Српски бизнисмени су електронски неписмени

Много се и често прича о електронској управи, а мало се и ретко грађанима дају општа објашњења и практична упутства како да свој живот убрзају и олакшају користећи електронске сервисе. Чак и они који имају електронски сертификат често не разумеју шта је то и како се користи.

Информационе технологије 15.06.2019 | 14:40
Српски бизнисмени су електронски неписмени
Прича из живота једног београдског књиговође каже да од педесетак његових клијената, власника приватних фирми, само неколико њих зна да потпише завршни рачун електронским потписом, а да му сви остали дају свој електронски сертификат (а и ПИН) да он то уради уместо њих.

Ако је такво стање међу способнијом популацијом која има свој приватни бизнис, онда је стање међу непословним делом становништва вероватно много поразније.

Међутим, у овом примеру постоји један опаснији детаљ - неуки бизнисмени су свој електронски идентитет потпуно дали неком другом у руке, не схватајући могуће лоше последице, попут крађе идентитета.

Зато кренимо редом, од основа електронског идентитета, јер е-сертификат, и њиме креиран е-потпис, може и треба да има сваки одрасли грађанин.

Разликујете ли е-сертификат од е-потписа?

Електронски потпис замењује у дигиталном свету стварни, својеручни потпис корисника, а за његову примену је неопходан електронски сертификат, који потврђује везу података за проверу електронског потписа и идентитета потписника.

Практично, е-потпис је резултат процеса е-потписивања насталог употребом е-сертификата и пратећег ПИН-а. Нису сви е-сертификати уједно и квалификовани, а баш такве захтева домаћа еУправа.

Квалификовани електронски сертификат (КЕС) повезује јавни криптографски кључ корисника и идентитет корисника. КЕС и његов припадајући тајни криптографски кључ чувају се на паметним картицама (каква је и чипована лична карта) или УСБ паметним токенима, који уз одговарајући ПИН формирају квалификовани е-потпис или служе за е-пријављивање.

Квалификовани електронски потпис (КЕП) је е-потпис креиран путем КЕС-а, којим се поуздано гарантује идентитет потписника и интегритет потписаних е-докумената или порука е-поште, а онемогућава накнадно порицање одговорности за њихов садржај.

Практично гледано, КЕС је лични идентификациони документ у дигиталном свету, у облику картице, чиповане личне карте или УСБ токена.

КЕС омогућава е-потписивање, уз пратећи ПИН, тако што верификује КЕП, чиме се потпуно замењује својеручни потпис и потврђује аутентичност потписаног е-документа или поруке е-поште. КЕС омогућава и е-пријављивање, тако што, уз ПИН, гарантује аутентичност идентитета при коришћењу е-сервиса.

Укратко: набавите КЕС код неког сертификационог тела (МУП, Пошта, Привредна комора Србије...), да бисте могли да се електронски пријављујете или помоћу КЕП-а да се електронски потписујете. Али чувајте КЕС и ПИН као зеницу ока свог или отисак палца свог - не дајте их другима, јер онда они могу да се лако, у дигиталном свету, претварају да су ви.

Е-сертификовани могу да се е-потписују и е-пријављују

За е-потписивање неког е-документа потребни су КЕС, подешен рачунар са софтвером и читачем картица или УСБ токена, као и датотека коју желите да потпишете (нпр. Wорд или ПДФ документ).

За е-пријављивање на неки од е-сервиса потребни су КЕС и већ поменути рачунар, софтвер и читач.

Наравно, у оба случаја је потребан и ПИН. Упутство за подешавање рачунара, инсталирање софтвера и повезивање читача добијају се уз набављени КЕС, а све то се ради само једном и траје неколико десетина минута или краће.

На тај начин је за свакога, био он обичан грађанин или предузетник или овлашћено лице у некој фирми, заувек укинута потреба за својеручним потписом тамо где му није место, тачније тамо где га е-потпис супериорно замењује.

Сви знате онај чести, стари, наопаки сценарио из бирократског живота: „Одштампајте овај документ из прилога поруке е-поште, потпишите се, скенирајте га, па нам га пошаљите назад е-поштом".

Зар не звучи лепше, брже и еколошкије: „Потпишите електронски овај документ и вратите нам га е-поштом".

И многих других е-сервиса, који већ служе или ће тек да служе за смањивање редова пред државним и другим шалтерима. Али, много управних послова још увек вапи за својом е-верзијом.

РТС
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Да

16.06.2019 07:52

"Ако је такво стање међу способнијом популацијом која има свој приватни бизнис, онда је стање међу непословним делом становништва вероватно много поразније", нажалост то су још увијек неписмени лопови као последица транзиције који су се "снашли",сада долази полако али сигурно долази вријеме писмених,са правим дипломама а не разних "менаџера" који незнају ни шта то значи.Како су нагло и лоповски настали тако ће и нестати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

04.08.2019 03:52

Тако је Да. Већина данашњих бизнисмена у Србији и окружењу су неписмени људи не само електронски. Они незнају проценте, незнају ријешити једначину са једном непознатом. Они незнају анализирати финансијске билансе и биланси су за њих само законска обавеза. Они углавном знају да варају државу, банке и своје запослене.