„Erbas“ koristi krizu u „Boingu

Na pariskom Sajmu aviona, najvećem u svetu, „Erbas“ je predstavio novi putnički avion velikog doleta, u proizvodnju novog evropskog borbenog aviona uključila se i Španija. Ipak, sajam protiče u senci krize kompanije „Boing“, koja se još ne oporavlja od serije udesa njihovog glavnog modela „737 maks“.

Zanimljivosti 18.06.2019 | 08:53
„Erbas“ koristi krizu u „Boingu
Poslovica „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“ postoji u mnogim jezicima, a često se izgovara na ovogodišnjem Buržeu. „Erbas“ je predstavio "A321 XLR", putnički avion dugog doleta kojim direktno izaziva „boing 737“. Očekuje se oko 200 narudžbina.

„Avion ima dolet od skoro 9.000 kilometara. Omogućiće vam letove preko Atlantika, od svakog grada u Evropi do bilo koje tačke u Severnoj Americi, može da spoji Bliski istok sa Australijom. Možete slobodno da planirate bilo koju novu rutu“, ističe Kristijan Šerer, šef prodaje „Erbasa“.

Dok „Erbas“ uzleće, u „Boingu“ je sasvim drugačija atmosfera. Sa Buržea su uputili izvinjenje za seriju udesa zbog kojih su prizemljeni svi njihovi „737 maks“ avioni, a finansijske posledice za mnoge aviokompanije, moguće odštete od „Boinga“ i budući pad prodaje – tek će se utvrditi.

„Te tragedije su nam teško pale, jednostavno ne možemo da izrazimo bol i saosećanje prema porodicama stradalih. Pojačaćemo naše napore da napravimo što sigurnije avione, naučili smo na ovim grešakama“, kaže Greg Smit, finansijski direktor „Boinga“.

Veliko uzbuđenje je izazvalo i predstavljanje novog evropskog borbenog aviona najnovije generacije, koji su počele da razvijaju Francuska i Nemačka, a sad im se pridružila i Španija.

Inicijativa se smatra ključnom da Evropa postane sposobna da se sama brani, a ne da, kako kažu na Buržeu, „zavisi od saveznika u sve neizvesnijem svetu“. Planirano je da novi avion postane operativan od 2040. godine, i zameni „rafal“ i nemački „jurofajter“.
 
RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

"DA SE SAMI BRANE"?

19.06.2019 15:51

RAZVIJAJU AGRESIVNU STRATEGIJU, A GLUME POTENCIJALNU ŽRTVU.

ODGOVORITE