Прича: Исписница златне генерације српског фудбала...

Туце у А тиму! Није ни тако лоше. . .

Фудбал 24.06.2019 | 23:00
Прича: Исписница златне генерације српског фудбала...
Кажу да је А тим приоритет свих приоритета, а ако је тако онда овај неуспех на Европском У21 првенству у Италији и Сан Марину никако не може да значи да је златна генерација српског фудбала узалуд потрошена. Јер ако рачунамо момке рођене 1994. и касније, а управо су нам они 2013. на континенталном У19 шампионату вратили веру у домаћи фудбал, па онда оне из класе 95. која је покорила свет на Новом Зеланду, закључно са овима осрамоћенима у Трсту, можемо да кажемо да је њих чак 11 тренутно у сениорској репрезентацији, а још понеки куцају на врата.

Из тима који је играо у Литванији ту су Предраг Рајковић, Милош Вељковић, Сергеј Милинковић Савић, Немања Максимовић, Мијат Гаћиновић и Александар Митровић. Били су Рајковић, Вељковић, Милинковић Савић, Гаћиновић и Максимовић и прваци света 2015, а тамо им се од садашњих А репрезентативаца прикључио и Андрија Живковић, као и Марко Грујић, који је био учесника каснијег Мундијала у Русији, мада га више, из не баш сасвим разумљивих разлога, нема ни у младој селекцији.

Ако Грујића и не рачунамо, а можда би требало, јер ипак је он ту негде на граници првог тима, долазимо до бројке од седам А репрезентативаца. А ни ту није крај, пошто су накнадно у воз ускочили и Немања Радоњић, Лука Јовић (на Нови Зеланд по званичном образложењу није путовао због повреде, можда је зато сада толико инсистирао да буде део ове селекције), Саша Лукић и Никола Миленковић, што укупну бројку, чак и без Грујића, подиже на 11. Са њим на 12.

То уопште није тако лош збир. Поређења ради, из репрезентације Холандије која је 2007. освојила европску круну савладавши у финалу вероватно најталентованију српску У21 селекцију под вођством Мирослава Ђукића, више од једне утакмице за најјачи тим Лала одиграли су само Рајан Бабел, Рон Влар и голмани Тим Крул и Кенет Вернер. Чак се и на том турниру чудесни Ројстон Дренте касније потпуно изгубио.

Таквих је случајева наравно било и код нас. Можда и најболнији био је Марко Павловски, надали смо се после његових теледиригованих лопти да ће бити српски Ћави, а ево га сада – додуше стандардно – тера лопту у португалском друголигашу Варжиму. Познат је и случај Милана Војводића, који се малтене поздравио са озбиљном каријером, док нико не зна где је и шта ради Филип Јанковић.

Велику каријеру Петра Голубовића, много је обећавао на десном беку, “сахранио“ је прерани трансфер у Рому, Грасхопер није пријао Немањи Антонову, Урош Ђурђевић је у Спортингу из Хихона у шпанској Сегунди, Стефан Илић је колико знамо у Бежанији, у београдским вечитим ривалима поново покушавају да на површину испливају Саша Здјелар, Огњен Ожеговић, Срђан Бабић и Милан Гајић.

И у примерима поменуте четворице – мада они спадају у круг играча који се још боре за солидне европске уговоре – могли смо да видимо колико је прерани одлазак у велике иностране клубове мач са две оштрице. Сезоне су уосталом тако губили и Јовић, Данило Пантић, на крају и Андрија Живковић, који је можда и највише изгубио због неиграња. Јесте он А репрезентативац, али је до пре две године сакривао лопту против вршњака, а више није тако доминантан у сударима са играчима сличног годишта.

Коначан суд још је, наравно, рано дати. Биће ту и васкрснућа, биће нажалост вероватно и тешких ломова у каријерама свих младих играча. Упркос овом дебаклу у Трсту није, дакле, нимало немогуће да и неко од изабраника Горана Ђоровића у догледно време добије шансу у првом тиму.

Рецимо, на месту десног бека баш и није најјача конкуренција, па би Гајић, ако у Црвеној звезди пронађе стару форму, имао чему да се нада. Борис Радуновић је одбранама у судару са Аустријом наговестио да би о њему морало да се размишља, само ако би се коначно скрасио у неком клубу, а за то ће му бити потребно и мало среће, јер га је Аталанта до сада сељакала на позајмицама.

После очајног утиска у Трсту остале је сада готово немогуће замислити у најјачој репрезентацији Србије, али немојмо баш толико да журимо. Пред Дејаном Јовељићем и Алексом Терзићем је још један циклус у У1 селекцији. Штоперима рецимо треба времена да сазру, а ови га момци имају. Урош Рачић би у перспективи могао да израсте у озбиљног централног везног, мада је тренутно светлосним годинама удаљен од А репрезентације, а на његовој позицији традиционално већ имамо највећи избор играча.     

Немамо нажалост креативаца. И то је проблем. Јер шта кад оде Душан Тадић? Таквог ни на видику.

У19 ЕУРО 2013.

У А репрезентацији: Предраг Рајковић (Ремс), Милош Вељковић (Вердер), Сергеј Милинковић Савић (Лацио), Немања Максимовић (Хетафе), Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт Франфурт), Александар Митровић (Фулам).

Играли су још: Стефан Чупић (сада у Арарату, Јерменија), Никола Антић (Шахтјор Солигорск), Петар Голубовић (Кортрајк), Слободан Урошевић (на Партизановој трансфер листи), Александар Филиповић (БАТЕ Борисов), Марко Павловски (Варжим, друга лига Португалије), Андрија Луковић (Раков, Пољска), Милан Војводић (?), Дејан Мелег (на излазним вратима из Црвене звезде), Александар Чаврић (Слован Братислава), Урош Ђурђевић (Спортинг Хихон), Огњен Ожеговић (Партизан).

МУНДИЈАЛИТО 2015.

У А репрезентацији: Предраг Рајковић (Ремс), Милош Вељковић (Вердер), Сергеј Милинковић Савић (Лацип), Немања Максимовић (Хетафе), Андрија Живковић (Бенфика), Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт).

Играли су још: Милан Гајић (Црвена звезда), Немања Антонов (Мускрон), Саша Здјелар (Партизан), Срђан Бабић (Црвена звезда), Иван Шапоњић (Бенфика), Станиша Мандић (провео сезону у Зрињском на позајмици и Сонгдала, у међувремену изабрао да игра за Црну Гору), Стефан Милошевић(Спартак), Вукашин Јовановић (Бордо), Миладин Стевановић (Чукарички), Марко Грујић (Херта), Радован Панков (Црвена звезда), Филип Јанковић (без клуба од јануара када је напустио Екстрамадуру), Стефан Илић (Бежанија), Вања Милинковић Савић (Торино, провео сезону на позајмицама у СПАЛ-у, па Асколију).

У21 ЕУРО 2019.

У А репрезентацији: Лука Јовић (Реал Мадрид), Немања Радоњић (Олимпик Марсељ), Андрија Живковић(Бенфика), Саша Лукић (Торино), Никола Миленковић (Фјорентина)

Играли су још: Борис Радуновић (Аталанта), Драган Росић (Младост Лучани), Милош Остојић (Спартак Суботица), Милан Гајић (Црвена звезда), Вукашин Јовановић (Бордо), Ерхан Машовић (Клуб Бриж, играо на позајмици у Тренчину), Мирослав Богосавац (Чукарички), Срђан Бабић (Црвена звезда), Алекса Терзић (Црвена звезда), Светозар Марковић (Партизан), Данило Пантић (Челси, на позајмици у Партизану), Урош Рачић (Валенсија, играо на позајмици на Тенерифама), Лука Аџић (Андерлехт), Александар Лутовац (Партизан), Лазар Ранђеловић (Олимпијакос, играо на позајмици у Радничком),Иван Шапоњић (Бенфика), Игор Златановић (Радник), Дејан Јовељић (Црвена звезда).

Извор: моззартспорт

Фото: УЕФА

Коментари / 0

Оставите коментар