Звезди први меч финала!

Партизан и искључења креирали драму! Кошаркаши Црвене звезде савладали Партизан у првој утакмици финалне серије Суперлиге Србије резултатом 98:94.  Звезда води 1:0, Давидовац и Добрић решили тројкама.  Црвено-бели имали предност од првог до 40. минута, са изузетком десетак секунди игре у 37. минуту, када је Ренфро дао 10 поена у серији 13:2 и донео преокрет Партизану. Искључен Андреа Тринкијери.  Звезда корак ближе титули: Давидовац хладнокрвно сасекао напетост, Партизан играо до последњег даха.  Актуелни шампион повео с 1:0, наставак у среду, када су црно-бели домаћини.

Кошарка 10.06.2019 | 21:10
Звезди први меч финала!
Утакмица је отворена "рафалном паљбом" пошто смо видели чак пет тројки Звезде и једну Партизана у првом делу прве четвртине и одмах је било јасно у каквом ће се ритму играти овај први дуел.

Убрзо је Звезда постигла и своју шесту тројку, Тринкијери је морао да реагује тајм аутом како би те шутеве његови момци отежали. У томе је и успео, пошто су играчи Партизана захваљујући Јанковићу и Ренфру успели да се врате у игру.

Другу четвртину почињемо фаулом Кеј Сија Риверса над Вањом Маринковићем при шуту за три поена, који је искористио своја бацања и спустио разлику на 5 поена.

После 15 минута кошарке у "Пиониру" Звезда је дала само један шут за два поена, неколико слободних бацања и све остало су били поени после шута за три поена.

Поново гости успевају да вежу неколико добрих ситуација и да спусте разлику на три поена, али је Звездин шут поново дошао до изражаја и дошли до двоцифрене разлике па се са +8 у корист Звезде отишло на полувреме.

Мајкл Оџо је брутално закуцао и постеризовао чак два играча Партизана која су се нашла у рекету у том моменту, тако да смо веома атрактивним потезом почели друго полувреме.

Ту негде средином трећег квартала, Никола Јанковић добија техничку грешку, деловало је као да ће Звезда успети да се додатно одлепи после тих плус 10, али је Маркус Пејџ казнио лошу Звездину одбрану и погодио нову тројку.

За трен ока се истопила предност Црвене звезде све захваљујући Маркусу Пејџу који успео да погоди две везане тројке и спусти предност домаћих на 56:51.

Велика драма се створила пред крај трећег дела, Ђорђе Гагић је чак погођен неким предметом са трибина, али су се тензије брзо смириле. Овај део меча завршен је тројком Новице Величковића уз звук сирене за 73:68 у корист Звезде.

У четвртој четвртини је било много варница. Прво је због протеста тренер Партизана Андреа Тринкијери добио две узастопне техничке грешке и аутоматски је искључен. У моменту се разлика повећала па је за трен ока од плус 3 разлика скочила на плус 8.

Огњен Јарамаз је у наредном нападу после продора незгодно пао и деловало је да ће бити неопходна лекарска помоћ, ипак је са њим све било у реду и наставио је сусрет.

Херојски моменти Алекса Ренфра виђени су у четвртој четвртини. Успео је да веже 10 поена и да Партизан доведе до вођства по први пут на утакмици. Потом на сцену ступа Дејан Давидовац који је успео да погоди неке важне шутеве и Звезди донесе нову нешто вишу предност.

Потом је Добрић погодио тројку из ћошка, али је Партизан одбио да се преда. Капитен Новица Величковић и Маркус Пејџ креирали су нову драму, а та Пејџова тројка пред сам крај била је укупно 29. на утакмици. Ипак, домаћин је славио резултатом 98:94 и сада има предност од 1-0.

Давидовац и Ренфро су имали по 20 поена и били су најефикаснији поједнци у својим редовима. Филип Човић и Новица Величковић су их испратили са 18, односно 17 постигнутих поена.

Наредни меч на програму је у среду, а домаћин ће бити екипа Партизана.

Дејан Давидовац је јунак прве утакмице финала плеј-офа КЛС Суперлиге, најзаслужнији што је Црвена звезда сачувала предност домаћег терена!

Постигао је две тројке у прва три минута, а онда и 10 од последњих 15 поена црвено-белих на утакмици, укључујући тројку за 91:86, нешто више од минут и по пре краја.

Црвена звезда - Партизан 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26), за 1:0 у финалу, које ће бити настављено у среду од 19.00, пред навијачима црно-белих.

Домаћин трећег меча у суботу поново ће бити Звезда, а ако буде било потребе четврти ће се играти идућег понедељка.

Тим Милана Томића се током читаве утакмице ослањао на шут за три поена, који је добро функционисао у првом полувремену, да би у наставку проценат опао, али су га у тренуцима када се решавало питање победника поново подигли Давидовац и Огњен Добрић.

Добрић је био прецизан из десног ћошка (94:88), на асистенцију Филипа Човића, тек након што је Давидовац одолео изазову отвореног шута, у првом нападу након поменуте његове тројке.

Партизан је све време "јурио" вођство ривала, у све четири четвртине губио је двоцифреном разликом, са 10 или 11 поена, али је увек успевао да ухвати прикључак и истакне претњу браниоцу титуле.

Када је Андреа Тринкијери - утисак је, престрого - искључен у 31. минуту при резултату 73:70, деловало је да су шансе црно-белих за "брејк" рапидно опале. Човић и Мајкл Оџо искористили су свих пет слободних бацања (78:70), да би Човић у 33. минуту постигао тројку за 81:71.

Као да су играчи Звезде помислили да им је победа "у џепу", само мало су попустили, а Алекс Ренфро је то искористио да постигне чак 10 поена (две тројке) у серији од 2:13! Одједном је око три и по минута пре краја Партизан преокренуо - 83:84!

На црвено-белима је било да реагују и изађу из "црне рупе" у којој су се нашли. Давидовац је започео опоравак погодивши три од четири слободна бацања, на другој страни су црно-бели промашили четири шута заредом и то је било довољно да Звезда опет успостави контролу.

Није било одустајања од стране Величковића и другова, али шанса је већ отишла у неповрат...

Кошаркаши Црвене звезде остварили су први тријумф у финалној серији Суперлиге Србије, пошто су на свом терену надиграли Партизан резултатом 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26).

У ревији чврсте кошарке, уз доста контакта, фаулова и „сецкања“ игре, Звезда је на концу врло неизвесне утакмице ипак успела да остане хладне главе и довољно прибрана да спречи брејк црно-белих, који су се борили до последње капи зноја, упркос искључењу Андрее Тринкијерија на старту последње четвртине. Детаљ о којем ће се доста причати наредних дана као да је пробудио инат у редовима Партизана, због чега су момци у црним дресовима умало задали огромну главобољу браниоцу титуле и направили огроман подвиг.

Поготке одлуке донели су Дејан Давидовац и Огњен Добрић тројкама у кратком временском интервалу. Прво је Давидовац на минут и по пре краја анулирао реализацију Новице Величковића из одбитка, да би Добрић „копљем“ разбио Партизанову енергију, а Звезда је у последњи минут утакмице ушла са 94:88. Управо је тај Добрићев погодак била кап која је прелила Партизанову чашу, иако се Парни ваљак ни у тој ситуацији није предао, о чему је сведочила и тројка Маркуса Пејџа за 96:94, седам секунди пре краја. Али, црвено-бели нису дозволили да се и та предност истопи, због чега је после више од два часа и петнаест минута кошарке повео с 1:0 у серији...

Најефикаснији у домаћим редовима био је Дејан Давидовац с 20 поена (4/8 за три). Филип Човић је убацио 18 поена, уз пет асистенција. Огњен Добрић је убацио 16, Били Берон 12, а Мајкл Оџо 11 поена, уз осам скокова. Код Партизана Алекс Ренфро је имао 20, Новица Величковић 17, Марјкус Пејџ 12, а Вања Маринковић и Огњен Јарамаз по 11 поена, уз четири асистенције и три скока.

Звезда је добро отворила утакмицу и од првог судијског подбацивања ставила до знања ривалу да тражи убедљиво издање и победу. Већ у уводној четвртини, која је трајала пуних 25 минута, црвено-бели су највише захваљујући Берону и Давидовцу успели да убаце чак 30 поена. Добро је домаћин користио позиције које су се отварале из пик’н’рола преко Оџа и у раној фази затрпао кош ривала. Партизан је на Звездину рафалну паљбу имао нешто другачији приступ и одговор у расположеном Маринковићу, коме ниједан избачај није био тежак, чак ни преко руку виших такмаца, те Ренфроу и Николићу, кога су ипак мучили проблеми с личним грешкама, пошто их је до старта другог периода већ имао три... Црно-бели су више тражили игру из контакта и одлучније ишли ка противничком рекету, што је донело и неке лаке поене са линије пенала.

Колико је Звезда живела од шута, толико је било очигледно да само од погодака са дистанце неће моћи да добије меч. Недостајала је препознатљива игра на унутрашњим позицијама, првенствено јер је Партизан добро затварао све путање ка кошу и донекле свесно пустио ривала да се определи за покушаје изван линије 6,75 метара. Нешто што је Партизан и раније примењивао, а такође ископирао за вечерашњи сусрет јесу рани фаулови над Оџом, због чега је корпулентни Нигеријац у првом делу утакмице остао без поена, док Ристић није успевао да се избори за свој простор...

Партизан је имао неколико озбиљних проблема у том првом делу. Поред тога што је имао дупло више личних грешака од Звезде (14-7), црно-бели су се можда и превише ослањали на то шта ће Вања да направи, што је Звезда искористила да преко Давидовца и Добрића пред крај друге четвртине наниже осам поена и резултат 39:36 претвори у прво двоцифрено вођство и 47:36. На таласу добрих решења у нападачкој половини, Звезда је у наредним минутима успевала да исконтролише игру. Тада су стигли и први Оџови поени – седам узастопних –, мада је Партизан нашао решење кроз Пејџове хице с дистанце. Гости су накратко успели да запрете и дођу поново на минус три (57:54), али даље од тога није се могло, иако су наизглед проиграли Јарамаз, Ренфро, Никола Јанковић и Величковић. Мада напад није лоше функционисао, недостајала је одлучнија реакција, снажнији импулс у одбрани, што је донекле било условљено чињеницом да су после три четвртине по три фаула имали Николић, Јарамаз, Загорац и Никола Јанковић, а Гагић четири.

И поред свега, утакмица се решавала у завршних десет минута. А тамо – права лудница! Великом тројком уз звук сирене Величковић је убризгао ињекцију самопоуздања црно-белима, а Партизан је био на само пет поена заостатка (73:68). Међутим, све је то пало у воду у уводном минуту последње четвртине, када је Тринкијери само на тренутак изгубио конце и пресудио свом тиму. Добио је техничку због приговора, а онда када му је арбитар исту доделио кренуо је да замахне песницом, због чега је аутоматски био искључен. Звезда је искористила четири слободна бацања преко Човића и Оџа и отишла на 78:70, док је тренерски двојац Матовић – Шћепановић покушавао да смисли адекватан приступ за завршних девет минута сусрета.

Учинило се да је отпор гостију сломио је Човић са четири узастопна поена и изнуђен фаул у нападу од Маринковића, али Партизан се храбро борио и није одустајао. Величковић је новом тројком вратио неизвесност мечу, да би Ренфо уз нови погодак с дистанце Партизан довео на само поен заостатка (83:82), уз четири и по минута до краја. Били су то моменти велике нервозе домаћина, јер је предуго био без поена из игре, што су црно-бели умели да казне и на нешто мање од четири минута стигну до првог вођства на утакмици (83:84). Меч се после много неизвесности ипак завршио у Звездину корист, па ће тако Партизан у наредном окршају играти за одбрану свог терена.

Други меч игра се у среду на истом месту од 19 часова, а домаћин је Партизан.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26)
резултат у финалној серији 1:0

Београд
Дворана: „Александар Николић“.
Гледалаца: око 4.000.
Судије: Миливоје Јовчић, Александар Глишић, Владимир Јевтовић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Човић 18 (тројке 2/4, бацања 10/10, 5ас), Кешељ, Давидовац 20 (тројке 4/8, бацања 8/10, 5ск), Ненадић, Лазић, Фаје (4ск, 2ас), Берон 12 (тројке 2/6, 3ас), Добрић 16 (тројке 3/4), Ристић 4, Симанић 14 (тројке 4/7, 3ск), Риверс 3 (за два 1/3, тројке 0/3, 3ск), Оџо 11 (8ск, 4блк).

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 8 (за два 3/8, 7ск), Пејџ 12 (тројке 4/4), Пушица, Маринковић 11 (тројке 2/4, 3изг), Јарамаз 11 (3ск, 4ас), Величковић 17 (за два 5/6, тројке 2/6, 3ск, 2ас, 3укр), Танасковић, Загорац 3 (4ск, 3ас), Ренфро 20 (тројке 4/4, 4ск, 4ас), С. Јанковић 2, Гагић 5, Николић 5.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар