ЕП: Српкиње су дале све, али није било довољно за финале!

Шпанија нерешива енигма – Србија без финала ЕП у Београду.  Кошаркашице Србије изгубиле су од Шпаније 71:66 у полуфиналу Европског првенства у Београду.  Кошаркашка репрезентација Србије играће у недељу у Штарк арени за треће место Еуробаскета. Бранилац титуле је зауставио наш тим погоцима са линије пенала. . .

Кошарка 06.07.2019 | 22:40
ЕП: Српкиње су дале све, али није било довољно за финале!
Срце је хтело, али руке нису издржале: Србија без финала Европског првенства. Борбена игра наших девојака није била довољна против актуелног шампиона Европе.

Шпанија је у првој четвртини стекла двоцифрену предност (21:11) и контролисала резултат до последњих пет минута, када Србија преокреће на 64:62, али "Црвена фурија" решава меч у пенал завршници.

Тако Србија опет није успела да победи Шпанију, која ће титулу бранити против Француске у недељу. Наше кошаркашице ће са Великом Британијом играти за бронзану медаљу у "Штарк арени".

Српкиње су сјајно "затвориле" Ндур на старту меча и предвођене Дабовићевом парирале су добро Шпанији (6:6), све до завршнице првог периода када се разиграла Силвија Домингез и серијом од осам поена донела "Фурији" двоцифрену предносту (21:11).

Наш тим добро реагује и брзо успева да преполови заостатак (22:17), али Шпанија узвраћа истом мером после минута паузе па се брзо враћа на +10 (27:17). Србија наставља да се прати, опет смањује на -5, али "Фурија" одбија и овај налет домаћина па на велики одмор одлази са +7 (37:30).

Лепо су се кретале "лавице" у нападу у трећем периоду и без проблема поентирале, али упркос солидној одбрани нашег тима, Шпанкиње су на сваки кош одговарали истом мером и тако све време одржавале предност, па су у последњих десет минута ушле са +8 (58:50).

Настављена је жестока борба, "Фурија" је одличним шутем са полудистанце одржавала разлику (62:57), све до средине четврог периода када се разиграла Брукс и уз прву тројку Србије на мечу преко Бутулије наш тим преокреће и први пут прелази у вођство (64:62).

Уследила је серија фаулова, Дабовићева добија и неспортску, па Ндур са три пенала враћа Шпанији предност (70:66) пред последњих 30 секунди.

Имао је наш тим три напада у наредној акцији захваљујући офанзивним скоковима, али су све промашиле Петровићева, Брукс и Јовановићева па Шпанија одлази у финале ЕП – 71:66.

Са нестрпљењем смо ишчекивали ово суботње вече и надали смо се да би наше девојке могле да направе још једно изненађење и тријумфују против репрезентације Шпаније, али до тога нажалост није дошло. Селекција са Пиринејског полуострва је од самог старта утакмице преузела иницијативу и у неизвесној завршници успела је да савлада Србију, иако су наше девојке у пар наврата током последње деонице водиле. На крају ипак 71:66 за гошће. Шпанија ће се тако у недељном финалу састати против Француске, којој ће то бити четврта узастопна борба за злато на европским шампионатима. Србија ће се у мечу са Великом Британијом одмерити у мечу за бронзану медаљу.

А вечерас је у Арени од самог старта било баш напето. Почетак прве четвртине донео нам је стегнуту игру на обе стране. Свесне су биле девојке и једне и друге репрезентације колика је важност овог меча, те су правиле доста грешака и виђена је серија изгубљених лопти како Србије, тако и Шпаније. Селекција са Пиринејског полуострва је ипак прва "проиграла“, па је углавном из контри долазила до лаких кошева. Посебно расположена је била Силвија Домингез која је водила Шпанкиње до водства од 21:11 након првих десет минута игре.

У другој деоници су се наше девојке мало опустиле, па је виђена доста боља и квалитетнија игра у офанзиви. Ипак, Шпанија је наставила са карактеристичним нападачким приступом и успевала је да одбије сваки покушај наше репрезентације да се додатно приближи Фурији. Све што су наше девојке успеле у ових десет минута јесте да у неколико наврата смање на пет поена разлике. Дајана Бутулија и Ана Дабовић су одржале нашу репрезентацију на солидних седам поена заостатка пред одлазак на паузу, 37:30.

По повратку са паузе углавном се играло кош за кош. Велики проблем за наше девојке на овом мечу представљао је лош шут за дистанце, који је против Шведске управо био и најјаче оружје. У четвртфиналу смо тако постигли чак 14 тројки из 26 покушаја, а поређења ради, вечерас смо краја треће деонице шутирали свега осам пута и нисмо погодили ниједном. Неколико судијских одлука крајем овог периода које су ишле на штету наше репрезентације само су додатно загрејале атмосферу у дворани. Наше девојке покушале су на том налету да смање предност ривалки, али им то није полазило од руке. Шпанија је пред завршних десет минута и даље имала предност, 58:50.

Константно су наше девојке биле на пет до седам поена заостатка све до половине последње деонице. Јелена Брукс је у тим моментима преузела главну реч и водила је нашу селекцију напред. И коначно је тада дошла и та тројка - једина вечерас - и Србија је прешла у предност! Дајана Бутулија је погодила са дистанце за ерупцију одушевљења у "Београдској арени".

Шпанија је узвратила и ушло се у веома драматична последња два минута. Изабранице Марине Маљковић су стале у нападу, али су то успевале да компензују добром и борбеном игром у одбрани. Ипак, српске девојке су у тим моментима биле потпуно деконцентрисане у офанзиви и Силвија Домингез је са линије за слободна бацања одвела Фурију на плус четири на 30 секунди пред крај утакмице. Србија није искористила наредни напад и Шпанија је само увећала предност са линије за слободна бацања, те славила са 71:66.

Финале је било баш, баш близу!

Репрезентативке Србије изгубиле су у драматичном полуфиналу против актуелних шампионки Европе и преусмериле се на борбу за бронзу.

Србија - Шпанија 66:71 (11:21, 19:16, 20:21, 16:13)

У недељу, у мечу против Велике Британије, изабранице Марине Маљковић наступиће од 17.30 часоова у утакмици за треће место. И сам пласман у ову фазу Еуробаскета је успех за наше девојке, иако ће их вечерашњи пораз болети.

И то пре свега због завршнице.

Опорављале су се кроз читав меч наше девојке од лошег почетка, у којем као да су биле импресиониране величином и квалитетом браниоца титуле, кога ова генерација српских кошаркашица још није савладала.

Ипак, из четвртине у четвртину Маринине "лавице" су смањивале заостатак и потпуно га истопиле уочи завршнице. Храбра Ана Дабовић играла је дословно једном руком (јер јој је поломљена кост у шаци) и са гипсом је била "мотор" екипе, заједно са борбеном Драганом Станковић и Јеленом Брукс.

Управо је Брукс, девојка која се породила само неколико месеци пре Еуробаскета, примакла Србију на "минус 1" (61:62), а онда је Дајана Бутулија дала једину тројку нашег тима, за велики преокрет - 64:62! Арена је експлодирала, а до краја је остало још четири и по минута.

Испоставило се, нажалост, да је то био последњи погодак нашег тима из игре!

Уследила је неспортска лична грешка Ане Дабовић у борби са најдоминантнијом играчицом Шпаније Асту Ндур, која је вратила гошћама предност (66:67).

У преостала три минута низали су се промашаји нашег тима, драстично ослабљеног Аниним изласком. Промашивале су Соња, Јелена, Саша Чађо, а Шпањолке су на другој страни константно изводиле слободна бацања и са линије пенала "оверавале" победу у одлично испуњеној Арени.

"Мислим да смо правили пуно грешака и нисмо поштовале договор. Оне су контролисале све од првог минута и заслужено победиле. Остаје жал, али шта да радимо. Морамо да скупимо снаге, позивам навијаче да дођу у што већем броју и да нас подрже", рекла је за РТС кроз сузе Невена Јовановић.

"Испуниле смо циљ што се тиче квалификација за Олимпијске игре, али не бисмо хтеле да се задовољимо тим циљем. Надам се да ћемо сутра смоћи снаге и пред овом дивном публиком окачити медаље око врата", додала је она.

Бијељинка, Драгана Станковић, била је "икс фактор" наше репрезентације.

"Увек може боље наравно. Остаје жал за задњих неколико минута, где смо имале шансу да преокренемо, али нисмо имале среће и хендикеп да Ана није могла да игра. Сутра је нови дан, можемо да освојимо медаљу и да је прославимо са овом дивном публиком, која нас је бодрила у нашој земљи".

ШПАНИЈА - СРБИЈА 71:66
Дворана: "Београдска арена"
Гледалаца: 15.000

Шпанија: Круз 14, Ндур 17, Николс 10, Палау, Харагај 10, Диаз, Касас 2, Домингез 10, Гил 3, Увина 3, Толоса 2, Арагонес

Србија: Брукс 17, Бутулија 12, Чађо, Дабовић 9, Јовановић 2, Петровић 6, Црвендакић 8, Милић, Миљковић, Шкорић, Станаћев, Станковић  12

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар