LŠ: Da vidimo šta zna taj Kopenhagen?!

Zvezda gleda ka Velsu. . .  Ako se pitate gde će biti u utorak oko 20 časova fudbaleri Crvene zvezde, možda mi možemo da vam damo odgovor.  Zvezdin potencijalni rival želi da sve reši u Velsu.  Kopenhagen večeras igra prvi meč protiv TNS-a.

Fudbal 23.07.2019 | 17:47
LŠ: Da vidimo šta zna taj Kopenhagen?!
Crveno-beli će skoro sigurno biti ispred televizora/računara/laptopa, gledaće duel drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Nju Sejntsa i Kopenhagena.

Velšani i Danci su potencijalni protivnici crveno-belih u trećoj rundi, ukoliko srpski šampion opravda status favorita protiv finskog HJK-a iz Helsinkija.

Međutim, nema sumnje da će izabranici Vladana Milojevića pažljivo pratiti meč sa Park Hola u Osvertiju jer će imati idealnu šansu da se uvere u mogućnosti protivnika.

U centru pažnje svakako će biti danski prvak Kopenhagen, koji je apsolutni favorit u dvomeču sa Nju Sejntsima.

TNS je u prvom kolu eliminisao kosovski Feronikeli, pobedom u Prištini 1:0 nakon remija 2:2 kod kuće.

S druge strane, Kopenhagen će debitovati u Evropi, ali je već u takmičarskom ritmu, zabeležio je dve pobede u Superligi nad Odenseom 3:2 i Orhusom 2:1.

U centru pažnje su bili Viktor Fišer, dvostruki asistent protiv Orhusa, te Dame Ndoje, dvostruki strelac i asistent u preokretu u Odenseu.

Po gol na oba meča postigao je Jonas Older Vind, dok se tek čeka da proradi najbolji strelac iz prošle sezone Robert Skov.

Skov i Ndoje su prošle sezone činili jedan od najboljih tandema u Evropi, zajedno su postigli 51 gol u Superligi Danske.

Što se tiče Velšana, oni su uspeli da ispuste dva gola prednosti protiv Feronikelija u poslednjim minutima meča, u kojem je kosovski predstavnik imao više gol šansi.

Sejntsi su samo dva puta šutiraki u okvir gola na toj utakmici i oba puta zatresli mrežu.

Zbog toga se očekivalo da ispadnu u revanšu, što je tok meča i najavljivao jer je Feronikeli dominirao, ali tim iz Glogovca nijednom iz 11 pokušaja nije uspeo da loptu pošalje u okvir gola.

S druge strane, Velšani su vrebali svoju šansu i dočekali je sredinom drugog poluvremena, te golom Ebea prošli dalje.

Crvena zvezda u sredu od 20.45 dočekuje HJK u prvom meču. Revanš je sedam dana kasnije u Finskoj.

Za stolom Helsinki, a u mislima Kopenhagen. Baš tako se u ovim trenucima može opisati situacija na najvećem srpskom stadionu. Dok fudbaleri Crvene zvezde budu vodili bitku protiv svog rivala na Marakani, nekih 2.000 kilometara zapadnije, Kopenhagen će pokušati da u Velsu dođe do solidne zalihe protiv TNS-a.

Danski prvak u ovaj meč ulazi u prilično dobrom raspoloženju, pošto je u uvodna dva kola došao do dva trijumfa u domaćem šampionatu. Ruku na srce, na oba susreta bilo je dosta muka. U prvom kolu, Odenze je vodio sa 2:0 nakon svega 30 minuta igre, dok je u drugom Orhus imao sjajnu priliku za bod u poslednjem napadu. Fortuna je, ipak, bila na strani Kopenhagena, koji tako zauzima čelnu poziciju na tabeli.

Naravno, o Kopenhagenu ne treba trošiti previše reči. Govorimo o najboljem timu iz ove zemlje u prethodne dve decenije i timu koji je osvojio 12 od mogućih 17 titula u nacionalnom šampionatu. U Ligi šampiona su takođe imali nekoliko fantastičnih godina. Pre svega treba istaći 2006. godinu kada su uspeli da prođu u nokaut fazu, a u grupi su bili sa Barselonom, Rubinom i Panatinaikosom.

Glavna figura ovog kluba je Stale Solbaken, igračka legenda koja trenutno sedi na klupi ovog tima i to u drugom mandatu. Dok je igrao za Kopenhagen imao je tu nesreću da ga zadesi infarkt, te je bio proglašen klinički mrtvim. Brzom reakcijom lekarske ekipe, sve se na sreću završilo na najbolji mogući način.

Od fudbalera treba istaći napadača Roberta Skova, kao i reprezentativce Petera Ankersena i Viktora Nelsona. Klub su ovog leta napustila dva veoma važna imena, pa je tako golman Joronen otišao u Bolonju, dok je štoper Vavro prešao u redove italijanskog Lacija.

Preko puta ih čeka ekipa Nju Sejntsa iz Velsa. Oni su u prvoj rundi iznenađujuće došli do prolaza protiv Feronkelija. Nakon prvog duela odigranog na Ostrvu, velški tim imao je nepovoljnih 2:2, ali je pobedom na gostujućem terenu ipak uspeo da se probije do drugog kola.

Zanimljivo, TNS je i prethodne godine u kvalifikacijama za evropska takmičenja igrao protiv jednog danskog tima. Tada im je pred nogama bio Midtjiland koji ih je savladao ukupnim rezultatom 5:1. Sa istim klubom igrali su i šest sezona ranije, a tada je rezultat bio 8:3 za Dance.

Nijednom se Nju Sejntsi nisu kvalifikovali za grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a najbliži tom uspehu bili su 2011. godine kada su u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope poraženi od CSKA iz Sofije rezultatom 5:2.

Bez standardnih štopera i Olma protiv gruzijske nepoznanice. Dinamo večeras gostuje Saburtalu u okviru 2. kola kvalifikacija za LŠ.

Modri od 19.30 započinju evropsku odiseju... Rival je standardni za ovo doba godine, klub iz relativno egzotične, često istočne zemlje, idealan za baždarenje Dinamove forme pred znatno važnije bitke. Ovaj put zagrebački tim u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona za protivnika ima gruzijski Saburtalo iz Tbilisija.

Poprilična nepoznanica, ali i upozorenje, s obzirom na to da je Saburtalo do druge runde došao izbacivši pomalo neočekivano prvaka Moldavije Šerif. Dodatnu ozbiljnost zahteva gruzijski predstavnik, jer ono što se proteklog četvrtka dogodilo Hajduku na Poljudu protiv malteške Gzire, to je vrhunac situacije u kojoj se protivnik ne shvati ozbiljno.

Utakmica se igra na Miheil Mekši stadionu, koji je dom Lokomotive iz Tbilisija. Saburtalo ima svoje manje igralište sa veštačkom travom, međutim on ne zadovoljava evropske standarde.

Neminovan odlazak prve zvezde kluba Danija Olma na prvu se čini kao veliki gubitak, ali trener Nenad Bjelica ima na raspolaganju mnogo mladih igrača koji bi trebalo da preuzmu taj teret i kojima je, uostalom, nasušno potreban prostor za razvoj. Na čelu tog reda su Damijan Kadzior, Lovro Majer i Antonio Marin.

U Tbilisiju Bjelica neće moći da računa na prvi štoperski par Teofila i Dilavera, a na put neće ni Moharami, Zagorac, Olmo, kao i novopridošli standardni švajcarski reprezentativac Mubanđe, koji je projektovan za standardnog startera.

Gruzijski prvak može da se opiše kao sastav koji teži savremenim poimanjima fudbala. U postavi ima dobar broj mladih gruzijskih reprezentativaca. Kao najopasnijeg među njima se ističe krilni igrač Giorgi Kokreidze (20), a u samom špicu napada preti Crnogorac Ognjen Rolović. Generalno, Gruzijci slove kao ekipa sklona napadačkoj igri.

Nikšić sanja još jednu blistavu noć! Sutjeska večeras dočekuje APOEL u okviru prve utakmice 2. kola kvalifikacije za Ligu šampiona (20.15).

Ako je Nikšić bio na nogama pred revanš susret prve runde kvalifikacija protiv Slovana iz Bratislave, kako onda opisati stanje euforije koje vlada danas u drugom najnaseljenijem gradu Crne Gore? Ludilo. Pozitivno, naravno. U grad podno Trebjese stigao je APOEL, a Sutjeska sanja još jednu blistavu noć (20.15).

Stadion kraj Bistrice, nema sumnje, biće krcat.

"I u ovoj utakmici je ista deviza - da damo maksimum, da verujemo u ono što radimo i da to donosi rezultat. Ako bude energija na stadionu kao što je bila u revanšu protiv Slovana, onda je to nešto za šta se stvarno vredi potruditi, jer neverovatno je koliko nam je publika pomogla. Odjednom se u ovom gradu sve promenilo i živi se za ove dve utakmice protiv APOEL-a. Pokušaćemo da to opravdamo i bez obzira na to što je ovo tek pripremni period, imamo dovoljno snage da uradimo tako nešto”, rekao je trener crnogorskog šampiona Nikola Rakojević.

Sa druge strane, kiparski prvak doputovao je u Nikšić sa nekoliko stotina pristalica, a ima za cilj da opravda status favorita.

"Spremni smo za evropska iskušenja. Što se toga tiče, mogu mirno da spavam. Važna je prva utakmica protiv Sutjeske, ali po meni, još važnija je ona u revanšu. Do nje ćemo imati još sedam dana i biti, verujem, u još boljem stanju. APOEL je prošlog leta ispao od Suduve i to je velika lekcija. Nadam se da se neće ponoviti greške. Sutjeska je dobra, kompaktna ekipa. Nisam izneneđan što je eliminisala Slovan. Pregrmeli su Nikšićani prvih 10 minuta u Bratislavi, to ih je ohrabrilo. Ako moram nekog da istaknem, to je Ćetković, koji veže odbranu i napad", istakao je trener APOEL-a, Italijan Paolo Tramecani.

Sva trojica srpskih igrača koji su nedavno stigla u klub iz Nikozije konkurišu za meč. U pitanju su AndrijaPavlović, Uroš Matić i Vujadin Savić.

Šteta što neko mora da napusti takmičenje... Plzenj i Olimpijakos ukrštaju koplja u derbiju 2. kola kvalifikacija za LŠ (19.00).

Sušna sezona je iza Plzenja i Olimpijakosa, ali oba tima imaju šansu da u novoj poprave utisak. Viktorija je želela oba trofeja u Češkoj, ali su oni završili u Pragu, dok se pirejski sastav nadao povratku na lidersku poziciju u Grčkoj, od koje na kraju nije bio ništa. Bilo kako bilo, češki i grčki tim sastaju se u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a biće ovo njihov prvi međusobni duel. Bez ikakve dileme, derbi runde, i prava šteta što neko mora da napusti takmičenje...

Nije Plzenj prošle sezone u Češkoj uspeo da parira Slaviji iz Praga i zato je ostao bez ikakve srebrnine. Nisu bili loši puleni trenera Pavela Vrbe, ali ono što su demonstrirali jednostavno nije bilo dovoljno i ostali su na drugom mestu, uz ranu eliminaciju u kupu. U Ligi šampiona su uspeli da zauzmu treće mesto u grupi, iza madridskog Reala i Rome, a ispred CSKA Moskve. Nastavili su takmičenje u Ligi Evrope i ispali odmah u šesnaestini finala. Veznjak Kalvah i levi bočni Hloušek su najveća pojačanja, s tim da je ovaj prvi odmah i zaigrao na startu češkog prvenstva. Plzenj je dočekao Sigmu i slavio sa 3:1, iako je prvi primio gol.

Dugo je Olimpijakos bio neprikosnoven u Grčkoj, ali u prethodne dve sezone ova ekipa nije osvojila titulu. Pretprošle sezone nisu crveno-beli čak bili ni drugi, pa zbog toga nisu igrali ni Ligu šampiona, nego Ligu Evrope. Prošli su grupnu fazu i onda ispali u šesnaestini finala od kijevskog Dinama. Skoro kompletno prošlo prvenstvo ekipa Pedra Martinsa je provela na drugom mestu i na kraju je imala pet bodova manje od prvaka PAOK-a. Sada Oli želi da vrati primat u svojoj zemlji i pokuša da izbori nastup u grupnoj fazi Lige šampiona, za šta je doveo i neka zvučna pojačanja poput štopera Semeda iz Viljareala i napadača El Arabija, ali je povređen najbolji igrač Kostas Fortunis. Od trojice Srba koji nose crveno-belu opremu - Jagoš Vuković, Svetozar Marković i Lazar Ranđelović - nijedan se ne očekuje u startnoj postavi...

Teško bez de Jonga, još teže Bazelu! PSV dočekuje vicešampiona Švajcarske u okviru 2. kola kvalifikacija za LŠ.

PSV i Bazel na istom putu, a samo jedan može dalje. Duel dva tima koji su poslednjih godina redovno u vrhu kada su nacionalna prvenstva u pitanju, ali su prošle sezone ostali bez titula prvaka. Filipsovci nisu osvojili ništa u Holandiji i imali su skroman nastup u Ligi šampiona, pa sada žele to da nadoknade. Sa druge strane, crveno-plavi nisu osvojili šampionat, ali jesu kup, uz eliminaciju u kvalifikacijama evropskih takmičenja.

S obzirom na uvek velika očekivanja, prošla sezona je za PSV bila veoma loša. Odmah na početku tim iz Ajndhovena izgubio je utakmicu Superkupa i veoma rano je ispao iz kupa. Igra je grupnu fazu Lige šampiona, s tim da nikoga nije pobedio i osvojio je samo dva boda. Kada je u pitanju prvenstvo, veći deo sezone momci trenera Marka van Bomela bili su lideri na tabeli i činilo se da će osvojiti titulu. Imali su na momente i osetnu prednost u odnosu na Ajaks i u prvih 13 kola su ostvarili isto toliko pobeda. Ipak, u drugom delu prvenstva je usledila kriza i na kraju su Filipsovci ispustili lidersku poziciju i ostali drugi sa tri boda manje od Kopljanika. Slaba je uteha to što su izgubili samo tri meča i što su postigli čak 98 golova, kada je najveći rival bio bolji. Najveće pojačanje za sada je ofanzivac Bruma iz Lajpciga, ali je klub napustio prvi napadač Luk de Jong.

Što se tiče Bazela, on je donekle spasio sezonu osvajanjem kupa, ali je zato u prvenstvu podbacio. Osvojili su izabranici trenera Marsela Kolera drugo mesto, međutim, imali su čak 20 bodova manje od prvaka Jang Bojsa i to je ono što definitivno nisu očekivali pošto su godinama unazad bili dominantni. Nije se Bazel proslavio ni u evropskim takmičenjima, jer je prvo ispao u kvalifikacijama za Ligu šampiona od PAOK-a, a onda je u kvalifikacijama za Ligu Evrope preskočio Vitese, a eliminisao ga je kiparski Apolon i to je takođe proglašeno neuspehom. To znači da i Bazel ove sezone želi bolje rezultate, iako je veliko pitanje da li je sposoban da preskoči PSV. Nisu crveno-plavi napravili ni veće promene u sastavu. Otišla su dva iskusna stopera, Suhi i Zambrano, a od pojačanja valja izdvojiti štopera Alderetea i napadača Ademija, uz neke povratnike sa pozajmica. Novo prvenstvo Švajcarske je već počelo i Bazel je u prvom kolu u gostima ubedljivo pobedio Sion sa 4:1.

Liga šampiona, II kolo kvalifikacija:

19.00 Viktorija Plzenj (Cze) – Olimpijakos (Gre)
19.30 Saburtalo Tbilisi (Geo) – Dinamo Zagreb (Cro)
20.00 PSV (Ned) – Bazel (Sui)
20.00 Nju Sejnts (Wal) – Kopenhagen (Den)
20.15 Sutjeska (Mne) – APOEL (Cyp)

Sreda:

19.00 BATE (Blr) – Rosenborg (Nor)
20.00 Kluž (Rou) – Makabi TA (Isr)
20.00 Ferencvaroš (Hun) – Valeta (Mlt)
20.15 Maribor (Slo) – AIK (Swe)
20.45 Seltik (Sco) – Kalju Nome (Est)
20.45 Crvena zvezda (Srb) – HJK Helsinki (Fin)
20.45 Dandalk (Irl) – Karabag (Aze)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar