да напусти такмичење...

Није Плзењ прошле сезоне у Чешкој успео да парира Славији из Прага и зато је остао без икакве сребрнине. Нису били лоши пулени тренера Павела Врбе, али оно што су демонстрирали једноставно није било довољно и остали су на другом месту, уз рану елиминацију у купу. У Лиги шампиона су успели да заузму треће место у групи, иза мадридског Реала и Роме, а испред ЦСКА Москве. Наставили су такмичење у Лиги Европе и испали одмах у шеснаестини финала. Везњак Калвах и леви бочни Хлоушек су највећа појачања, с тим да је овај први одмах и заиграо на старту чешког првенства. Плзењ је дочекао Сигму и славио са 3:1, иако је први примио гол.

Дуго је Олимпијакос био неприкосновен у Грчкој, али у претходне две сезоне ова екипа није освојила титулу. Претпрошле сезоне нису црвено-бели чак били ни други, па због тога нису играли ни Лигу шампиона, него Лигу Европе. Прошли су групну фазу и онда испали у шеснаестини финала од кијевског Динама. Скоро комплетно прошло првенство екипа Педра Мартинса је провела на другом месту и на крају је имала пет бодова мање од првака ПАОК-а. Сада Оли жели да врати примат у својој земљи и покуша да избори наступ у групној фази Лиге шампиона, за шта је довео и нека звучна појачања попут штопера Семеда из Виљареала и нападача Ел Арабија, али је повређен најбољи играч Костас Фортунис. Од тројице Срба који носе црвено-белу опрему - Јагош Вуковић, Светозар Марковић и Лазар Ранђеловић - ниједан се не очекује у стартној постави...

Тешко без де Јонга, још теже Базелу! ПСВ дочекује вицешампиона Швајцарске у оквиру 2. кола квалификација за ЛШ.

ПСВ и Базел на истом путу, а само један може даље. Дуел два тима који су последњих година редовно у врху када су национална првенства у питању, али су прошле сезоне остали без титула првака. Филипсовци нису освојили ништа у Холандији и имали су скроман наступ у Лиги шампиона, па сада желе то да надокнаде. Са друге стране, црвено-плави нису освојили шампионат, али јесу куп, уз елиминацију у квалификацијама европских такмичења.

С обзиром на увек велика очекивања, прошла сезона је за ПСВ била веома лоша. Одмах на почетку тим из Ајндховена изгубио је утакмицу Суперкупа и веома рано је испао из купа. Игра је групну фазу Лиге шампиона, с тим да никога није победио и освојио је само два бода. Када је у питању првенство, већи део сезоне момци тренера Марка ван Бомела били су лидери на табели и чинило се да ће освојити титулу. Имали су на моменте и осетну предност у односу на Ајакс и у првих 13 кола су остварили исто толико победа. Ипак, у другом делу првенства је уследила криза и на крају су Филипсовци испустили лидерску позицију и остали други са три бода мање од Копљаника. Слаба је утеха то што су изгубили само три меча и што су постигли чак 98 голова, када је највећи ривал био бољи. Највеће појачање за сада је офанзивац Брума из Лајпцига, али је клуб напустио први нападач Лук де Јонг.

Што се тиче Базела, он је донекле спасио сезону освајањем купа, али је зато у првенству подбацио. Освојили су изабраници тренера Марсела Колера друго место, међутим, имали су чак 20 бодова мање од првака Јанг Бојса и то је оно што дефинитивно нису очекивали пошто су годинама уназад били доминантни. Није се Базел прославио ни у европским такмичењима, јер је прво испао у квалификацијама за Лигу шампиона од ПАОК-а, а онда је у квалификацијама за Лигу Европе прескочио Витесе, а елиминисао га је кипарски Аполон и то је такође проглашено неуспехом. То значи да и Базел ове сезоне жели боље резултате, иако је велико питање да ли је способан да прескочи ПСВ. Нису црвено-плави направили ни веће промене у саставу. Отишла су два искусна стопера, Сухи и Замбрано, а од појачања ваља издвојити штопера Алдеретеа и нападача Адемија, уз неке повратнике са позајмица. Ново првенство Швајцарске је већ почело и Базел је у првом колу у гостима убедљиво победио Сион са 4:1.

Лига шампиона, ИИ коло квалификација:

19.00 Викторија Плзењ (Цзе) – Олимпијакос (Гре)
19.30 Сабуртало Тбилиси (Гео) – Динамо Загреб (Цро)
20.00 ПСВ (Нед) – Базел (Суи)
20.00 Њу Сејнтс (Wал) – Копенхаген (Ден)
20.15 Сутјеска (Мне) – АПОЕЛ (Цyп)

Среда:

19.00 БАТЕ (Блр) – Росенборг (Нор)
20.00 Клуж (Роу) – Макаби ТА (Иср)
20.00 Ференцварош (Хун) – Валета (Млт)
20.15 Марибор (Сло) – АИК (Сwе)
20.45 Селтик (Сцо) – Каљу Номе (Ест)
20.45 Црвена звезда (Срб) – ХЈК Хелсинки (Фин)
20.45 Дандалк (Ирл) – Карабаг (Азе)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар