Srpski biznismeni su elektronski nepismeni

Mnogo se i često priča o elektronskoj upravi, a malo se i retko građanima daju opšta objašnjenja i praktična uputstva kako da svoj život ubrzaju i olakšaju koristeći elektronske servise. Čak i oni koji imaju elektronski sertifikat često ne razumeju šta je to i kako se koristi.

Informacione tehnologije 15.06.2019 | 14:40
Srpski biznismeni su elektronski nepismeni
Priča iz života jednog beogradskog knjigovođe kaže da od pedesetak njegovih klijenata, vlasnika privatnih firmi, samo nekoliko njih zna da potpiše završni račun elektronskim potpisom, a da mu svi ostali daju svoj elektronski sertifikat (a i PIN) da on to uradi umesto njih.

Ako je takvo stanje među sposobnijom populacijom koja ima svoj privatni biznis, onda je stanje među neposlovnim delom stanovništva verovatno mnogo poraznije.

Međutim, u ovom primeru postoji jedan opasniji detalj - neuki biznismeni su svoj elektronski identitet potpuno dali nekom drugom u ruke, ne shvatajući moguće loše posledice, poput krađe identiteta.

Zato krenimo redom, od osnova elektronskog identiteta, jer e-sertifikat, i njime kreiran e-potpis, može i treba da ima svaki odrasli građanin.

Razlikujete li e-sertifikat od e-potpisa?

Elektronski potpis zamenjuje u digitalnom svetu stvarni, svojeručni potpis korisnika, a za njegovu primenu je neophodan elektronski sertifikat, koji potvrđuje vezu podataka za proveru elektronskog potpisa i identiteta potpisnika.

Praktično, e-potpis je rezultat procesa e-potpisivanja nastalog upotrebom e-sertifikata i pratećeg PIN-a. Nisu svi e-sertifikati ujedno i kvalifikovani, a baš takve zahteva domaća eUprava.

Kvalifikovani elektronski sertifikat (KES) povezuje javni kriptografski ključ korisnika i identitet korisnika. KES i njegov pripadajući tajni kriptografski ključ čuvaju se na pametnim karticama (kakva je i čipovana lična karta) ili USB pametnim tokenima, koji uz odgovarajući PIN formiraju kvalifikovani e-potpis ili služe za e-prijavljivanje.

Kvalifikovani elektronski potpis (KEP) je e-potpis kreiran putem KES-a, kojim se pouzdano garantuje identitet potpisnika i integritet potpisanih e-dokumenata ili poruka e-pošte, a onemogućava naknadno poricanje odgovornosti za njihov sadržaj.

Praktično gledano, KES je lični identifikacioni dokument u digitalnom svetu, u obliku kartice, čipovane lične karte ili USB tokena.

KES omogućava e-potpisivanje, uz prateći PIN, tako što verifikuje KEP, čime se potpuno zamenjuje svojeručni potpis i potvrđuje autentičnost potpisanog e-dokumenta ili poruke e-pošte. KES omogućava i e-prijavljivanje, tako što, uz PIN, garantuje autentičnost identiteta pri korišćenju e-servisa.

Ukratko: nabavite KES kod nekog sertifikacionog tela (MUP, Pošta, Privredna komora Srbije...), da biste mogli da se elektronski prijavljujete ili pomoću KEP-a da se elektronski potpisujete. Ali čuvajte KES i PIN kao zenicu oka svog ili otisak palca svog - ne dajte ih drugima, jer onda oni mogu da se lako, u digitalnom svetu, pretvaraju da su vi.

E-sertifikovani mogu da se e-potpisuju i e-prijavljuju

Za e-potpisivanje nekog e-dokumenta potrebni su KES, podešen računar sa softverom i čitačem kartica ili USB tokena, kao i datoteka koju želite da potpišete (npr. Word ili PDF dokument).

Za e-prijavljivanje na neki od e-servisa potrebni su KES i već pomenuti računar, softver i čitač.

Naravno, u oba slučaja je potreban i PIN. Uputstvo za podešavanje računara, instaliranje softvera i povezivanje čitača dobijaju se uz nabavljeni KES, a sve to se radi samo jednom i traje nekoliko desetina minuta ili kraće.

Na taj način je za svakoga, bio on običan građanin ili preduzetnik ili ovlašćeno lice u nekoj firmi, zauvek ukinuta potreba za svojeručnim potpisom tamo gde mu nije mesto, tačnije tamo gde ga e-potpis superiorno zamenjuje.

Svi znate onaj česti, stari, naopaki scenario iz birokratskog života: „Odštampajte ovaj dokument iz priloga poruke e-pošte, potpišite se, skenirajte ga, pa nam ga pošaljite nazad e-poštom".

Zar ne zvuči lepše, brže i ekološkije: „Potpišite elektronski ovaj dokument i vratite nam ga e-poštom".

I mnogih drugih e-servisa, koji već služe ili će tek da služe za smanjivanje redova pred državnim i drugim šalterima. Ali, mnogo upravnih poslova još uvek vapi za svojom e-verzijom.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Da

16.06.2019 09:52

"Ako je takvo stanje među sposobnijom populacijom koja ima svoj privatni biznis, onda je stanje među neposlovnim delom stanovništva verovatno mnogo poraznije", nažalost to su još uvijek nepismeni lopovi kao posledica tranzicije koji su se "snašli",sada dolazi polako ali sigurno dolazi vrijeme pismenih,sa pravim diplomama a ne raznih "menadžera" koji neznaju ni šta to znači.Kako su naglo i lopovski nastali tako će i nestati!

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

04.08.2019 05:52

Tako je Da. Većina današnjih biznismena u Srbiji i okruženju su nepismeni ljudi ne samo elektronski. Oni neznaju procente, neznaju riješiti jednačinu sa jednom nepoznatom. Oni neznaju analizirati finansijske bilanse i bilansi su za njih samo zakonska obaveza. Oni uglavnom znaju da varaju državu, banke i svoje zaposlene.