Priča: Ispisnica zlatne generacije srpskog fudbala...

Tuce u A timu! Nije ni tako loše. . .

Fudbal 24.06.2019 | 23:00
Priča: Ispisnica zlatne generacije srpskog fudbala...
Kažu da je A tim prioritet svih prioriteta, a ako je tako onda ovaj neuspeh na Evropskom U21 prvenstvu u Italiji i San Marinu nikako ne može da znači da je zlatna generacija srpskog fudbala uzalud potrošena. Jer ako računamo momke rođene 1994. i kasnije, a upravo su nam oni 2013. na kontinentalnom U19 šampionatu vratili veru u domaći fudbal, pa onda one iz klase 95. koja je pokorila svet na Novom Zelandu, zaključno sa ovima osramoćenima u Trstu, možemo da kažemo da je njih čak 11 trenutno u seniorskoj reprezentaciji, a još poneki kucaju na vrata.

Iz tima koji je igrao u Litvaniji tu su Predrag Rajković, Miloš Veljković, Sergej Milinković Savić, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović i Aleksandar Mitrović. Bili su Rajković, Veljković, Milinković Savić, Gaćinović i Maksimović i prvaci sveta 2015, a tamo im se od sadašnjih A reprezentativaca priključio i Andrija Živković, kao i Marko Grujić, koji je bio učesnika kasnijeg Mundijala u Rusiji, mada ga više, iz ne baš sasvim razumljivih razloga, nema ni u mladoj selekciji.

Ako Grujića i ne računamo, a možda bi trebalo, jer ipak je on tu negde na granici prvog tima, dolazimo do brojke od sedam A reprezentativaca. A ni tu nije kraj, pošto su naknadno u voz uskočili i Nemanja Radonjić, Luka Jović (na Novi Zeland po zvaničnom obrazloženju nije putovao zbog povrede, možda je zato sada toliko insistirao da bude deo ove selekcije), Saša Lukić i Nikola Milenković, što ukupnu brojku, čak i bez Grujića, podiže na 11. Sa njim na 12.

To uopšte nije tako loš zbir. Poređenja radi, iz reprezentacije Holandije koja je 2007. osvojila evropsku krunu savladavši u finalu verovatno najtalentovaniju srpsku U21 selekciju pod vođstvom Miroslava Đukića, više od jedne utakmice za najjači tim Lala odigrali su samo Rajan Babel, Ron Vlar i golmani Tim Krul i Kenet Verner. Čak se i na tom turniru čudesni Rojston Drente kasnije potpuno izgubio.

Takvih je slučajeva naravno bilo i kod nas. Možda i najbolniji bio je Marko Pavlovski, nadali smo se posle njegovih teledirigovanih lopti da će biti srpski Ćavi, a evo ga sada – doduše standardno – tera loptu u portugalskom drugoligašu Varžimu. Poznat je i slučaj Milana Vojvodića, koji se maltene pozdravio sa ozbiljnom karijerom, dok niko ne zna gde je i šta radi Filip Janković.

Veliku karijeru Petra Golubovića, mnogo je obećavao na desnom beku, “sahranio“ je prerani transfer u Romu, Grashoper nije prijao Nemanji Antonovu, Uroš Đurđević je u Sportingu iz Hihona u španskoj Segundi, Stefan Ilić je koliko znamo u Bežaniji, u beogradskim večitim rivalima ponovo pokušavaju da na površinu isplivaju Saša Zdjelar, Ognjen Ožegović, Srđan Babić i Milan Gajić.

I u primerima pomenute četvorice – mada oni spadaju u krug igrača koji se još bore za solidne evropske ugovore – mogli smo da vidimo koliko je prerani odlazak u velike inostrane klubove mač sa dve oštrice. Sezone su uostalom tako gubili i Jović, Danilo Pantić, na kraju i Andrija Živković, koji je možda i najviše izgubio zbog neigranja. Jeste on A reprezentativac, ali je do pre dve godine sakrivao loptu protiv vršnjaka, a više nije tako dominantan u sudarima sa igračima sličnog godišta.

Konačan sud još je, naravno, rano dati. Biće tu i vaskrsnuća, biće nažalost verovatno i teških lomova u karijerama svih mladih igrača. Uprkos ovom debaklu u Trstu nije, dakle, nimalo nemoguće da i neko od izabranika Gorana Đorovića u dogledno vreme dobije šansu u prvom timu.

Recimo, na mestu desnog beka baš i nije najjača konkurencija, pa bi Gajić, ako u Crvenoj zvezdi pronađe staru formu, imao čemu da se nada. Boris Radunović je odbranama u sudaru sa Austrijom nagovestio da bi o njemu moralo da se razmišlja, samo ako bi se konačno skrasio u nekom klubu, a za to će mu biti potrebno i malo sreće, jer ga je Atalanta do sada seljakala na pozajmicama.

Posle očajnog utiska u Trstu ostale je sada gotovo nemoguće zamisliti u najjačoj reprezentaciji Srbije, ali nemojmo baš toliko da žurimo. Pred Dejanom Joveljićem i Aleksom Terzićem je još jedan ciklus u U1 selekciji. Štoperima recimo treba vremena da sazru, a ovi ga momci imaju. Uroš Račić bi u perspektivi mogao da izraste u ozbiljnog centralnog veznog, mada je trenutno svetlosnim godinama udaljen od A reprezentacije, a na njegovoj poziciji tradicionalno već imamo najveći izbor igrača.     

Nemamo nažalost kreativaca. I to je problem. Jer šta kad ode Dušan Tadić? Takvog ni na vidiku.

U19 EURO 2013.

U A reprezentaciji: Predrag Rajković (Rems), Miloš Veljković (Verder), Sergej Milinković Savić (Lacio), Nemanja Maksimović (Hetafe), Mijat Gaćinović (Ajntraht Franfurt), Aleksandar Mitrović (Fulam).

Igrali su još: Stefan Čupić (sada u Araratu, Jermenija), Nikola Antić (Šahtjor Soligorsk), Petar Golubović (Kortrajk), Slobodan Urošević (na Partizanovoj transfer listi), Aleksandar Filipović (BATE Borisov), Marko Pavlovski (Varžim, druga liga Portugalije), Andrija Luković (Rakov, Poljska), Milan Vojvodić (?), Dejan Meleg (na izlaznim vratima iz Crvene zvezde), Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava), Uroš Đurđević (Sporting Hihon), Ognjen Ožegović (Partizan).

MUNDIJALITO 2015.

U A reprezentaciji: Predrag Rajković (Rems), Miloš Veljković (Verder), Sergej Milinković Savić (Lacip), Nemanja Maksimović (Hetafe), Andrija Živković (Benfika), Mijat Gaćinović (Ajntraht).

Igrali su još: Milan Gajić (Crvena zvezda), Nemanja Antonov (Muskron), Saša Zdjelar (Partizan), Srđan Babić (Crvena zvezda), Ivan Šaponjić (Benfika), Staniša Mandić (proveo sezonu u Zrinjskom na pozajmici i Songdala, u međuvremenu izabrao da igra za Crnu Goru), Stefan Milošević(Spartak), Vukašin Jovanović (Bordo), Miladin Stevanović (Čukarički), Marko Grujić (Herta), Radovan Pankov (Crvena zvezda), Filip Janković (bez kluba od januara kada je napustio Ekstramaduru), Stefan Ilić (Bežanija), Vanja Milinković Savić (Torino, proveo sezonu na pozajmicama u SPAL-u, pa Askoliju).

U21 EURO 2019.

U A reprezentaciji: Luka Jović (Real Madrid), Nemanja Radonjić (Olimpik Marselj), Andrija Živković(Benfika), Saša Lukić (Torino), Nikola Milenković (Fjorentina)

Igrali su još: Boris Radunović (Atalanta), Dragan Rosić (Mladost Lučani), Miloš Ostojić (Spartak Subotica), Milan Gajić (Crvena zvezda), Vukašin Jovanović (Bordo), Erhan Mašović (Klub Briž, igrao na pozajmici u Trenčinu), Miroslav Bogosavac (Čukarički), Srđan Babić (Crvena zvezda), Aleksa Terzić (Crvena zvezda), Svetozar Marković (Partizan), Danilo Pantić (Čelsi, na pozajmici u Partizanu), Uroš Račić (Valensija, igrao na pozajmici na Tenerifama), Luka Adžić (Anderleht), Aleksandar Lutovac (Partizan), Lazar Ranđelović (Olimpijakos, igrao na pozajmici u Radničkom),Ivan Šaponjić (Benfika), Igor Zlatanović (Radnik), Dejan Joveljić (Crvena zvezda).

Izvor: mozzartsport

Foto: UEFA

Komentari / 0

Ostavite komentar