Финале ЛШ: Вријеме је да се гигант из Болоње пробуди!

На талону су пехар и милион евра! Виртус јури титулу у Лиги шампиона.

Кошарка 05.05.2019 | 14:45
Финале ЛШ: Вријеме је да се гигант из Болоње пробуди!
Треће издање ФИБА Лиге шампиона отворило је завршно поглавље. Велелепно кошаркашко здање у Антверпу чека финале у којем ће снаге одмерити Виртус из Болоње и Тенерифе (ТВ Арена спорт 4, 18.00).

Италијански гигант на челу са српским селектором Александром Ђорђевићем почео је да се уздиже и враћа стари сјај, а велики корак напред за повратак на велику сцену некадашњи шампион Европе могао би да направи вечерас, у мечу који осим континенталног пехара носи и награду од милион евра. После кризног периода на почетку 2019. године, Виртус је направио можда и кључни потез јер је ангажовањем Александра Ђорђевића вратио стабилност и стигао на праг освајања првог европског трофеја после десет година, када је Виртус узео ФИБА Еврочеленџ. 

"Порасли смо, ја сам мање од четири месеца са екипом, начином рада смо дошли до тога да сада играмо главом. Што је, верујем, било очигледно у полуфиналу", прича Ђорђевић за Спортски журнал и додаје:

"Трудил смо се да групу играча убацимо у наш систем и захтеве, уз много размишљања о ситуацијама на терену, како у одбрани, тако и у нападу".

Не крије српски селектор да је права селекција играча много важна за успех у сезони, али да то највише зависи од висине буџета, ситуација током сезоне, али и самог такмичења у којем се клуб налази. 

"У овом клубу постоји огромна традиција, али мора полако да се престане да се прича о прошлости и почне да се говори о новим играчима који треба да стварају историју. Ово је први корак, улазак у финале Лиге шампиона је велика ствар за клуб и град".

За разлику од Тенерифа, сам помен Виртуса изазива велико страхопоштовање код ривала. Много је великих тренерских имена и кошаркашких асова прошло, европских титула освојено и предуго се владало Италијом и Старим континентом да би такве ствари биле занемарене... Професор Александар Николић, Крешимир Ћосић, Еторе Месина, Алберто Бући, Богдан Тањевић, а онда Предраг Даниловић, Зоран Савић, Жарко Паспаљ, Антоан Ригодо, Раша Нестеровић, Дејвид Андерсен, Матјаж Смодиш, Ману Ђинобили, Марко Јарић, Рашард Грифит, Саулијус Штомбергас, Уго Сконокини... Иза свих њих, али и многих других великана европске и светске кошарке остале су две европске круне, један Сапорта куп и по још два финала оба такмичења. И данас се препричавају детаљи сурове владавине генерација које су прошле у периоду од 1997. до 2002. године, када је последњи пут трофеј Евролиге био надохват руке... Клуб је, нажалост, прошао много тешких дана и година, али је почео да се враћа у живот и тријумф у вечерашњем финалу могао би да буде иницијална каписла за неке велике ствари!

А, зашто се тако нешто не би догодило? Виртус није важио за фаворита против Бамберга, па је великан из Болоње одиграо такмичарски јако зрелу партију и прошао даље. Није у бољој позицији ни против Тенерифа, који је готово рутински оверио домаћина завршног турнира Антверпен. Треба, ипак, бити реалан и признати да је клуб с Канарских острва ипак у предности, због свих кошаркашких елемената.

“Тенерифе је апсолутни фаворит овог такмичења, због начина на који игра и искуства. Пре две године је овај тим освојио трофеј. Тада је Абромаитис био МВП. Ово еј први пут да неће домаћин бити у финалу, да неће имати шансу да освоји трофеј. На нама је да одиграмо храбро, са ентузијазмом, радошћу, осмехом и миром у глави. Тежак рад увек даје резултате“, каже Ђорђевић за Журнал.

Тим Абромаитис ће и овог пута вући све конце у игри Тенерифа. Велико искуство у рекету даје Колтон Ајверсон као ударна игла екипе у непосредној близини коша и неко ко има вишегодишње евролигашко искуство, док ће за реализацију изван рекета бити задужен Никола Брусино и Хавијер Бераин. Од Себастијана Сајза се очекује да држи ниво агресивности у рекету када Ајверсон буде одмарао, док ће Феран Барас бити задужен да разигра екипу и држи ниво борбене готовости. Кевин Пантер је успео да одржи висок ниво игре и буде Виртусова звезда водиља у полуфиналу с неколико великих хитаца, Јаник Мореира је својим искуством дао стабилност у рекету, док је Дејан Кравић одрадио велики посао из другог плана. Ипак, против Тенерифа мораће да се разигра још неко, односно да се Пантер растерети и да првенствено Амат М'Баје и Тони Тејлор поправе своје проценте шута.

Јер, у граду дијаманата ипак је превише тога на талону...

ФИБА ЛИГА ШАМПИОНА - ФИНАЛЕ

18.00: Виртус Болоња - Тенерифе 

МЕЧ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

15.00: Бамберг - Антверпен 

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар