Хладан туш за западни Балкан

Британски Финанциал Тимес (ФТ) у чланку посвећеном самиту у Берлину тврди да су њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон наговијестили земљама западног Балкана да су мале шансе за њихово брзо прикључење ЕУ и да су им пренијели да би прво требало да "среде ситуацију код куће".

Регион 30.04.2019 | 17:32
Хладан туш за западни Балкан
Самит се, констатује истовремено лист, одржао у тренутку када је Брисел "укључио аларм" због све веће улоге Кине и Русије на западном Балкану.

Макрон је, напомиње лист, рекао да разумије да и други актери "имају своје интересе на Балкану, али да је јасно да су европски интереси важнији".

У тексту под насловом "Хладан туш Француске и Њемачке на наде Балкана за брзо приступање ЕУ", ФТ наводи да је Макрон био фокусиран на неопходност "политичке стабилности" у региону, наводећи да ће Париз помоћи у кључним економским, социјалним и безбједносним реформама, као и у реформама у области владавине права, прије него у процесу проширења ЕУ.

Лист наводи и да је њемачка канцеларка против било какве идеје рјешења спора између Београда и Приштине која укључује размјену територија, док би Вашингтон и Брисел подржали такво рјешење.

ФТ додаје, позивајући се на наводе аналитичара, да су Меркел и Макрон били домаћини самита због забринутости развојем догађаја у региону, упркос, како оцјењује, успјеху без преседена у вези са постигнутим споразумом о имену Сјеверне Македоније.

ЕУ, закључује ФТ, већ дуго говори о могућности уласка земља западног Балкана у тај блок како би подстакла економски напредак и побољшала ширу регионалну стабилност.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

хвала им на томе

30.04.2019 15:38

Никад нас неце примити у ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМПЕРИЈАЛИСТИ

30.04.2019 16:20

КАО ДА СУ ЊИХОВИ ИНТЕРЕСИ НА БАЛКАНУ ЗНАЧАЈНИЈИ ОД ИНТЕРЕСА НАРОДА БАЛКАНА.

Name

Даре

30.04.2019 16:43

Оце они али смо ми неодговорни. Ми би да имамо ајдуцку власт, диктаторски резиме, приватне полиције, приватне судије, родбинске владе, да непостујемо споразуме, претимо ратовима и рехабилитују злочинце у итд. А да нас приме у ЕУ ајте молим и јос кажете неце нас примити и ми се цудимо.. Које смо ми дно. А нецемо да покажемо културу сузивота, постивања закона и устава, уништавање корупције, деполитизацију полиције и судства, борбу за људска права и демократију, уништавање национализма. БОГАМИ ЉУДИНО ДО НАС ЈЕ.

Name

@Даре

30.04.2019 17:11

Је ли то све Хрватска испунила?

Name

меркел

30.04.2019 17:35

Шта зели тај запад ни они сами не знају каква њихова правда далеко од тога меркел нема мијењања границе а косово признала ко је овде луд

Name

Европа се насла у великој кризи

30.04.2019 17:40

Хрватска Бугарска Румунија и друге истоцне земље нису испуниле ни основне услове за пријем али то је Политика. Зато се ЕУ налази пред распадом .

Name

Ре

01.05.2019 08:22

Хвала богу. Нека французима тај црнацки сљам. Не зелим са њима да мијесам. Таква ЕУ ми не треба.

Name

Нострадамус

01.05.2019 11:26

За@Дара.Јел то Хрватска испунила?Да ли смо ми нормални гледамо и преузимамо све сто је лосе од других.Ста ме брига јел све то Хрватска испунила.Ми треба да средино то ради својих комсија села опстине ентитета дрзаве знаци ради нас самих не ради ЕУ.Будале за све надју изговор зато сам и отисао одоздо.На питање не дајемо одговор него изговор.

Name

Скептик

30.04.2019 16:59

На Берлинском конгресу је представник Бугарске тражио да се разријеши питање неке границе између Бугарске и Србије. Бизмарк му се оштрим тоном обратио: Мене не занимају свињари са Баљана. Ја сам овде да штитим интересе великих сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квесцен

30.04.2019 16:59

Ко је рекао да се нама и иде у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

30.04.2019 17:45

Исло ти се или не, од ЕУ нема ниста. Тада би Баја, Спириц и остала братија морала у затвор а та им се идеја не свидја. Висе им се свидја овако, пуно оваца даје пуно вуне.

Name

Жана

30.04.2019 17:17

А шта можемо друго и очекивати, земља пуна безправља, корупције, криминала, далеко од деморатије и изгледа да се скорој будућности било шта промијени. На овим просторима мора доћи до радикалних промјена, али политичке и грађанске снаге које би могле да нас из чупају из садашње ситуације су слабе, а могло би се рећи да и не постоје. Појединци попут Станивуковића и Вукановића су јаки борци, али би им се морала придружити маса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћезаре

30.04.2019 17:45

Могли би и ми,да у медувремену,поново уведемо царине на сву робу из ЕУ за коју је царина тренутно 0%.То би био патриотски цин.Али,нема ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.04.2019 20:29

Ко хоће у ЕУ нек покупи породицу и правац Европа. Свако имало паметан зна да ове зоне сумрака неће ући у Европу ускоро,а можда и никад. И то свима и одговара осим јадном поштеном раднику. Зато,купи прње и гас.

ОДГОВОРИТЕ