EP: Srpkinje su dale sve, ali nije bilo dovoljno za finale!

Španija nerešiva enigma – Srbija bez finala EP u Beogradu.  Košarkašice Srbije izgubile su od Španije 71:66 u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu.  Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u nedelju u Štark areni za treće mesto Eurobasketa. Branilac titule je zaustavio naš tim pogocima sa linije penala. . .

Košarka 06.07.2019 | 22:40
EP: Srpkinje su dale sve, ali nije bilo dovoljno za finale!
Srce je htelo, ali ruke nisu izdržale: Srbija bez finala Evropskog prvenstva. Borbena igra naših devojaka nije bila dovoljna protiv aktuelnog šampiona Evrope.

Španija je u prvoj četvrtini stekla dvocifrenu prednost (21:11) i kontrolisala rezultat do poslednjih pet minuta, kada Srbija preokreće na 64:62, ali "Crvena furija" rešava meč u penal završnici.

Tako Srbija opet nije uspela da pobedi Španiju, koja će titulu braniti protiv Francuske u nedelju. Naše košarkašice će sa Velikom Britanijom igrati za bronzanu medalju u "Štark areni".

Srpkinje su sjajno "zatvorile" Ndur na startu meča i predvođene Dabovićevom parirale su dobro Španiji (6:6), sve do završnice prvog perioda kada se razigrala Silvija Domingez i serijom od osam poena donela "Furiji" dvocifrenu prednostu (21:11).

Naš tim dobro reaguje i brzo uspeva da prepolovi zaostatak (22:17), ali Španija uzvraća istom merom posle minuta pauze pa se brzo vraća na +10 (27:17). Srbija nastavlja da se prati, opet smanjuje na -5, ali "Furija" odbija i ovaj nalet domaćina pa na veliki odmor odlazi sa +7 (37:30).

Lepo su se kretale "lavice" u napadu u trećem periodu i bez problema poentirale, ali uprkos solidnoj odbrani našeg tima, Špankinje su na svaki koš odgovarali istom merom i tako sve vreme održavale prednost, pa su u poslednjih deset minuta ušle sa +8 (58:50).

Nastavljena je žestoka borba, "Furija" je odličnim šutem sa poludistance održavala razliku (62:57), sve do sredine četvrog perioda kada se razigrala Bruks i uz prvu trojku Srbije na meču preko Butulije naš tim preokreće i prvi put prelazi u vođstvo (64:62).

Usledila je serija faulova, Dabovićeva dobija i nesportsku, pa Ndur sa tri penala vraća Španiji prednost (70:66) pred poslednjih 30 sekundi.

Imao je naš tim tri napada u narednoj akciji zahvaljujući ofanzivnim skokovima, ali su sve promašile Petrovićeva, Bruks i Jovanovićeva pa Španija odlazi u finale EP – 71:66.

Sa nestrpljenjem smo iščekivali ovo subotnje veče i nadali smo se da bi naše devojke mogle da naprave još jedno iznenađenje i trijumfuju protiv reprezentacije Španije, ali do toga nažalost nije došlo. Selekcija sa Pirinejskog poluostrva je od samog starta utakmice preuzela inicijativu i u neizvesnoj završnici uspela je da savlada Srbiju, iako su naše devojke u par navrata tokom poslednje deonice vodile. Na kraju ipak 71:66 za gošće. Španija će se tako u nedeljnom finalu sastati protiv Francuske, kojoj će to biti četvrta uzastopna borba za zlato na evropskim šampionatima. Srbija će se u meču sa Velikom Britanijom odmeriti u meču za bronzanu medalju.

A večeras je u Areni od samog starta bilo baš napeto. Početak prve četvrtine doneo nam je stegnutu igru na obe strane. Svesne su bile devojke i jedne i druge reprezentacije kolika je važnost ovog meča, te su pravile dosta grešaka i viđena je serija izgubljenih lopti kako Srbije, tako i Španije. Selekcija sa Pirinejskog poluostrva je ipak prva "proigrala“, pa je uglavnom iz kontri dolazila do lakih koševa. Posebno raspoložena je bila Silvija Domingez koja je vodila Špankinje do vodstva od 21:11 nakon prvih deset minuta igre.

U drugoj deonici su se naše devojke malo opustile, pa je viđena dosta bolja i kvalitetnija igra u ofanzivi. Ipak, Španija je nastavila sa karakterističnim napadačkim pristupom i uspevala je da odbije svaki pokušaj naše reprezentacije da se dodatno približi Furiji. Sve što su naše devojke uspele u ovih deset minuta jeste da u nekoliko navrata smanje na pet poena razlike. Dajana Butulija i Ana Dabović su održale našu reprezentaciju na solidnih sedam poena zaostatka pred odlazak na pauzu, 37:30.

Po povratku sa pauze uglavnom se igralo koš za koš. Veliki problem za naše devojke na ovom meču predstavljao je loš šut za distance, koji je protiv Švedske upravo bio i najjače oružje. U četvrtfinalu smo tako postigli čak 14 trojki iz 26 pokušaja, a poređenja radi, večeras smo kraja treće deonice šutirali svega osam puta i nismo pogodili nijednom. Nekoliko sudijskih odluka krajem ovog perioda koje su išle na štetu naše reprezentacije samo su dodatno zagrejale atmosferu u dvorani. Naše devojke pokušale su na tom naletu da smanje prednost rivalki, ali im to nije polazilo od ruke. Španija je pred završnih deset minuta i dalje imala prednost, 58:50.

Konstantno su naše devojke bile na pet do sedam poena zaostatka sve do polovine poslednje deonice. Jelena Bruks je u tim momentima preuzela glavnu reč i vodila je našu selekciju napred. I konačno je tada došla i ta trojka - jedina večeras - i Srbija je prešla u prednost! Dajana Butulija je pogodila sa distance za erupciju oduševljenja u "Beogradskoj areni".

Španija je uzvratila i ušlo se u veoma dramatična poslednja dva minuta. Izabranice Marine Maljković su stale u napadu, ali su to uspevale da kompenzuju dobrom i borbenom igrom u odbrani. Ipak, srpske devojke su u tim momentima bile potpuno dekoncentrisane u ofanzivi i Silvija Domingez je sa linije za slobodna bacanja odvela Furiju na plus četiri na 30 sekundi pred kraj utakmice. Srbija nije iskoristila naredni napad i Španija je samo uvećala prednost sa linije za slobodna bacanja, te slavila sa 71:66.

Finale je bilo baš, baš blizu!

Reprezentativke Srbije izgubile su u dramatičnom polufinalu protiv aktuelnih šampionki Evrope i preusmerile se na borbu za bronzu.

Srbija - Španija 66:71 (11:21, 19:16, 20:21, 16:13)

U nedelju, u meču protiv Velike Britanije, izabranice Marine Maljković nastupiće od 17.30 časoova u utakmici za treće mesto. I sam plasman u ovu fazu Eurobasketa je uspeh za naše devojke, iako će ih večerašnji poraz boleti.

I to pre svega zbog završnice.

Oporavljale su se kroz čitav meč naše devojke od lošeg početka, u kojem kao da su bile impresionirane veličinom i kvalitetom branioca titule, koga ova generacija srpskih košarkašica još nije savladala.

Ipak, iz četvrtine u četvrtinu Marinine "lavice" su smanjivale zaostatak i potpuno ga istopile uoči završnice. Hrabra Ana Dabović igrala je doslovno jednom rukom (jer joj je polomljena kost u šaci) i sa gipsom je bila "motor" ekipe, zajedno sa borbenom Draganom Stanković i Jelenom Bruks.

Upravo je Bruks, devojka koja se porodila samo nekoliko meseci pre Eurobasketa, primakla Srbiju na "minus 1" (61:62), a onda je Dajana Butulija dala jedinu trojku našeg tima, za veliki preokret - 64:62! Arena je eksplodirala, a do kraja je ostalo još četiri i po minuta.

Ispostavilo se, nažalost, da je to bio poslednji pogodak našeg tima iz igre!

Usledila je nesportska lična greška Ane Dabović u borbi sa najdominantnijom igračicom Španije Astu Ndur, koja je vratila gošćama prednost (66:67).

U preostala tri minuta nizali su se promašaji našeg tima, drastično oslabljenog Aninim izlaskom. Promašivale su Sonja, Jelena, Saša Čađo, a Španjolke su na drugoj strani konstantno izvodile slobodna bacanja i sa linije penala "overavale" pobedu u odlično ispunjenoj Areni.

"Mislim da smo pravili puno grešaka i nismo poštovale dogovor. One su kontrolisale sve od prvog minuta i zasluženo pobedile. Ostaje žal, ali šta da radimo. Moramo da skupimo snage, pozivam navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže", rekla je za RTS kroz suze Nevena Jovanović.

"Ispunile smo cilj što se tiče kvalifikacija za Olimpijske igre, ali ne bismo htele da se zadovoljimo tim ciljem. Nadam se da ćemo sutra smoći snage i pred ovom divnom publikom okačiti medalje oko vrata", dodala je ona.

Bijeljinka, Dragana Stanković, bila je "iks faktor" naše reprezentacije.

"Uvek može bolje naravno. Ostaje žal za zadnjih nekoliko minuta, gde smo imale šansu da preokrenemo, ali nismo imale sreće i hendikep da Ana nije mogla da igra. Sutra je novi dan, možemo da osvojimo medalju i da je proslavimo sa ovom divnom publikom, koja nas je bodrila u našoj zemlji".

ŠPANIJA - SRBIJA 71:66
Dvorana: "Beogradska arena"
Gledalaca: 15.000

Španija: Kruz 14, Ndur 17, Nikols 10, Palau, Haragaj 10, Diaz, Kasas 2, Domingez 10, Gil 3, Uvina 3, Tolosa 2, Aragones

Srbija: Bruks 17, Butulija 12, Čađo, Dabović 9, Jovanović 2, Petrović 6, Crvendakić 8, Milić, Miljković, Škorić, Stanaćev, Stanković  12

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar