Најљепша грчка љетовалишта за породични одмор

Сваке године исто питање - Где ћемо на море? Избор је велики, али која је најбоља дестинација за нас и клинце? Како се сваке године сусрећем са истим проблемом као и већина, одлучила сам да поделим са вама свој избор 5 најбољих дестинација за породични одмор у Грчкој.

Путовања 18.06.2019 | 09:12
Најљепша грчка љетовалишта за породични одмор
Лептокарија – као створена за породични одмор 

“Село лешника” у подножју планине Олимп има све што вам је потребно за прави одмор са породицом, без гужве и вреве. Лептокарију сам изабрала за летовање због близине (само 90км од Солуна) и кратког пута до тамо, што је предност када путујете са малом децом. Нисам много очекивала од олимпске регије пре поласка, али Лептокарија ме је одушевила! Дугачка пешчано-шљунковита плажа, са лежаљкама и сунцобранима које смо користили уз свега две наручене кафе или пића, кабине за пресвлачење, тушеви и увек довољно слободног места. Кад вам се лешкари на ситном песку и у природном хладу само прошетајте плажом мало северније, вода је целом дужином плаже чиста и идеална за купање. Лептокарија има мноштво забавних садржаја за децу, играонице, таверне, продавнице и маркете, апотеке и лекаре, наћи ћете заиста све што вам треба. Вечери су изузетно пријатне због ваздуха са Олимпа и уживали смо у шетњама уз море и кроз горњи, стари део града, где можете и у схоппинг. Возом се врло лако и брзо стиже до Неи Порија, јужно или Солуна северно, а ми смо посетили и традиционално грчко село Стари Пантелејмон и Платамонску тврђаву на свега десетак километара од Лептокарије. И вратићемо се сигурно.

 Полихроно – прави грчки дух 

У Полихрону ћете гарантовано имати најлепши породични одмор. Летовалиште се налази на свима познатом и већини омиљеном “првом прсту”. За опуштени породични одмор, Полихроно је дефинитивно најбољи избор међу местима на Касандри. Највећа предност и оно што нас је привукло овде јесте дивна пешчана плажа са постепеним уласком у воду. Како је Полихроно ушушкано у Торонском заливу, ветра и таласа никад нема, вода је изузетно чиста и током целог дана пријатне температуре, па малишани могу безбрижно да се играју, пливају и забављају. Утисак који сам стекла након летовања у Полихрону је да и само место одмара, све се стиже без журбе, врло је безбедно, а локалци су прави домаћини! Ако ви не знате грчки – они ће знати српски и одлично ће вас услужити. Као и у Лептокарији, лежаљке и сунцобране изнајмљујете уз два пића, а широм села наћи ћете све што вам може затребати – апотеке, амбуланту, супермаркет, таверне, рент-а-цар агенције. Од самог јутра можете уживати на плажи гледајући излазак сунца изнад Ситоније, а у току дана изнајмите педалину или гуму и провозајте се по заливу. Увече крените у лагану шетњу или на вечеру у некој од таверни уз плажу и мирис мора у ваздуху.

Тасос – зелени бисер Егејског мора 

Острво у које сам се заљубила чим сам га први пут угледала са трајекта. Очарала ме је невероватна комбинација плаве боје Егејског мора, ведрог неба и бујног зеленила које окружује главни град Лименас. Тасос је сав у нијансама плаве и зелене, због чега и носи назив Смарагдно острво. У то сам се врло брзо и уверила, путујући ка југу до љупких туристичких места Лименарије и Потоса. Ипак, оно због чега ће вам Тасос још дуго остати у мислима јесу плаже! Невероватне плаже, тиркизне, прозирне, чисте воде, око читавог острва, било да сте љубитељ песковитих, шљунковитих, скривених, дивљих или оних уређених. Када путујете са малишанима препорука су пешчана плажа у Потосу, Псили Амос (Фини песак), Голден Беацх (Златна плажа) или Парадисо (Рајска плажа) са меким песком и дугим плићаком. Називи плажа вам већ све говоре! На северу, недалеко од Лименаса, је Пахис – пешчана плажа са природном хладовином – савршена за децу. Још једна плажа за породице је Макриамос, где ће одрасли платити улаз 3€, али ће деца уживати у малом зоолошком врту, мини-клубу, а ви у зеленилу које краси ову плажу. Најбољи апартмански смештај наћи ћете управо у Потосу, Лименасу и Лименарији, а које год место да изаберете нећете погрешити јер је острво могуће обићи колима за један дан.

 Парга – мала Италија у Грчкој 

Шарена Парга на обали Јонског мора није типично грчко место! Кад сам први пут дошла у Паргу заиста сам имала осећај да сам у неком италијанском приморском градићу, а опет је ту било све због чега волим Грчку. Разнобојне кућице уз обалу мора, уске уличице пуне продавница, мале пекаре и посластичарнице које вас маме мирисима и укусима, Венецијанска тврђава изнад Парге, окружена боровом шумом са које се пружа невероватан поглед на плаже око старог града и на острво Панагиа. У самом месту су три одличне плаже – дугачка, пешчана плажа Валтос, нешто мања, пешчано-шљунковита градска плажа Крионери и романтична, помало скривена, шљунковита увала Писокрионери. Најбоља плажа за породице са децом је Валтос – са лежаљкама и сунцорбранима и сјајним Танго баром са базеном. Иако за Паргу кажу да је брдовита, нисам стекла такав утисак, а кола су вам овде и сувишна. На породично летовање зато можете кренути и аутобусом, пут је нов, а путовање не дуже него до, рецимо, Тасоса. Идеална позиција Парге наспрам острва Паксос и Антипаксос и недалеко од Крфа омогућава вам да обиђете ова прелепа грчка острва док сте на летовању. Право место за одмор као из бајке.

 Пефки – одмор за очи и душу 

Мало летовалиште на северу острва Евија у последњих неколико година постало је јако популарно код наших туриста. Зато смо и ми одлучили да породично летујемо у Пефкију. Пефки нас је одмах одушевио четинарима који окружују плажу, нетакнутом природом и потпуним миром. Целом дужином места и плаже пружа се прелепо уређено шеталиште, са баровима и тавернама, са одличним рибљим специјалитетима. Плажа је уређена и претежно шљунковита, због чега је и вода невероватно чиста и прозирна. Преко пута Пефкија налази се полуострво Пилион, а мало даље и острво Скијатос, до којег се свакодневно организују излети бродићима. Посебно су нас изненадиле изузетно ниске цене ванпансионске потрошње, што је за породично летовање велики плус. Вечери су овде створене за дуге шетње уз море и уживање у феноменалним заласцима сунца. Ако и ви тражите мирно место за породично летовање, уз прави грчки шарм и мирис боровине, очараће вас љупки Пефки. 

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар