„Huavej“ uvodi 5G mrežu u Španiji

Kineski telekomunikacioni ginat uvešće u subotu 5G uslugu u nekoliko španskih gradova, što će Španiju svrstati među prve evropske zemalje sa izuzetno brzom mobilnom mrežom, prenose zapadne agencije, pozivajući se na saopštenje španskog „Vodafona“.

Informacione tehnologije 12.06.2019 | 12:43
„Huavej“ uvodi 5G mrežu u Španiji
„Vodafon Španija“ 5G mrežu nove generacije uvodi u 15 gradova 15. juna u saradnji sa kineskom kompanijom, najavio je izvršni direktor „Vodafona“ Antonio Koimbra.

Biće to dvostruko više gradova nego što je ranije najavljeno, a Koimbra je istakao da će mrežu 5G s početnim brzinama od jedan gigabajt u sekundi prvo koristiti u Madridu, Barseloni, Valensiji, Sevilji, Malagi, Saragosi, Bilbau, Vitoriji, San Sebastijanu, La Korunji, Vigu, Hihonu, Pamploni, Logronu i Santanderu.

Brzine će porasti na dva gigabajta u sekundi do kraja godine, što je 10 puta više od trenutnog maksimuma u 4G mrežama.

„Huavej“ je vodeći provajder mobilnih mreža, pogotovo u Evropi, ali je Vašington tu tehnološku kompaniju u maju stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolisano.

Optužujući „Huavej“ da potpomaže špijuniranje u interesu kineskih vlasti, Amerika otvoreno pritiska druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.

Stavljanje kineske kompanije na crnu listu uticalo je na prodaju pametnih telefona u Nemačkoj, objavila je agencija DPA, pozivajući se na izjavu zamenika direktora nemačke podružnice „Huaveja“ Dejvida Vanga.

Prema njegovim rečima, „'Huavej' pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže i u Nemačkoj.

„Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže 'Dojče Telekoma', 'Vodafon Dojčlanda' i 'Telefonika Dojčlanda'. Pretpostavljamo da ćemo sarađivati sa te tri kompanije i po pitanju 5G mreže“, naveo je Vang.

Posle najave američkih sankcija prema „Huaveju“, potrošači su zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima „Guglovog“ operativnog sistema Android, a ta ograničenja će, kako je najavljeno, stupiti na snagu sredinom avgusta.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar