Још се не зна ко ће добити отказ

- Иако се ближи 1. септембар, када би требало да почне примјена новог плана рада, који обухвата отпуштање 300 радника компаније "АрцелорМиттал" Приједор, нико у тој фирми још не зна да ли је на списку оних који би могли изгубити посао.

Република Српска 15.07.2019 | 07:52
Још се не зна ко ће добити отказ
То је за "Независне" потврдио синдикални вођа предузећа Саша Кукољ, који истиче да су запослени на својим радним мјестима те да прате ситуацију.

"Пратимо да ли ће доћи до каквих договора и у ком смјеру све ово иде. Радници су, наравно, забринути, не знају којом систематизацијом ће се одлучивати о останку броја људи у предузећу нити како ће се даље одвијати процес рада", напомиње предсједник Синдиката "АрцелорМиттала" Приједор.

Који су наредни потези компаније, није сигуран ни Обрад Белензада, предсједник Синдиката металаца и рудара РС, који истиче да су они против отпуштања радника.

"Тражимо и од 'АрцелорМиттала' и од Владе да пробају наћи начин како да то превазиђу. Надам се да ће се рјешење изнаћи и да до отпуштања радника неће доћи", рекао је Белензада за "Независне".

Према његовим ријечима, отпуштање 300 радника проузроковало би вишеструке посљедице.

"Пазите, није у питању само 300 радника. Неки од њих имају и кредите. Осим тога, постоји још једна опасност, а то је да, ако се ради о млађим људима, они оду вани", упозорио је Белензада.

Након ранијих састанака, на којим је било ријечи о превазилажењу новонастале ситуације, све се свело на жеље.

Тако су представници Владе Српске изразили очекивање да ће компанија "АрцелорМиттал" Приједор повући најављену одлуку о отпуштању радника, која је, како је оцијењено, веома штетна, како за град Приједор тако и за РС у цјелини.

Из компаније "АрцелорМиттал" до закључења овог броја "Независних" нисмо успјели добити коментар, али су нам раније рекли да и они желе наћи најбоља рјешења и донијети најрационалније одлуке.

"Нажалост, сувише дуго егзистира неизвјесна и несигурна ситуација и компанија је опредијељена да се коначно дође до јасних позиција и чвршће основе за одређивање стратегије и даљих корака. Ми желимо заједно да пронађемо најбоља рјешења за дугорочни рад и мислимо да је то могуће уз обострано ангажовање и искрену жељу за превазилажење тренутних проблема, а на добробит радника и њихове будућности", рекли су раније из компаније "АрцелорМиттал".

Подсјетимо, да је почетком маја најављено, због смањења производње жељезне руде, 300 радника предузећа "АрцелорМиттал" Приједор остаће без посла.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МЛАД ЦОВЈЕК

15.07.2019 06:09

СТАРИЈИМ ПОВЕЗИВАЊЕ СТАЗА.ИСПЛАТИТЕ ИМ ОТПРЕМНИНУ И НЕКА ПОКРИЈУ ДИО КРЕДИТА.КРЕДИТЕ ИМАЈУ СВИ ЗАПОСЛЕНИ ОВЕ ДРЗАВЕ.МЛАДЕ РАДНИКЕ НЕ ЗАВЛАЦИТЕ.ТО СТО ЦЕ ОСТАТИ ОВЕ ГОДИНЕ БИТ ЦЕ СУТНУТИ ТИХО ЈЕДАН ПО ЈЕДАН.ОВАКО ЦЕ ЗНАТИ ДА И ОНИ ТРЕБАЈУ ИЦИ И НЕ ВУЦИ У ДУБИОЗУ СВОЈУ ПОРОДИЦУ.ДАКЛЕ.РАЗРИЈЕСТИ СТО ПРЕ.НАРАВНО ПОЛИТИЦАРИ И ОПСТАЈУ НА ВЛАСТИ ОД НАС КОЈИ СЕ ПЛАСИМО И ЗИВЈЕТИ И УМРИЈЕТИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

15.07.2019 20:33

Покупили кајмак са овим домацим олосима Павицем и Јелацом и сада одосе. Неце 300 радника остати без посла вец сви. Камо среце да нису никад ни били запослени, копали су руду за пљацкасе.

Name

има да вас нема

15.07.2019 21:10

Јелача покро колико је мого али са собом неће ништа понијети на онај свијет и он и његова мала сељанчура дебелих ногу

Name

буснови

16.07.2019 12:21

Кад ће јелача добити отказ и бити испитано поријекло његове покрадене имовине

Name

Вебер

15.07.2019 06:43

Ајде да ми као држава и народ отпустимо ток страног инвеститора који је овде окупатор, и онога ко га је довео, нама странци и стране компаније не требају да нам отимају руднике, истераћемо их све, ни ми не можемо копати по немаким и енглеским рудницима, зашто би они могли по Приједори, Станарима, Угљевику, Гацку.... МИ не можемо да живимо, немамо привреде, народ бежи главом без обзира из ове земље а окупатор запосео наше руднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

15.07.2019 07:11

окупатор ти је онај који је довео земљу у ово стање глупане поз из ЕУ

Name

Ре

15.07.2019 07:59

отици це окупатор сам. И они одосе да копају по Њемацкој. Не могу ни они издрзати висе ову доброту.

Name

Јаффа

15.07.2019 07:37

Биће посла код Чорокала за 500КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

15.07.2019 08:13

ХАЈМО КОАЛИЦИЈА СА ДОДЕ И ЦОВИЦА ДОНОСИ РЕЗУЛТАТЕ,АЛУМИНИЈ ..МИТАЛ,СТА ЈЕ ДАЉЕ НА РЕДУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.07.2019 08:41

Несто је труло у Републици Српској а и у окрузењу није пуно боље,доказ су посљедња десавања у Херцег Босни и њиховом националном поносу и Хрватском цистунцу Мостарском Алуминијуму.Цини се да су ови властодрсци буквално схватили да треба унистити наследа комунистицког мрака , да то треба овјерити на домацим кладионицама,поносима националних економија,уз извоз огревног дрвета наравно.То треба урадити јер они који зиве сиромасно на овом свијету на загробном це зивјети у благостању.Добро јутро средњи вјек је наса реалност а властела и њихове сиве еминенције су господари зивота и смрти.Зато народе или се поклоните или се склоните сто реце ових дана један Србијански публициста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2019 08:45

Боље од овог стања је да се ово сто пре затвори..да политицари опљацкаку јос ста има..и ко зив ко мртав..сто прије потонемо пре це се народ одлуцити сам ста це од звог зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.07.2019 08:53

ИГРЕ КОЈЕ НЕМАЈУ ГРАНИЦУ.ОВО ЈЕ ЗА НАРОД ПРАВА ЗАБАВА, ЗАТО ШТО НИСУ У СТВАРНОМ ОДНОСНО У РЕАЛНОМ СВИЈЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

15.07.2019 20:34

Миро Кемпес це добити први отказ у Миталу.

ОДГОВОРИТЕ