„Хуавеј“ уводи 5Г мрежу у Шпанији

Кинески телекомуникациони гинат увешће у суботу 5Г услугу у неколико шпанских градова, што ће Шпанију сврстати међу прве европске земаље са изузетно брзом мобилном мрежом, преносе западне агенције, позивајући се на саопштење шпанског „Водафона“.

Информационе технологије 12.06.2019 | 12:43
„Хуавеј“ уводи 5Г мрежу у Шпанији
„Водафон Шпанија“ 5Г мрежу нове генерације уводи у 15 градова 15. јуна у сарадњи са кинеском компанијом, најавио је извршни директор „Водафона“ Антонио Коимбра.

Биће то двоструко више градова него што је раније најављено, а Коимбра је истакао да ће мрежу 5Г с почетним брзинама од један гигабајт у секунди прво користити у Мадриду, Барселони, Валенсији, Севиљи, Малаги, Сарагоси, Билбау, Виторији, Сан Себастијану, Ла Коруњи, Вигу, Хихону, Памплони, Логрону и Сантандеру.

Брзине ће порасти на два гигабајта у секунди до краја године, што је 10 пута више од тренутног максимума у 4Г мрежама.

„Хуавеј“ је водећи провајдер мобилних мрежа, поготово у Европи, али је Вашингтон ту технолошку компанију у мају ставио на црну листу компанија чије је пословање с америчким партнерима строго контролисано.

Оптужујући „Хуавеј“ да потпомаже шпијунирање у интересу кинеских власти, Америка отворено притиска друге западне земље да не користе технологију те компаније.

Стављање кинеске компаније на црну листу утицало је на продају паметних телефона у Немачкој, објавила је агенција ДПА, позивајући се на изјаву заменика директора немачке подружнице „Хуавеја“ Дејвида Ванга.

Према његовим речима, „'Хуавеј' претпоставља да ће помоћи у изградњи 5Г мреже и у Немачкој.

„Тренутно испоручујемо мрежне елементе за проширење ЛТЕ мреже 'Дојче Телекома', 'Водафон Дојчланда' и 'Телефоника Дојчланда'. Претпостављамо да ћемо сарађивати са те три компаније и по питању 5Г мреже“, навео је Ванг.

После најаве америчких санкција према „Хуавеју“, потрошачи су забринути да неће моћи приступити новим ажурирањима „Гугловог“ оперативног система Андроид, а та ограничења ће, како је најављено, ступити на снагу средином августа.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар