Priča: Strašan plej-of debi Nikole Jokića!

Ako nije bilo dovoljno ono što ste videli tokom plej-ofa, onda možda statistika može da vas uveri da je Jokić među vodećim igračima lige. . . I igrački i liderski!

Košarka 13.05.2019 | 22:45
Priča: Strašan plej-of debi Nikole Jokića!
Od dolaska u NBA ligu Nikola Jokić prošao je nekoliko faza potcenjivanja.

Početna je bila da ne može odmah iz Mege u Denver, da je morao da se oprobao u Evroligi, potom da ne može da igra "peticu" bez mišića, zatim da nije kalibar za startnog centra u Denveru, da ne može da igra na konstantnom nivou, kao i da je "sve to lepo", ali nije lider svoje ekipe, do one poslednje da neće praviti prednost u plej-of košarci...

Sa ove distance slobodno možemo da kažemo da nijedna od ovih tvrdnji nije tačna.

Ne samo da je dokazao da se može od ABA Lige do NBA ako imaš kvalitet, da je mozak važniji od tela, da je bolji igrač od Jusufa Nurkića, da spektakularne partije može da isporučuje iz večeri u veče, da "vuče" ekipu kao niko drugi i da to čini u najvažnijim utakmicama sezone - nego je Jokić pokazao i da je u ovom trenutku među najboljim košarkašima lige, s čim su se složili i NBA analitičari, čak i oni koji su ga dobar deo karijere u Americi osporavali.

S punim pravom je tako (bio) među najozbiljnijim kandidatima za MVP-a sezone, a kao njegov najveći kvalitet moglo bi se istaći to koliko druge čini boljima.

Tako je pune dve sezone sa Džamalom Marejom, Gerijem Herisom ili Vilom Bartonom, od ove godine isto se može reći i za Torija Krega i Montea Morisa koji su pronašli svoju ulogu u timu Denvera, a zar to nije najvažnija odlika košarkaških zvezda?

Pored izvanrednog doprinosa na terenu saigrači ga obožavaju i "drži" svlačionicu iskrenim odnosnom prema saigračima, a ne libi se da preuzme odgovornost.

Nakon što je njegov Denver eliminisan u sedmoj utakmici polufinala plej-ofa zapadne konferencije od Portlanda (100:96), u meču u kom je falio učinak Mareja (4/18) i Milsapa (3/13), nije se Jokić obrušio na njegove saigrače nego je sve stavio na svoja pleća.

"Gledaju me kao lidera i kao najboljeg igrača, a ja sam promašio slobodno bacanje ovde i u Portlandu, osećam krivicu za poraz", hrabro je kazao na konferenciji za medije.

Na prvi pogled "obična sportska izjava" posle poraza, ali možete li uopšte da se setite još nekoga ko je na ovaj način prihvatio teret za neuspeh?

U istoj rundi takmičenja plej-ofa učešće su završili Boston i Hjuston od kojih se ove sezone očekivalo mnogo više, ali nakon poraza ovih timova u pet i šest utakmica protiv Milvokija i Golden Stejta, nismo mogli da vidimo kako iste reči ponavljaju Kajri Irving ili Džejms Harden...

Daleko od toga da je sva odgovornost na njima, kao što nije ni na Jokiću što je rekao i trener Majkl Maloun, ali tim iz Kolorada može da raduje što ima igrača koji od toga ne beži.

Nakon bolnog poraza, na korak od finala, u kom je postigao 29 poena, imao 13 skokova, dve asistencije i četiri blokade, Nikola Jokić nije ignorisao novinare i pokušavao da svađalačkim tonom opravda sebe ili saigrače, kao što to godinama radi Rasel Vestbruk,nego je smirenim tonom govorio o tome da već sada misli o narednoj sezoni i kako biti bolji.

Njegov debi u plej-ofu bio je spektakularan i poslužio je kao dokaz za to da se radi o istinskoj NBA zvezdi, ali i o franšizi pred kojom je svetla budućnost.



I on i saigrači dobili su dragoceno iskustvo od 14 utakmica u plej-ofu, čak dve kroz "majstoricu", tako da već u narednoj godini neće nespremno ući u "ozbiljniji" deo takmičenja NBA lige u kome zapravo "ispliva" pravi kvalitet.

Ako nam je bilo uživanje da ga gledamo, čekajte da vidite statistiku.

Nikola Jokić je u svom prvom plej-ofu beležio najbolje proseke u karijeri: po meču je beležio 25,1 poen, 13 skokova, 8,4 asistencija i tek 2,6 izgubljene lopte po meču.

Šutirao je odlično (50,9 za dva i 41,5 za tri poena) i retko je odmarao na klupi pošto mu je prosečna minutaža po meču čak 40 minuta, čemu su doprinela i četiri produžetka protiv Portlanda, kada gotovo da nije izlazio iz igre.

Kao što vidite gotovo da je imao tripl-dabl prosek u plej-ofu, a tek je deseti igrač koji je imao po osam skokova i asistencija u toj fazi sezone.

Osim njega to su uspeli Medžik Džonson (četiri puta), po dvaput Lebron Džejms, Oskar Robertson i Džejson Kid, odnosno po jednom Leri Bird, Redžon Rondo, Klajd Dreksler, Drejmond Grin i Vilt Čemberlejn.

Sama elita!

Pokazatelj napretka iz meča u meč, iz sezone u sezonu, jeste i uporedna statistika njegovih partija od dolaska u NBA ligu do ovogodišnjeg plej-ofa u kom je bio najbolji do sada...



Uostalom, možda najbolji komentar o partijama Nikole Jokića ove sezone dao je Greg Popović čiji je ekipu "bacio na kolena" u direktnom okršaju u prvoj rundi plej-ofa...

"Debeljuškast je, ali vas ispraši po dupetu", kazao je "Pop".

I to je suština...

Navikli smo da "atletske zveri" dominiraju u NBA ligi, ali je uvek zanimljivo kada neko netipične građe "čistom košarkom" pokazuje da nema prepreka za uspehe ni tamo gde je ovaj sport na najvišem nivou i gde je stotine onih koji su pokazali da je potcenjivanje najveća greška.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar