Uskoro stiže USB4

Nedugo nakon predstavljanja USB 3. 2 standarda, predstavljen je i USB 4 i može se primetiti da umnogme podseća na brzi „Tanderbolt 3“. Šta možemo u budućnosti očekivati od USB standarda?

Informacione tehnologije 19.06.2019 | 11:18
Uskoro stiže USB4
Uprkos tome što konačne osobine neće biti predstavljene do druge polovine ove godine, ono što se zna je da bi USB 4 trebalo da podržava brzine transfera do 40 gigabita u sekundi.

„Intel“ je prvi Tanderbolt (Thunderbolt) interfejs razvio zajedno sa kompanijom „Epl“ 2011. godine.

To je trebalo da bude brži i svestraniji interfejs koji podržava mnoštvo protokola. Na primer, možete da koristite Tanderbolt kablove i uređaje da povežete ekrane sa hard diskovima.

„Intel“ tvrdi da će USB 4 povećati kompatibilnost između USB tipa C proizvoda i olakšati način na koji povezujemo uređaje.

Sa druge strane, „snep dragon 855“, najnoviji premijum procesor u potpunosti ne podržava USB 3.2, a kamoli USB 4, tako da sve navedene prednosti verovatno nećemo imati prilike da koristimo u skorije vreme.

Pojava prvih uređaja koji podržavaju USB 4 standard očekuje se tek krajem 2020. godine. To je otprilike još oko 18 meseci do pojave prvih laptopova koji podržavaju ovaj standard. Izgledaće kao USB C ulaz (port), ali će brzina protoka biti duplo brža od trenutnih.

USB 4 će podržavati brzine punjenja snage 100 vati, dok će maksimalne brzine prenosa podataka od 40 gigabita u sekundi biti moguće isključivo sa sertifikovanim kablovima.

Novi standard će omogućiti dovoljan protok za video-sadržaj za dva ekrana sa 4K rezolucijom ili jedan ekran sa 5K rezolucijom.

USB 4 bi, takođe, trebalo da bude kompatibilan sa uređajima koji podržavaju USB 3, 2 i 1 standard. Naravno, brzina transfera će opadati sa promenom porta. Ne možete očekivati da će ukoliko stavite USB 4 na USB 3 uređaj dvostruko porasti brzina transfera.

USB 4 zvuči kao odličan način za novi početak – jedan ulaz, jedan kabl za apsolutno sve što podrazumeva i da će HDMI izlaz biti višak.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar