Бесплатан лијек за обољеле од рака

Фонд здравственог осигурања РС почео је да финансира два нова савремена лијека генеричких назива атезолизумаб и рибоциклиб за обољеле од карцинома мокраћног мјехура, плућа и дојке, а примјењују се када лијечење цитостатицима не даје резултате.

Република Српска 14.07.2019 | 18:34
Бесплатан лијек за обољеле од рака
У саопштењу Фонда се наводи да су нове лијекове обезбиједили за своје осигуранике, првенствено захваљујући томе што је у преговорима са добављачима лијекова Фонд успио изборити ниже цијене ових лијекова у односу на неке друге, развијеније земље.

"Ова терапија коју ће Фонд да финансира спада у лијекове новије генерације, па самим тим изискују и веће трошкове, али будући да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације, Фонд ће и ове нове лијекове у потпуности финансирати за осигуранике којима су препоручени. Напомињемо да су ови лијекови осигураницима доступни на основу препоруке љекара специјалиста из одређених области гране медицине", кажу у Фонду.

Они истичу да је и овом новином Фонд наставио да у континуитету у здравствени систем уводи нове и савремене лијекове, јер је и средином марта ове године Фонд почео да финансира пет најсавременијих лијекова за лијечење тешких обољења попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа и хепатитиса Ц.

Из Фонда подсјећају да су и прошле године у здравствени систем увели и иновативне терапије за обољеле од метастатског меланома и карцинома плућа.

"О каквим терапијама је ријеч најбоље говори податак да су научници који су открили ове терапије добили и Нобелову награду из области медицине за ове лијекове", наводи се у саопштењу Фонда.

У Фонду су истакли да ће ова пракса бити настављена јер им је циљ да константно унапређују здравствену заштиту без обзира што многима уплата доприноса од којих се финансира цијели здравствени систем, па и сами лијекови, није приоритет.

У саопштењу се истиче да је Фонд са ограниченим приходима, који су посљедица нередовне уплате доприноса, успио да задржи постојећи обим права и да уводи терапије које имају и развијеније земље, што, како се наводи, указује на озбиљан приступ у пословању у којем централно мјесто заузима осигураник.

"Зато апелујемо да сви заједно радимо на јачању свијести о важности уплате доприноса за здравствено осигурање од којих се финансира здравствени систем, те да нас подрже у борби за додатне изворе финансирања од производа који су штетни по здравље, јер је то једини гарант дугорочне финансијске одрживости здравственог система и постојећег обима права из здравственог осигурања", кажу у Фонду.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Поп

14.07.2019 20:12

Поново су Срби заморчићи запада!

ОДГОВОРИТЕ