Креће СП: И ослабљена Србија је моћна!

Али је Хрватска фаворит за злато! Наредне две недеље јужнокорејски град Гванџуу биће домаћин Светског првенства за ватерполисте. Златни селектор Србије Дејан Савић повео је подмлађену селекцију без седам ведета. Баракуде бране злато и дају им се највеће шансе за титулу. У борби за медаље требало би да буду Мађарска, Шпанија, Италија, Грчка и Црна Гора. Траже се још два путника за Олимпијске игре у Токију. . .

Остали спортови 14.07.2019 | 20:21
Креће СП: И ослабљена Србија је моћна!
Заталасаће се вода у базену у јужнокорејском граду Гванџуу. Наредне две недеље на програму је Светско првенство за ватерполисте. Доминација Србије у овом спорту траје неколико година. Делфини имају у својим витринама три од четири најважније титуле – олимпијског победника, европског шампиона и освајача Светске лиге. Фали само светска круна.

Прилика за то је овог месеца, али... Златни селектор Србије Дејан Савић је имао тај луксуз да на планетарном шампионату одмара најбоље и најискусније. После злата у Светској лиги прошлог месеца у Београду и обезбеђене визе за Токио харизматични стратег српских ватерполиста одлучио је да седморици ведета – Филипу Филиповићу, Андрији Прлаиновићу, Стефану Митровићу, Милану Алексићу, Душку Пијетловићу и голманима Браниславу Митровићу и Гојку Пијетловићу да слободно како би се одморили и напунили батерије за наредну годину и Олимпијске игре у Токију што ће бити њихово последње такмичење у капици Србије.

Ипак, Србија је земља ватерполо. У држави у којој су клубови скоро замрли, на аматерском нивоу, родили су неки нови клинци, наследници прослављених асова. И без седморице најбољих Србија је у кругу репрезентација које могу да очекују медаљу. Носиоци игре биће леворуки бомбардер Душан Мандић, млади, али већ злата оковани Никола Јакшић, Милош Ћук, браћа Виктор и Страхиња Рашовић, Сава Ранђеловић, центар Немања Вицо, Огњен Стојановић, који је био одличан у Београду на Ташу прошлог месеца у Светској лиги. Сви они су стасали у репрезентацији уз старије, победничког су менталитета и треба очекивати борбу до последњег атома снаге.

Селектор Савић пре шампионата хтео је да скине бреме великих очекивања, али зна се да нација увек жели медаљу од Делфина.

"Они су репрезентативци Србије, представљају будућност нашег ватерпола и они ће то остати без обзира шта урадили на овом такмичењу", каже селектор Савић.

Србија је од осамостаљења била два пута на крову света, последњи пут пре четири године у Казању. На прошлом СП у Будимпешти Делфини су били бронзани. Злато је припало Хрватској која нас је скинула са трона победом у полуфиналу. Сребрни су били домаћини Мађари.

Србија ће бити у Групи А са јаким ривалима Црном Гором, Грчком и аутсајдером Јужном Корејом. Већ на отварању дуел српских Делфина и црногорских Ајкула (понедељак, 01.30). Од 2006. године до данас Србија је игала 25 пута са Црном Гором, а скор је 17:7 у корист наше селекције, уз један нерешен исход. Последњи дуел Црногорци су решили у своју корист са 16:14 ове године у Европа купу.

„Први пут нисмо фаворити, али то може да буде за нас растерећење, а за њих притисак. Битно је да ни једног тренутка не помислимо да је меч готов, мора да се игра до краја. Мотивисани смо, квалитет није споран“, рекао је леворуки бомбардер Про Река Душан Мандић за сајт Ватерполо савеза Србије.

Селекције се добро познају. Очекује се неизвестан сусрет. Благи фаворит је Србија.

„Знако каква је Црна Гора, одлична екипа са неколико врсних појединаца који праве разлику попут Ивовића, Јановића и голмана Лазовића. Знамо како да се поставимо. Има нас доста дебитаната и већи мотив од представљања Србије на Светском првенству није потребан“, рекао је Радомир Драшовић.

САСТАВ СРБИЈЕ НА СП

Савићевих 13 величанствених
За Србију у Јужној Кореји играће - голмани:
Димитрије Ристичевић, Лазар Добожанов;
бекови: Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић;
центри: Немања Вицо, Ђорђе Лазић;
лева страна: Милош Ћук, Страхиња Рашовић, Огњен Стојановић;
десна страна: Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Дедовић.

Црна Гора је у паду последњих година, али сада види своју шансу за повратак у светски врх. Селектор Владимир Гојковић, некадашњи репрезентативац заједничке државе, окупио је искусан састав, а носиоци игре су Александар Ивовић, ватерполиста најбогатијег клуба на свету Про Река, саиграч нашег Душана Мандића и ветеран Млађан Јановић. У тиму су капитен Драшко Бргуљан, Марко Петковић, Урош Чучковић, Драган Драшковић...

„Дошли смо да тражимо победу против Србије. А ова Србија јесте слабија од екипе која је освојила Светску лигу, мада сви ти играчи имају велики мотив и квалитет, што су и показали пре четири године када су освојили Светски куп. Играју у добрим клубовима, али сигурно ће бити лакше него да играмо против њиховог најјачег састава“, каже црногорски селектор Владимир Гојковић за Вијести.

Осим Србије и Црне Горе у Групи А је озбиљна репрезентација Грчке. Хелени су увек ту, при врху, кандидати за медаљу на великим такмичењима. Између ове три селекције водиће се велика бора за лидерску позиција која доноси директан пласман у четвртфинале Светског првенства. Већина грчких репрезентативаца игра у вицепашампиону Европе Олимпијакосу.

Титулу брани Хрватска. Изабраницима селектора Ивице Туцка се дају највеће шансе за титулу у Јужној Кореји. Баракуде имају искусан састав који је прошлог месеца по великом невремену пао на београдском Ташу. Неће бити у саставу Ивана Буљубашића који је последњи испао са листе од 13 пријављних играча, али ће путовати у Гванџу као резерва и моћи ће Туцак да га уведе у тим у наставку такмичења. Од носиоца игра ту су искусни Андро Бушље, Маро Јоковић, Јосип Врлић, Лука Лончар, Хави Гарсија, Анђело Шетка, све играчи који су ушли у четврту деценију живота. На голу ће бири чувар мреже Про Река Марко Бијач. У односу на пре две године и титулу у Будимпешти нема више великог Сандра Сукна, који је био МВП шампионата. Он је нажалост због проблема са срцем морао прошле године да прекине каријеру.

Од осталих кандидата за титулу и врх ту су Мађари. Наши северни суседи су у Београд на завршни турнир Светски лиге довели другу поставу, али ће у Гванџуу да играју у најјачем саставу. Шпанија је европски вицешампион, увек кандидат за највише пласман. Италија такође има амбиције да се умеша у борбу за медаљу. Азурима иде на руку и састав група. Имају убедљиво најлакше ривале у првој фази шампионата. Не би требало да дозволе изненађења у дуелима са скромним селекцијама Јапана, Немачке и Бразила.

Од неевропских репрезентација ту су САД коју води некадашњи селектор Србије Дејан Удовичић и Аустралија на чијој клупи је легендарни хрватски ас Елвис Фатовић. Од ове две репрезентације тешко могу да се очекују медаље. Чини се да је четвртфинале лимит за селекције ван Старог континента. Јужна Африка и домаћин Јужна Кореја су највећи аустајдери, па се очекују занимљиви резултати на њиховим мечевима и хендикепи који ће ићи сигурно и више од 20.

Наша земља је рекордер по броју медаља на СП. Имамо их 12, од тога четири као самостална Србија. Мађарска има 11 одличја, Италија, Шпанија и Хрватска по шест.

Победници свих четири група обезбедиће директан пласман у четвртфинале првенства, док ће другопласиране и трећепласиране селекције да играју бараж за пласман међу осам најбољих селекција планете.

Овај шампионат ће бити и квалификациони за Олимпијске игре у Токију. Осим домаћина Јапана, прва селекција која је изборила визу за најважније спортско такмичење је Србија титулом у Светској лиги прошлог месеца. У Гванџуу се траже још два путника, односно финалисти ће обезбедити Токио, а могуће је да ће и бронзана селекција да оде на ОИ ако Делфини буду у финалу.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар