Finale LŠ: Vrijeme je da se gigant iz Bolonje probudi!

Na talonu su pehar i milion evra! Virtus juri titulu u Ligi šampiona.

Košarka 05.05.2019 | 14:45
Finale LŠ: Vrijeme je da se gigant iz Bolonje probudi!
Treće izdanje FIBA Lige šampiona otvorilo je završno poglavlje. Velelepno košarkaško zdanje u Antverpu čeka finale u kojem će snage odmeriti Virtus iz Bolonje i Tenerife (TV Arena sport 4, 18.00).

Italijanski gigant na čelu sa srpskim selektorom Aleksandrom Đorđevićem počeo je da se uzdiže i vraća stari sjaj, a veliki korak napred za povratak na veliku scenu nekadašnji šampion Evrope mogao bi da napravi večeras, u meču koji osim kontinentalnog pehara nosi i nagradu od milion evra. Posle kriznog perioda na početku 2019. godine, Virtus je napravio možda i ključni potez jer je angažovanjem Aleksandra Đorđevića vratio stabilnost i stigao na prag osvajanja prvog evropskog trofeja posle deset godina, kada je Virtus uzeo FIBA Evročelendž. 

"Porasli smo, ja sam manje od četiri meseca sa ekipom, načinom rada smo došli do toga da sada igramo glavom. Što je, verujem, bilo očigledno u polufinalu", priča Đorđević za Sportski žurnal i dodaje:

"Trudil smo se da grupu igrača ubacimo u naš sistem i zahteve, uz mnogo razmišljanja o situacijama na terenu, kako u odbrani, tako i u napadu".

Ne krije srpski selektor da je prava selekcija igrača mnogo važna za uspeh u sezoni, ali da to najviše zavisi od visine budžeta, situacija tokom sezone, ali i samog takmičenja u kojem se klub nalazi. 

"U ovom klubu postoji ogromna tradicija, ali mora polako da se prestane da se priča o prošlosti i počne da se govori o novim igračima koji treba da stvaraju istoriju. Ovo je prvi korak, ulazak u finale Lige šampiona je velika stvar za klub i grad".

Za razliku od Tenerifa, sam pomen Virtusa izaziva veliko strahopoštovanje kod rivala. Mnogo je velikih trenerskih imena i košarkaških asova prošlo, evropskih titula osvojeno i predugo se vladalo Italijom i Starim kontinentom da bi takve stvari bile zanemarene... Profesor Aleksandar Nikolić, Krešimir Ćosić, Etore Mesina, Alberto Bući, Bogdan Tanjević, a onda Predrag Danilović, Zoran Savić, Žarko Paspalj, Antoan Rigodo, Raša Nesterović, Dejvid Andersen, Matjaž Smodiš, Manu Đinobili, Marko Jarić, Rašard Grifit, Saulijus Štombergas, Ugo Skonokini... Iza svih njih, ali i mnogih drugih velikana evropske i svetske košarke ostale su dve evropske krune, jedan Saporta kup i po još dva finala oba takmičenja. I danas se prepričavaju detalji surove vladavine generacija koje su prošle u periodu od 1997. do 2002. godine, kada je poslednji put trofej Evrolige bio nadohvat ruke... Klub je, nažalost, prošao mnogo teških dana i godina, ali je počeo da se vraća u život i trijumf u večerašnjem finalu mogao bi da bude inicijalna kapisla za neke velike stvari!

A, zašto se tako nešto ne bi dogodilo? Virtus nije važio za favorita protiv Bamberga, pa je velikan iz Bolonje odigrao takmičarski jako zrelu partiju i prošao dalje. Nije u boljoj poziciji ni protiv Tenerifa, koji je gotovo rutinski overio domaćina završnog turnira Antverpen. Treba, ipak, biti realan i priznati da je klub s Kanarskih ostrva ipak u prednosti, zbog svih košarkaških elemenata.

“Tenerife je apsolutni favorit ovog takmičenja, zbog načina na koji igra i iskustva. Pre dve godine je ovaj tim osvojio trofej. Tada je Abromaitis bio MVP. Ovo ej prvi put da neće domaćin biti u finalu, da neće imati šansu da osvoji trofej. Na nama je da odigramo hrabro, sa entuzijazmom, radošću, osmehom i mirom u glavi. Težak rad uvek daje rezultate“, kaže Đorđević za Žurnal.

Tim Abromaitis će i ovog puta vući sve konce u igri Tenerifa. Veliko iskustvo u reketu daje Kolton Ajverson kao udarna igla ekipe u neposrednoj blizini koša i neko ko ima višegodišnje evroligaško iskustvo, dok će za realizaciju izvan reketa biti zadužen Nikola Brusino i Havijer Berain. Od Sebastijana Sajza se očekuje da drži nivo agresivnosti u reketu kada Ajverson bude odmarao, dok će Feran Baras biti zadužen da razigra ekipu i drži nivo borbene gotovosti. Kevin Panter je uspeo da održi visok nivo igre i bude Virtusova zvezda vodilja u polufinalu s nekoliko velikih hitaca, Janik Moreira je svojim iskustvom dao stabilnost u reketu, dok je Dejan Kravić odradio veliki posao iz drugog plana. Ipak, protiv Tenerifa moraće da se razigra još neko, odnosno da se Panter rastereti i da prvenstveno Amat M'Baje i Toni Tejlor poprave svoje procente šuta.

Jer, u gradu dijamanata ipak je previše toga na talonu...

FIBA LIGA ŠAMPIONA - FINALE

18.00: Virtus Bolonja - Tenerife 

MEČ ZA TREĆE MESTO

15.00: Bamberg - Antverpen 

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar