Liga šampiona 2019/2020: Zenit u prvom šeširu!

Ajaks nosilac samo ako osvoji, Portugalci navijaju da Barselona postane prvak Evrope! Poznato 12 učesnika predstojeće sezone elitnog evropskog takmičenja.

Fudbal 05.05.2019 | 17:30
Liga šampiona 2019/2020: Zenit u prvom šeširu!
Četiri godine su čekali, gledali u leđa moskovskim velikanima, CSKA i Spartaku, da bi onda ne samo dočekali, nego i pregazili Premijer ligu Rusije kao plitak potok. Možda razlika u bodovima nije najbolji dokaz, ali način igre, a posebno izdanja u derbijima, kao i podatak da je imao „iranskog Mesija“ u liku Serara Azmuna – najboljeg strelca prvenstva - svedoči da je Zenit po svim parametrima zasluženo osvojio titulu.

Sad može da se sprema za novo poglavlje u Evropi, da pokuša da udari pečat i van države, ostavi trag na teritoriji Starog kontinenta, što je u prošlosti znao da uradi, kad je osviojio UEFA kup ili Superkup Evrope. Od jeseni će timu iz Sankt Peterburga polazna tačka biti savršena, zahvaljujući jačini prvenstva koje je u subotu zvanično pokorio biće smešten u prvi šešir na žrebanju parova za naredno izdanje Lige šampiona.

U ovom trenutku se zna 12 učesnika najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svet. To su: Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid (Španija), Mančester Siti, Liverpul (Engleska), Juventus, Napoli (Italija), Bajern, Borusija Dortmund, Lajpcig (Nemačka), Pari Sen Žermen (Francuska) i pomenuti Zenit. Preostali učesnici dobiće se u završnicama prvenstava širom kontinenta, kao i kroz naporne kvalifikacije, kroz koje do probranog društva može samo šest timova (četiri kroz stazu šampiona, gde će učestvovati prvak Srbije, te dva kroz putanju pratilaca).

Čak i izgled prvog šešira dobija jasne konture kako se bliži kraj sezone. U njemu su „zakucani“ Barselona, Juventus, Pari Sen Žermen i Zenit kao prvaci država koje nose najjači koeficijent. Njima će se pridružiti najbolji tim Nemačke – najverovatnije Bajern, pošto ima četiri boda više od Milionera dva kola pre kraja – kao i prvak Premijer lige (Mančester Siti ili Liverpul). Preostala dva od ukupno osam mesta popuniće osvajači Lige šampiona i Lige Evrope, jer UEFA najpre vrednuje međunarodni, pa tek onda uspeh na lokalnom nivou. To znači da do prvog šešira mogu Ajaks ili Totenhem, odnosno Liverpul, ako senzacionalnim rezultatom u revanšu eliminiše Barselonu, a zatim slavi u završnoj borbi u Madridu. Iz Lige Evrope glavni kandidati su Arsenal i Čelsi, jer imaju povoljne rezultate posle polufinalnih okršaja sa Valensijom i Ajntrahtom.

Pod uslovom da Liverpul osvoji i Ligu šampiona i Premijer ligu ili da Barselona postane prvak Evrope, onda bi osmog učesnika prvog šešira za naredno izdanje elitnog kupa dala Portugalija. Tamo Benfika ima dva boda više i bolji međusobni skor od Porta, uoči završnih 180 minuta.

I u narednom izdanju Lige šampiona učestvovaće 32 tima, raspoređenih u osam grupa sa po četiri ekipe. Kao i dosad, prve dve idu u nokaut fazu, posle čega sledi razigravanje sve do finala 30. maja na „Ataturk“ stadionu u Istanbulu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar