Zvezdi prvi meč finala!

Partizan i isključenja kreirali dramu! Košarkaši Crvene zvezde savladali Partizan u prvoj utakmici finalne serije Superlige Srbije rezultatom 98:94.  Zvezda vodi 1:0, Davidovac i Dobrić rešili trojkama.  Crveno-beli imali prednost od prvog do 40. minuta, sa izuzetkom desetak sekundi igre u 37. minutu, kada je Renfro dao 10 poena u seriji 13:2 i doneo preokret Partizanu. Isključen Andrea Trinkijeri.  Zvezda korak bliže tituli: Davidovac hladnokrvno sasekao napetost, Partizan igrao do poslednjeg daha.  Aktuelni šampion poveo s 1:0, nastavak u sredu, kada su crno-beli domaćini.

Košarka 10.06.2019 | 21:10
Zvezdi prvi meč finala!
Utakmica je otvorena "rafalnom paljbom" pošto smo videli čak pet trojki Zvezde i jednu Partizana u prvom delu prve četvrtine i odmah je bilo jasno u kakvom će se ritmu igrati ovaj prvi duel.

Ubrzo je Zvezda postigla i svoju šestu trojku, Trinkijeri je morao da reaguje tajm autom kako bi te šuteve njegovi momci otežali. U tome je i uspeo, pošto su igrači Partizana zahvaljujući Jankoviću i Renfru uspeli da se vrate u igru.

Drugu četvrtinu počinjemo faulom Kej Sija Riversa nad Vanjom Marinkovićem pri šutu za tri poena, koji je iskoristio svoja bacanja i spustio razliku na 5 poena.

Posle 15 minuta košarke u "Pioniru" Zvezda je dala samo jedan šut za dva poena, nekoliko slobodnih bacanja i sve ostalo su bili poeni posle šuta za tri poena.

Ponovo gosti uspevaju da vežu nekoliko dobrih situacija i da spuste razliku na tri poena, ali je Zvezdin šut ponovo došao do izražaja i došli do dvocifrene razlike pa se sa +8 u korist Zvezde otišlo na poluvreme.

Majkl Odžo je brutalno zakucao i posterizovao čak dva igrača Partizana koja su se našla u reketu u tom momentu, tako da smo veoma atraktivnim potezom počeli drugo poluvreme.

Tu negde sredinom trećeg kvartala, Nikola Janković dobija tehničku grešku, delovalo je kao da će Zvezda uspeti da se dodatno odlepi posle tih plus 10, ali je Markus Pejdž kaznio lošu Zvezdinu odbranu i pogodio novu trojku.

Za tren oka se istopila prednost Crvene zvezde sve zahvaljujući Markusu Pejdžu koji uspeo da pogodi dve vezane trojke i spusti prednost domaćih na 56:51.

Velika drama se stvorila pred kraj trećeg dela, Đorđe Gagić je čak pogođen nekim predmetom sa tribina, ali su se tenzije brzo smirile. Ovaj deo meča završen je trojkom Novice Veličkovića uz zvuk sirene za 73:68 u korist Zvezde.

U četvrtoj četvrtini je bilo mnogo varnica. Prvo je zbog protesta trener Partizana Andrea Trinkijeri dobio dve uzastopne tehničke greške i automatski je isključen. U momentu se razlika povećala pa je za tren oka od plus 3 razlika skočila na plus 8.

Ognjen Jaramaz je u narednom napadu posle prodora nezgodno pao i delovalo je da će biti neophodna lekarska pomoć, ipak je sa njim sve bilo u redu i nastavio je susret.

Herojski momenti Aleksa Renfra viđeni su u četvrtoj četvrtini. Uspeo je da veže 10 poena i da Partizan dovede do vođstva po prvi put na utakmici. Potom na scenu stupa Dejan Davidovac koji je uspeo da pogodi neke važne šuteve i Zvezdi donese novu nešto višu prednost.

Potom je Dobrić pogodio trojku iz ćoška, ali je Partizan odbio da se preda. Kapiten Novica Veličković i Markus Pejdž kreirali su novu dramu, a ta Pejdžova trojka pred sam kraj bila je ukupno 29. na utakmici. Ipak, domaćin je slavio rezultatom 98:94 i sada ima prednost od 1-0.

Davidovac i Renfro su imali po 20 poena i bili su najefikasniji pojednci u svojim redovima. Filip Čović i Novica Veličković su ih ispratili sa 18, odnosno 17 postignutih poena.

Naredni meč na programu je u sredu, a domaćin će biti ekipa Partizana.

Dejan Davidovac je junak prve utakmice finala plej-ofa KLS Superlige, najzaslužniji što je Crvena zvezda sačuvala prednost domaćeg terena!

Postigao je dve trojke u prva tri minuta, a onda i 10 od poslednjih 15 poena crveno-belih na utakmici, uključujući trojku za 91:86, nešto više od minut i po pre kraja.

Crvena zvezda - Partizan 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26), za 1:0 u finalu, koje će biti nastavljeno u sredu od 19.00, pred navijačima crno-belih.

Domaćin trećeg meča u subotu ponovo će biti Zvezda, a ako bude bilo potrebe četvrti će se igrati idućeg ponedeljka.

Tim Milana Tomića se tokom čitave utakmice oslanjao na šut za tri poena, koji je dobro funkcionisao u prvom poluvremenu, da bi u nastavku procenat opao, ali su ga u trenucima kada se rešavalo pitanje pobednika ponovo podigli Davidovac i Ognjen Dobrić.

Dobrić je bio precizan iz desnog ćoška (94:88), na asistenciju Filipa Čovića, tek nakon što je Davidovac odoleo izazovu otvorenog šuta, u prvom napadu nakon pomenute njegove trojke.

Partizan je sve vreme "jurio" vođstvo rivala, u sve četiri četvrtine gubio je dvocifrenom razlikom, sa 10 ili 11 poena, ali je uvek uspevao da uhvati priključak i istakne pretnju braniocu titule.

Kada je Andrea Trinkijeri - utisak je, prestrogo - isključen u 31. minutu pri rezultatu 73:70, delovalo je da su šanse crno-belih za "brejk" rapidno opale. Čović i Majkl Odžo iskoristili su svih pet slobodnih bacanja (78:70), da bi Čović u 33. minutu postigao trojku za 81:71.

Kao da su igrači Zvezde pomislili da im je pobeda "u džepu", samo malo su popustili, a Aleks Renfro je to iskoristio da postigne čak 10 poena (dve trojke) u seriji od 2:13! Odjednom je oko tri i po minuta pre kraja Partizan preokrenuo - 83:84!

Na crveno-belima je bilo da reaguju i izađu iz "crne rupe" u kojoj su se našli. Davidovac je započeo oporavak pogodivši tri od četiri slobodna bacanja, na drugoj strani su crno-beli promašili četiri šuta zaredom i to je bilo dovoljno da Zvezda opet uspostavi kontrolu.

Nije bilo odustajanja od strane Veličkovića i drugova, ali šansa je već otišla u nepovrat...

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su prvi trijumf u finalnoj seriji Superlige Srbije, pošto su na svom terenu nadigrali Partizan rezultatom 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26).

U reviji čvrste košarke, uz dosta kontakta, faulova i „seckanja“ igre, Zvezda je na koncu vrlo neizvesne utakmice ipak uspela da ostane hladne glave i dovoljno pribrana da spreči brejk crno-belih, koji su se borili do poslednje kapi znoja, uprkos isključenju Andree Trinkijerija na startu poslednje četvrtine. Detalj o kojem će se dosta pričati narednih dana kao da je probudio inat u redovima Partizana, zbog čega su momci u crnim dresovima umalo zadali ogromnu glavobolju braniocu titule i napravili ogroman podvig.

Pogotke odluke doneli su Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić trojkama u kratkom vremenskom intervalu. Prvo je Davidovac na minut i po pre kraja anulirao realizaciju Novice Veličkovića iz odbitka, da bi Dobrić „kopljem“ razbio Partizanovu energiju, a Zvezda je u poslednji minut utakmice ušla sa 94:88. Upravo je taj Dobrićev pogodak bila kap koja je prelila Partizanovu čašu, iako se Parni valjak ni u toj situaciji nije predao, o čemu je svedočila i trojka Markusa Pejdža za 96:94, sedam sekundi pre kraja. Ali, crveno-beli nisu dozvolili da se i ta prednost istopi, zbog čega je posle više od dva časa i petnaest minuta košarke poveo s 1:0 u seriji...

Najefikasniji u domaćim redovima bio je Dejan Davidovac s 20 poena (4/8 za tri). Filip Čović je ubacio 18 poena, uz pet asistencija. Ognjen Dobrić je ubacio 16, Bili Beron 12, a Majkl Odžo 11 poena, uz osam skokova. Kod Partizana Aleks Renfro je imao 20, Novica Veličković 17, Marjkus Pejdž 12, a Vanja Marinković i Ognjen Jaramaz po 11 poena, uz četiri asistencije i tri skoka.

Zvezda je dobro otvorila utakmicu i od prvog sudijskog podbacivanja stavila do znanja rivalu da traži ubedljivo izdanje i pobedu. Već u uvodnoj četvrtini, koja je trajala punih 25 minuta, crveno-beli su najviše zahvaljujući Beronu i Davidovcu uspeli da ubace čak 30 poena. Dobro je domaćin koristio pozicije koje su se otvarale iz pik’n’rola preko Odža i u ranoj fazi zatrpao koš rivala. Partizan je na Zvezdinu rafalnu paljbu imao nešto drugačiji pristup i odgovor u raspoloženom Marinkoviću, kome nijedan izbačaj nije bio težak, čak ni preko ruku viših takmaca, te Renfrou i Nikoliću, koga su ipak mučili problemi s ličnim greškama, pošto ih je do starta drugog perioda već imao tri... Crno-beli su više tražili igru iz kontakta i odlučnije išli ka protivničkom reketu, što je donelo i neke lake poene sa linije penala.

Koliko je Zvezda živela od šuta, toliko je bilo očigledno da samo od pogodaka sa distance neće moći da dobije meč. Nedostajala je prepoznatljiva igra na unutrašnjim pozicijama, prvenstveno jer je Partizan dobro zatvarao sve putanje ka košu i donekle svesno pustio rivala da se opredeli za pokušaje izvan linije 6,75 metara. Nešto što je Partizan i ranije primenjivao, a takođe iskopirao za večerašnji susret jesu rani faulovi nad Odžom, zbog čega je korpulentni Nigerijac u prvom delu utakmice ostao bez poena, dok Ristić nije uspevao da se izbori za svoj prostor...

Partizan je imao nekoliko ozbiljnih problema u tom prvom delu. Pored toga što je imao duplo više ličnih grešaka od Zvezde (14-7), crno-beli su se možda i previše oslanjali na to šta će Vanja da napravi, što je Zvezda iskoristila da preko Davidovca i Dobrića pred kraj druge četvrtine naniže osam poena i rezultat 39:36 pretvori u prvo dvocifreno vođstvo i 47:36. Na talasu dobrih rešenja u napadačkoj polovini, Zvezda je u narednim minutima uspevala da iskontroliše igru. Tada su stigli i prvi Odžovi poeni – sedam uzastopnih –, mada je Partizan našao rešenje kroz Pejdžove hice s distance. Gosti su nakratko uspeli da zaprete i dođu ponovo na minus tri (57:54), ali dalje od toga nije se moglo, iako su naizgled proigrali Jaramaz, Renfro, Nikola Janković i Veličković. Mada napad nije loše funkcionisao, nedostajala je odlučnija reakcija, snažniji impuls u odbrani, što je donekle bilo uslovljeno činjenicom da su posle tri četvrtine po tri faula imali Nikolić, Jaramaz, Zagorac i Nikola Janković, a Gagić četiri.

I pored svega, utakmica se rešavala u završnih deset minuta. A tamo – prava ludnica! Velikom trojkom uz zvuk sirene Veličković je ubrizgao injekciju samopouzdanja crno-belima, a Partizan je bio na samo pet poena zaostatka (73:68). Međutim, sve je to palo u vodu u uvodnom minutu poslednje četvrtine, kada je Trinkijeri samo na trenutak izgubio konce i presudio svom timu. Dobio je tehničku zbog prigovora, a onda kada mu je arbitar istu dodelio krenuo je da zamahne pesnicom, zbog čega je automatski bio isključen. Zvezda je iskoristila četiri slobodna bacanja preko Čovića i Odža i otišla na 78:70, dok je trenerski dvojac Matović – Šćepanović pokušavao da smisli adekvatan pristup za završnih devet minuta susreta.

Učinilo se da je otpor gostiju slomio je Čović sa četiri uzastopna poena i iznuđen faul u napadu od Marinkovića, ali Partizan se hrabro borio i nije odustajao. Veličković je novom trojkom vratio neizvesnost meču, da bi Renfo uz novi pogodak s distance Partizan doveo na samo poen zaostatka (83:82), uz četiri i po minuta do kraja. Bili su to momenti velike nervoze domaćina, jer je predugo bio bez poena iz igre, što su crno-beli umeli da kazne i na nešto manje od četiri minuta stignu do prvog vođstva na utakmici (83:84). Meč se posle mnogo neizvesnosti ipak završio u Zvezdinu korist, pa će tako Partizan u narednom okršaju igrati za odbranu svog terena.

Drugi meč igra se u sredu na istom mestu od 19 časova, a domaćin je Partizan.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 98:94 (30:22, 18:18, 25:28, 25:26)
rezultat u finalnoj seriji 1:0

Beograd
Dvorana: „Aleksandar Nikolić“.
Gledalaca: oko 4.000.
Sudije: Milivoje Jovčić, Aleksandar Glišić, Vladimir Jevtović.

CRVENA ZVEZDA: Čović 18 (trojke 2/4, bacanja 10/10, 5as), Kešelj, Davidovac 20 (trojke 4/8, bacanja 8/10, 5sk), Nenadić, Lazić, Faje (4sk, 2as), Beron 12 (trojke 2/6, 3as), Dobrić 16 (trojke 3/4), Ristić 4, Simanić 14 (trojke 4/7, 3sk), Rivers 3 (za dva 1/3, trojke 0/3, 3sk), Odžo 11 (8sk, 4blk).

PARTIZAN: N. Janković 8 (za dva 3/8, 7sk), Pejdž 12 (trojke 4/4), Pušica, Marinković 11 (trojke 2/4, 3izg), Jaramaz 11 (3sk, 4as), Veličković 17 (za dva 5/6, trojke 2/6, 3sk, 2as, 3ukr), Tanasković, Zagorac 3 (4sk, 3as), Renfro 20 (trojke 4/4, 4sk, 4as), S. Janković 2, Gagić 5, Nikolić 5.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar