„Ербас“ користи кризу у „Боингу

На париском Сајму авиона, највећем у свету, „Ербас“ је представио нови путнички авион великог долета, у производњу новог европског борбеног авиона укључила се и Шпанија. Ипак, сајам протиче у сенци кризе компаније „Боинг“, која се још не опоравља од серије удеса њиховог главног модела „737 макс“.

Занимљивости 18.06.2019 | 08:53
„Ербас“ користи кризу у „Боингу
Пословица „док једном не смркне, другом не сване“ постоји у многим језицима, а често се изговара на овогодишњем Буржеу. „Ербас“ је представио "А321 XЛР", путнички авион дугог долета којим директно изазива „боинг 737“. Очекује се око 200 наруџбина.

„Авион има долет од скоро 9.000 километара. Омогућиће вам летове преко Атлантика, од сваког града у Европи до било које тачке у Северној Америци, може да споји Блиски исток са Аустралијом. Можете слободно да планирате било коју нову руту“, истиче Кристијан Шерер, шеф продаје „Ербаса“.

Док „Ербас“ узлеће, у „Боингу“ је сасвим другачија атмосфера. Са Буржеа су упутили извињење за серију удеса због којих су приземљени сви њихови „737 макс“ авиони, а финансијске последице за многе авиокомпаније, могуће одштете од „Боинга“ и будући пад продаје – тек ће се утврдити.

„Те трагедије су нам тешко пале, једноставно не можемо да изразимо бол и саосећање према породицама страдалих. Појачаћемо наше напоре да направимо што сигурније авионе, научили смо на овим грешакама“, каже Грег Смит, финансијски директор „Боинга“.

Велико узбуђење је изазвало и представљање новог европског борбеног авиона најновије генерације, који су почеле да развијају Француска и Немачка, а сад им се придружила и Шпанија.

Иницијатива се сматра кључном да Европа постане способна да се сама брани, а не да, како кажу на Буржеу, „зависи од савезника у све неизвеснијем свету“. Планирано је да нови авион постане оперативан од 2040. године, и замени „рафал“ и немачки „јурофајтер“.
 
РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

"ДА СЕ САМИ БРАНЕ"?

19.06.2019 15:51

РАЗВИЈАЈУ АГРЕСИВНУ СТРАТЕГИЈУ, А ГЛУМЕ ПОТЕНЦИЈАЛНУ ЖРТВУ.

ОДГОВОРИТЕ