Нова задужења пред посланицима

Посебна сједнице Народне скупштине Републике Српске, на којој би требало да се одобри задужење Републике Српске за изградњу обилазнице код Добоја, на дионици Коридора 5-Ц, биће одржана данас у Бањој Луци.

Република Српска 16.07.2019 | 08:23
Нова задужења пред посланицима
На предложеном дневном реду је и одлука о износу гаранција које може издати Република Српска у овој години.

Захтјев за сазивање 4. посебне сједнице упутила је Влада Републике Српске.

Парламенту је доставила приједлог одлуке о задужењу Републике Српске према Европској банци за обнову и развој за финансирање пројекта Коридор 5-Ц, обилазница Добој у износу од 150 милиона евра.

-Циљ пројекта је да се обезбиједе додатна средства за изградњу дионице аутопута Коридор 5-Ц, дужине око шест километара, а намијењена су за финансирање консултантских услуга и грађевинских радова на обилазници Добој – наводи се у одлуци.

Рок отплате кредита био би до 15 година, период одгоде плаћања је до три године, урачунат у рок отплате, а каматна стопа је шестомјесечни ЕУРИБОР + 1 посто.

Такође, Влада Републике Српске затражила је од Нардоне скупштине да на сутрашњој посебној сједници одобри издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у овој години, до износа од 800 милиона КМ.

Извршавањем свих планираних кредитних задужења, односно издавањем гаранција Републике Српске за кредитна задужења за која су ресорна министарства исказала интерес достигао би се ниво изложености Републике Српске по издатим гаранцијама у износу од милијарду и 484 милиона КМ, односно 13,44 посто БДП-а.

Ресорна министарства су исказала интерес за издавање гаранција првенствено у области енергетике.

У питању су изградње објеката за производњу електричне енергије из обновљивих извора (у износу око 300 милиона КМ за извођење радова на изградњи ХЕ Бистрица, ХЕ Јањина и ХЕ Бук Бијела), те изградње објеката за производњу електричне енергије из необновљивих извора (у износу око 100 милиона КМ за потребе ремонта и модернизације термоелектрана) и финансирање осталих инвестиција у складу са Планом инвестиција Електропривреде РС за 2019. годину (у износу око 200 милиона КМ за потребе изградње соларних електрана и Вјетропарка Трусина).

Осим тога, интерес за издавање гаранција исказан је и из ресора здравства, за потребе изградње болнице у Добоју у износу око 104 милиона КМ, кредитно задужење Фонда здравственог осигурања у износу око 60 милиона КМ, болница у Градишци и Сокоцу у укупном износу око 11 милиона КМ за потребе рефинансирања дуга, те финансирања пренесених обавеза.

Из ресора туризма стигао је захтјев за издавање гаранције Олимпијском центру "Јахорина“ за изградњу капиталне инвестиције - гондоле у износу од девет милиона КМ.

(БН/Фена)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милан

16.07.2019 06:59

Свака част за наставак изградње ауто пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

16.07.2019 07:36

Ста свака цаст.Каква изградња.Гдје ти зивис.Ста се гради и ста се изградило у овој дрзави задњих 25год.Брука и срамота.Они само производе.БИЈЕДУ.А не граде ниста.

Name

Нострадамус

16.07.2019 08:46

Е мој Милане.То је исто као да ти дизес кредит и правис приватни хотел,а дјеца ти умиру јер нема пара за лијек.Ако мислис да је то браво онда ок.

Name

Ре ностардамус

16.07.2019 09:48

Није бас добро поређење, кредитна задужење "струцњака" из Владе РС иду смјеру као да поред болесног дјетета дижеш кредит за скупоцјени половни аутомобил стар десет година. Хотел ако се добро води доноси профит... Овај новац који им треба отићи ће највећим дијелом на плате администрације која им треба за побједу на изборима. Нашим парама купују изборе, корист имају запослени на буџету а терет отплате кредита иде на све становнике РС. Ал' и том систему ће доћи крај, пукнуце надувани балон звани буџет РС као што је пукао Алуминиј и Мостара, плате за 900 ХДЗ-ових ухљеба а губитак на терет грађана и електропривреде ФБиХ... А кад пукне нек добро размисле сви са апеирона, нублова и осталих џепни факултета запослени у администрацији како и гдје це даље...

Name

Ре Милан

16.07.2019 11:08

Мислис крезави свака цаст на даљњој пљацки овог јафног народа смеце једно сељацко неписмено дабогда вам свима за лијека требало то сто сте покрали дзукеле

Name

за РТВБН

16.07.2019 07:06

Господо Новинари из БН-а, молим Вас лијепо, имате увјете да истражите и да тражите информацију-е ГДЈЕ СУ ПАРЕ ОД АКЦИЗА НА ГОРИВО, то су НАШЕ народне паре, је ли постоји неки посебан рачун, шта се ово дешава, ако су паре потрошене онда је у питању класична државна пљачка-харач овог пресиромачног нарда. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

16.07.2019 08:53

Питај ти новинаре дали они знају каквог економисту имали он увид у то задуживање ,колико се може задуживати и сто је још остало за задужити се па нек човјек разјасни.

Name

Олимпијски центар

16.07.2019 07:40

Цули да хоце да граде гондолу на Калемегдану у Београду па сада и ови хоце на Јахорини

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

16.07.2019 07:57

када паметни засуте будале проговоре фукарасе обогати ови наси ниста друго незнају само кредит за кредитом то треба неко вратит а народ се исели дали они то мисле даце јадна дрзава пасти у дузницко робство

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурлина прција

16.07.2019 08:09

Нова задужења РС пред посланицима. Другим ријецима, узми јос колико мозес, брод РС је дозивио хаварију у Бакинцима. Насукан је на огромну похлепу Милорада Додика, кумова и кумица. Покрадени капитал је вец на сигурном. Потоп је неизбјезан. "Нова задузења" су им "последња санса".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2019 10:00

Па боље нисмо ни заслужили, СНСД-е са својим коалиционим партнерима влада Бањалуком 20 година а на ентитетском нивоу више од 13... Нису ти људи пали са Марса него смо их ми изабрали. Битно је да има пара за запослене на буџету, ми остали не морамо да једемо, наша дјеца не морају да имају живот достојан човјека...

Name

Важно

16.07.2019 08:19

Важно да је Бурле позвао Србе у Америци за Трампа. Као да Бурлу неког зарезује од Срба у Америци. Тако је позивао и Србе да гласају у Аустрији за Штрахеа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.07.2019 08:31

Мој милане која градња, акцизе, огромне паре узимају, а они дижу кредите и плаћамо камату (јефтин нам је овако ауто пут), куда онда иду паре од акциза, сигурно у буџете свих нивоа власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Олимпијски центар

16.07.2019 09:09

Не лупетај глупости и не полемиши о стварима о којима појма немаш.

ОДГОВОРИТЕ