LŠ: Šta Zvezda može da očekuje od Helsinkija?

Trener smenjen posle pet godina zbog loših rezultata, odlazak najboljeg strelca glavni uzrok krize! Finski šampion tek na četvrtom mestu tamošnjeg šampionata. . .

Fudbal 19.06.2019 | 21:05
LŠ: Šta Zvezda može da očekuje od Helsinkija?
Rano je pričati o drugom kolu, kada ni prvo nije arhivirano, ali ako se kockice budu poklopile onako kako se očekuje, srpski šampion Crvena zvezda će u drugom kolu kvalifikacija Lige šampiona ići na finski Helsinki.

Tamošnji prvak je prošlu sezonu odigrao na praktično besprekoran način, završivši na prvom mestu sa čak 16 bodova više od RoPS-a, nakon čega ništa nije nagoveštavalo da bi ekipa mogla da zapadne u veliku krizu na početku nove sezone što je rezultiralo i smenom dugogodišnjeg trenera ovog tima Mike Lehkosua. Njega je na toj poziciji 23. maja, posle čak pet godina u klubu, nasledio Toni Koksela. Bivši strateg Helsinkija dobio je otkaz nakon serije od osam vezanih utakmica bez pobede u aprilu i maju, dok je Koksela odmah savladao Kokolan i RoPS, a danas će isto to pokušati da učini i protiv Honke (17.30) na domaćem terenu, što bi značilo i definitivan izlazak iz krize.

A gde su nastali ključni problemi? U decembru prošle godine ostali su bez Brazilca Klausa, koji je u prošloj sezoni postigao 21 gol na 31 meču. Njegov izostanak još uvek nisu uspeli da nadomeste, pa je najviše golova od početka sezone postiglo levo krilo Riku Viski, tek četiri. Od centralnih napadača potpuno je podbacio mladi Etu Vertainen, koji na čak 12 prvenstvenih mečeva nije uspeo da postigne gol. Mnogo bolji na staru sezone nije bio ni iskusni Akseli Pelvas, pa se krajem marta poseglo za dovođenjem slobodnog Meksikanca Marka Buena. Ipak, i on još uvek posti što dovoljno govori o tome u kolikim problemima se nalazi ovaj tim.

Od igrača koji su nedavno došli u klub kao najozbiljnije pojačanje se pokazao levi bek iz Nigerije Elderson. U pitanju je igrač koji je tokom karijere nosio dresove Monaka, Standarda, Brage, Hihona i Briža, pa je brzo kvalitet pokazao i u finskom prvenstvu, gde je na pet nastupa postigao čak i dva gola, a često je korišćen i kao krilo. Pre samo dva dana u klub je stigao i Erfan Zaneli. Albanac iz Đakovice, koji igra na poziciji levog krila i već dugo igra u Finskoj. Ulogu jednog od lidera veznog reda preuzeo je Harmet Sing, koji je u martu stigao iz norveškog Sarpsborga, a sve značajniji doprinos igri tima daje i talentovano desno krilo, Ivan Tarasov. U pitanju je izdanak fudbalske škole Zenita, koji je u finsku došao da skupi neophodnu minutažu. Tri asistencije za 250 minuta provedenih na terenu pokazaju da je dolazak u Helsinki predstavljao pravi potez.

Liderske uloge u timu preuzeli su i Henri Toivomaki, desni bek koji je stigao iz KuPS-a, kao i mladi centralni vezni na pozajmici iz Midtjilanda Kan Kairinen. Pozitivan primer saradnje sa Zenitom pokazao se i na mladom čuvaru mreže Maksimu Rudakovu, koji je započeo drugu sezonu na pozajmici u Helsinkiju i nezamenjiv je na gol-liniji.

Od igrača koji su duže u klubu i dalje je nezamenjiv desni brazilski bek Rafinja, baš kao i nigerijski štoper Fatih Obijor. Pored Klausa, veliki hendikep predstavlja odlazak zadnjeg veznog igrača iz Gane Antonija Anana, koji je odigrao gotovo sve mečeve u prošloj sezoni. Isti je slučaj i sa Moštagom Jagubijem.

Do potencijalnog okršaja sa Crvenom zvezdom ostala su još dva meseca, što znači da Helsinki ima dovoljno vremena da se u potpunosti vrati u formu i zaigra onako kako je igrao prošle sezone. Ipak, čak i da bude tako ovaj tim ne treba doživljavati kao neki bauk. Timove koje izbacivao iz Evrope proteklih sezona nisu ni približni kvalitetu, niti renomeu Crvene zvezde, a dovoljno je reći da su prošle godine u u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisani od ljubljanske Olimpije ukupnim rezultatom 1:7.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar