ЛШ: Шта Звезда може да очекује од Хелсинкија?

Тренер смењен после пет година због лоших резултата, одлазак најбољег стрелца главни узрок кризе! Фински шампион тек на четвртом месту тамошњег шампионата. . .

Фудбал 19.06.2019 | 21:05
ЛШ: Шта Звезда може да очекује од Хелсинкија?
Рано је причати о другом колу, када ни прво није архивирано, али ако се коцкице буду поклопиле онако како се очекује, српски шампион Црвена звезда ће у другом колу квалификација Лиге шампиона ићи на фински Хелсинки.

Тамошњи првак је прошлу сезону одиграо на практично беспрекоран начин, завршивши на првом месту са чак 16 бодова више од РоПС-а, након чега ништа није наговештавало да би екипа могла да западне у велику кризу на почетку нове сезоне што је резултирало и сменом дугогодишњег тренера овог тима Мике Лехкосуа. Њега је на тој позицији 23. маја, после чак пет година у клубу, наследио Тони Коксела. Бивши стратег Хелсинкија добио је отказ након серије од осам везаних утакмица без победе у априлу и мају, док је Коксела одмах савладао Коколан и РоПС, а данас ће исто то покушати да учини и против Хонке (17.30) на домаћем терену, што би значило и дефинитиван излазак из кризе.

А где су настали кључни проблеми? У децембру прошле године остали су без Бразилца Клауса, који је у прошлој сезони постигао 21 гол на 31 мечу. Његов изостанак још увек нису успели да надоместе, па је највише голова од почетка сезоне постигло лево крило Рику Виски, тек четири. Од централних нападача потпуно је подбацио млади Ету Вертаинен, који на чак 12 првенствених мечева није успео да постигне гол. Много бољи на стару сезоне није био ни искусни Аксели Пелвас, па се крајем марта посегло за довођењем слободног Мексиканца Марка Буена. Ипак, и он још увек пости што довољно говори о томе у коликим проблемима се налази овај тим.

Од играча који су недавно дошли у клуб као најозбиљније појачање се показао леви бек из Нигерије Елдерсон. У питању је играч који је током каријере носио дресове Монака, Стандарда, Браге, Хихона и Брижа, па је брзо квалитет показао и у финском првенству, где је на пет наступа постигао чак и два гола, а често је коришћен и као крило. Пре само два дана у клуб је стигао и Ерфан Занели. Албанац из Ђаковице, који игра на позицији левог крила и већ дуго игра у Финској. Улогу једног од лидера везног реда преузео је Хармет Синг, који је у марту стигао из норвешког Сарпсборга, а све значајнији допринос игри тима даје и талентовано десно крило, Иван Тарасов. У питању је изданак фудбалске школе Зенита, који је у финску дошао да скупи неопходну минутажу. Три асистенције за 250 минута проведених на терену показају да је долазак у Хелсинки представљао прави потез.

Лидерске улоге у тиму преузели су и Хенри Тоивомаки, десни бек који је стигао из КуПС-а, као и млади централни везни на позајмици из Мидтјиланда Кан Каиринен. Позитиван пример сарадње са Зенитом показао се и на младом чувару мреже Максиму Рудакову, који је започео другу сезону на позајмици у Хелсинкију и незамењив је на гол-линији.

Од играча који су дуже у клубу и даље је незамењив десни бразилски бек Рафиња, баш као и нигеријски штопер Фатих Обијор. Поред Клауса, велики хендикеп представља одлазак задњег везног играча из Гане Антонија Анана, који је одиграо готово све мечеве у прошлој сезони. Исти је случај и са Моштагом Јагубијем.

До потенцијалног окршаја са Црвеном звездом остала су још два месеца, што значи да Хелсинки има довољно времена да се у потпуности врати у форму и заигра онако како је играо прошле сезоне. Ипак, чак и да буде тако овај тим не треба доживљавати као неки баук. Тимове које избацивао из Европе протеклих сезона нису ни приближни квалитету, нити реномеу Црвене звезде, а довољно је рећи да су прошле године у у трећем колу квалификација за Лигу Европе елиминисани од љубљанске Олимпије укупним резултатом 1:7.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар