Прича: Страшан плеј-оф деби Николе Јокића!

Ако није било довољно оно што сте видели током плеј-офа, онда можда статистика може да вас увери да је Јокић међу водећим играчима лиге. . . И играчки и лидерски!

Кошарка 13.05.2019 | 22:45
Прича: Страшан плеј-оф деби Николе Јокића!
Од доласка у НБА лигу Никола Јокић прошао је неколико фаза потцењивања.

Почетна је била да не може одмах из Меге у Денвер, да је морао да се опробао у Евролиги, потом да не може да игра "петицу" без мишића, затим да није калибар за стартног центра у Денверу, да не може да игра на константном нивоу, као и да је "све то лепо", али није лидер своје екипе, до оне последње да неће правити предност у плеј-оф кошарци...

Са ове дистанце слободно можемо да кажемо да ниједна од ових тврдњи није тачна.

Не само да је доказао да се може од АБА Лиге до НБА ако имаш квалитет, да је мозак важнији од тела, да је бољи играч од Јусуфа Нуркића, да спектакуларне партије може да испоручује из вечери у вече, да "вуче" екипу као нико други и да то чини у најважнијим утакмицама сезоне - него је Јокић показао и да је у овом тренутку међу најбољим кошаркашима лиге, с чим су се сложили и НБА аналитичари, чак и они који су га добар део каријере у Америци оспоравали.

С пуним правом је тако (био) међу најозбиљнијим кандидатима за МВП-а сезоне, а као његов највећи квалитет могло би се истаћи то колико друге чини бољима.

Тако је пуне две сезоне са Џамалом Марејом, Геријем Херисом или Вилом Бартоном, од ове године исто се може рећи и за Торија Крега и Монтеа Мориса који су пронашли своју улогу у тиму Денвера, а зар то није најважнија одлика кошаркашких звезда?

Поред изванредног доприноса на терену саиграчи га обожавају и "држи" свлачионицу искреним односном према саиграчима, а не либи се да преузме одговорност.

Након што је његов Денвер елиминисан у седмој утакмици полуфинала плеј-офа западне конференције од Портланда (100:96), у мечу у ком је фалио учинак Мареја (4/18) и Милсапа (3/13), није се Јокић обрушио на његове саиграче него је све ставио на своја плећа.

"Гледају ме као лидера и као најбољег играча, а ја сам промашио слободно бацање овде и у Портланду, осећам кривицу за пораз", храбро је казао на конференцији за медије.

На први поглед "обична спортска изјава" после пораза, али можете ли уопште да се сетите још некога ко је на овај начин прихватио терет за неуспех?

У истој рунди такмичења плеј-офа учешће су завршили Бостон и Хјустон од којих се ове сезоне очекивало много више, али након пораза ових тимова у пет и шест утакмица против Милвокија и Голден Стејта, нисмо могли да видимо како исте речи понављају Кајри Ирвинг или Џејмс Харден...

Далеко од тога да је сва одговорност на њима, као што није ни на Јокићу што је рекао и тренер Мајкл Малоун, али тим из Колорада може да радује што има играча који од тога не бежи.

Након болног пораза, на корак од финала, у ком је постигао 29 поена, имао 13 скокова, две асистенције и четири блокаде, Никола Јокић није игнорисао новинаре и покушавао да свађалачким тоном оправда себе или саиграче, као што то годинама ради Расел Вестбрук,него је смиреним тоном говорио о томе да већ сада мисли о наредној сезони и како бити бољи.

Његов деби у плеј-офу био је спектакуларан и послужио је као доказ за то да се ради о истинској НБА звезди, али и о франшизи пред којом је светла будућност.



И он и саиграчи добили су драгоцено искуство од 14 утакмица у плеј-офу, чак две кроз "мајсторицу", тако да већ у наредној години неће неспремно ући у "озбиљнији" део такмичења НБА лиге у коме заправо "исплива" прави квалитет.

Ако нам је било уживање да га гледамо, чекајте да видите статистику.

Никола Јокић је у свом првом плеј-офу бележио најбоље просеке у каријери: по мечу је бележио 25,1 поен, 13 скокова, 8,4 асистенција и тек 2,6 изгубљене лопте по мечу.

Шутирао је одлично (50,9 за два и 41,5 за три поена) и ретко је одмарао на клупи пошто му је просечна минутажа по мечу чак 40 минута, чему су допринела и четири продужетка против Портланда, када готово да није излазио из игре.

Као што видите готово да је имао трипл-дабл просек у плеј-офу, а тек је десети играч који је имао по осам скокова и асистенција у тој фази сезоне.

Осим њега то су успели Меџик Џонсон (четири пута), по двапут Леброн Џејмс, Оскар Робертсон и Џејсон Кид, односно по једном Лери Бирд, Реџон Рондо, Клајд Дрекслер, Дрејмонд Грин и Вилт Чемберлејн.

Сама елита!

Показатељ напретка из меча у меч, из сезоне у сезону, јесте и упоредна статистика његових партија од доласка у НБА лигу до овогодишњег плеј-офа у ком је био најбољи до сада...



Уосталом, можда најбољи коментар о партијама Николе Јокића ове сезоне дао је Грег Поповић чији је екипу "бацио на колена" у директном окршају у првој рунди плеј-офа...

"Дебељушкаст је, али вас испраши по дупету", казао је "Поп".

И то је суштина...

Навикли смо да "атлетске звери" доминирају у НБА лиги, али је увек занимљиво када неко нетипичне грађе "чистом кошарком" показује да нема препрека за успехе ни тамо где је овај спорт на највишем нивоу и где је стотине оних који су показали да је потцењивање највећа грешка.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар