Умјесто играчке, телефон у рукама

Готово свако друго дете узраста од 7 до 15 година, проводи скоро четири сата дневно на интернету или користећи савремене технологије. Истраживања такође показују да су деца већ у првој, другој години готово свакодневно уз дигиталне уређаје.

Информационе технологије 03.06.2019 | 15:04
Умјесто играчке, телефон у рукама
У великом броју земаља широм света, постоје одређене норме и препоруке колико би деца требало да проводе времена уз савремене технологије, док, према речима стручњака, у Србији такве норме још увек не постоје.

Како би анимирали децу и имали више слободног времена, за, на пример, кућне послове, родитељи им често још док су веома млади дају телефоне, таблете и остале уређаје. Временом, деци то постане навика, преноси Н1.

Закључци појединих истраживања показују да свако друго дете старости од 7 до 15 година проводи дневно скоро четири сата уз савремене технологије. Док више од 70 одсто родитеља сматра да је то превише времена.

А већ у првој години, уместо играчке, занимљивији је телефон. Родитељи сматрају - неопходно је децу усмерити на друге ствари.

"Ове нове генерације су усмерене тим модерним технологијама, у наше време смо се много више дружило", "То контролишем, телефон јој дам пола сата, сат дневно и то је довољно", "Треба ограничити и то доста, ово је сада превршило сваку меру. Мада постоје веће контроле него раније", "Ми родитељи треба то да укинемо деци. Ево ми смо сада у казни две недеље", кажу грађани.

Изложеност деце савременој технологији, данас је неизбежна. Према речима психолога Добринке Кузмановић, препоручени лимит не постоји јер, како каже, није битан квантитет, него квалитет.

"Чак и у садржајима који су намењени деци има ствари које нису примерене њиховом узрасту и развоју. Ја сам недавно прочитала податак да чак 95 одсто садржаја које ми скидамо са плеј продавнице садржи неку врсту оглашавања", каже Кузмановић.

Милан Инић, јутјубер којег прате млађе генерације, сматра да деци не треба забранити ни коришћење интернета, ни савремене технологије, али да их треба контролисати и усмеравати на друге активности.

"Постоје, ето, и апликције које мере колико користиш телефон, таблет, па чак има и апликација које саме угасе уређај после неког времена. Можда ћу сада себи звучати мало старомодно, али можемо деци да покажемо неке групне активности напољу, нека заједничка окупљања", каже Инић.

Док се сваког дана широм света воде дебате на тему када и колико је најбоље дозволити детету коришћење технологије, многе студије доказују да имају негативан утицај, посебно на млађу децу. Међу неким утицајима често се наводе гојазност, смањења креативности, као и недостатак пажње.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар