Лига шампиона 2019/2020: Зенит у првом шеширу!

Ајакс носилац само ако освоји, Португалци навијају да Барселона постане првак Европе! Познато 12 учесника предстојеће сезоне елитног европског такмичења.

Фудбал 05.05.2019 | 17:30
Лига шампиона 2019/2020: Зенит у првом шеширу!
Четири године су чекали, гледали у леђа московским великанима, ЦСКА и Спартаку, да би онда не само дочекали, него и прегазили Премијер лигу Русије као плитак поток. Можда разлика у бодовима није најбољи доказ, али начин игре, а посебно издања у дербијима, као и податак да је имао „иранског Месија“ у лику Серара Азмуна – најбољег стрелца првенства - сведочи да је Зенит по свим параметрима заслужено освојио титулу.

Сад може да се спрема за ново поглавље у Европи, да покуша да удари печат и ван државе, остави траг на територији Старог континента, што је у прошлости знао да уради, кад је освиојио УЕФА куп или Суперкуп Европе. Од јесени ће тиму из Санкт Петербурга полазна тачка бити савршена, захваљујући јачини првенства које је у суботу званично покорио биће смештен у први шешир на жребању парова за наредно издање Лиге шампиона.

У овом тренутку се зна 12 учесника најквалитетнијег клупског такмичења на свет. То су: Барселона, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид (Шпанија), Манчестер Сити, Ливерпул (Енглеска), Јувентус, Наполи (Италија), Бајерн, Борусија Дортмунд, Лајпциг (Немачка), Пари Сен Жермен (Француска) и поменути Зенит. Преостали учесници добиће се у завршницама првенстава широм континента, као и кроз напорне квалификације, кроз које до пробраног друштва може само шест тимова (четири кроз стазу шампиона, где ће учествовати првак Србије, те два кроз путању пратилаца).

Чак и изглед првог шешира добија јасне контуре како се ближи крај сезоне. У њему су „закуцани“ Барселона, Јувентус, Пари Сен Жермен и Зенит као прваци држава које носе најјачи коефицијент. Њима ће се придружити најбољи тим Немачке – највероватније Бајерн, пошто има четири бода више од Милионера два кола пре краја – као и првак Премијер лиге (Манчестер Сити или Ливерпул). Преостала два од укупно осам места попуниће освајачи Лиге шампиона и Лиге Европе, јер УЕФА најпре вреднује међународни, па тек онда успех на локалном нивоу. То значи да до првог шешира могу Ајакс или Тотенхем, односно Ливерпул, ако сензационалним резултатом у реваншу елиминише Барселону, а затим слави у завршној борби у Мадриду. Из Лиге Европе главни кандидати су Арсенал и Челси, јер имају повољне резултате после полуфиналних окршаја са Валенсијом и Ајнтрахтом.

Под условом да Ливерпул освоји и Лигу шампиона и Премијер лигу или да Барселона постане првак Европе, онда би осмог учесника првог шешира за наредно издање елитног купа дала Португалија. Тамо Бенфика има два бода више и бољи међусобни скор од Порта, уочи завршних 180 минута.

И у наредном издању Лиге шампиона учествоваће 32 тима, распоређених у осам група са по четири екипе. Као и досад, прве две иду у нокаут фазу, после чега следи разигравање све до финала 30. маја на „Ататурк“ стадиону у Истанбулу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар