Ускоро стиже УСБ4

Недуго након представљања УСБ 3. 2 стандарда, представљен је и УСБ 4 и може се приметити да умногме подсећа на брзи „Тандерболт 3“. Шта можемо у будућности очекивати од УСБ стандарда?

Информационе технологије 19.06.2019 | 11:18
Ускоро стиже УСБ4
Упркос томе што коначне особине неће бити представљене до друге половине ове године, оно што се зна је да би УСБ 4 требало да подржава брзине трансфера до 40 гигабита у секунди.

„Интел“ је први Тандерболт (Тхундерболт) интерфејс развио заједно са компанијом „Епл“ 2011. године.

То је требало да буде бржи и свестранији интерфејс који подржава мноштво протокола. На пример, можете да користите Тандерболт каблове и уређаје да повежете екране са хард дисковима.

„Интел“ тврди да ће УСБ 4 повећати компатибилност између УСБ типа Ц производа и олакшати начин на који повезујемо уређаје.

Са друге стране, „снеп драгон 855“, најновији премијум процесор у потпуности не подржава УСБ 3.2, а камоли УСБ 4, тако да све наведене предности вероватно нећемо имати прилике да користимо у скорије време.

Појава првих уређаја који подржавају УСБ 4 стандард очекује се тек крајем 2020. године. То је отприлике још око 18 месеци до појаве првих лаптопова који подржавају овај стандард. Изгледаће као УСБ Ц улаз (порт), али ће брзина протока бити дупло бржа од тренутних.

УСБ 4 ће подржавати брзине пуњења снаге 100 вати, док ће максималне брзине преноса података од 40 гигабита у секунди бити могуће искључиво са сертификованим кабловима.

Нови стандард ће омогућити довољан проток за видео-садржај за два екрана са 4К резолуцијом или један екран са 5К резолуцијом.

УСБ 4 би, такође, требало да буде компатибилан са уређајима који подржавају УСБ 3, 2 и 1 стандард. Наравно, брзина трансфера ће опадати са променом порта. Не можете очекивати да ће уколико ставите УСБ 4 на УСБ 3 уређај двоструко порасти брзина трансфера.

УСБ 4 звучи као одличан начин за нови почетак – један улаз, један кабл за апсолутно све што подразумева и да ће ХДМИ излаз бити вишак.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар