Неке снаге желе да стигматизују цијеле народе

- Директор Музеја жртва геноцида Дејан Ристић изјавио је данас да постоје снаге у свијету које желе да стигматизују цијеле народе и праве хијерархију злочина и жртава.

Регион 22.04.2024 | 21:15
Неке снаге желе да стигматизују цијеле народе

Он је на скупу поводом 32 године од оснивања Музеја рекао да "неке жртве стављају на пиједастал апсолутних жртава, док друге деградирају иако су страдале на истом простору, у истим околностима".

Ристић, који је члан државног тима Србије чији је задатак да се супротстави доношењу резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, указао је да је "дисторзија прошлости посебно уочљива" у вези са страдањем Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату на подручју Независне Државе Хрватске /НДХ/, гдје се негира "бруталност злочина, територијална распрострањеност и њихов карактер".

"Музеј се томе супротставља знањем и активностима", рекао је Ристић и навео да Музеј посједује "више од 200.000 јединица прворазредне историјске грађе која сведочи о геноциду над Србима, холокаусту над Јеврејима, и самудапирену над Ромима.

Ристић је посебно нагласио да је НДХ била једина државна творевина која је, мимо нацистичке Њамачке, оснивала и руководила логорима и једина оснивала логоре за дјецу, а да су начини убијања били монструозни.

"Јасеновац у историографији о Другом светком рату важи за најбруталнији логор у Европи", рекао је Ристић.

На данашњој свечаности Музеја жртава геноцида приказани су видео-снимци сусрета вође нацистичке Њамачке Адолфа Хитлера и поглавника НДХ Анте Павелића. Приказани су и снимци састанак Павелића и Гермогена, поглавара измишљене хрватске православне цркве, којег су послије рата стрељале нове власти, наслиног покатоличвања Срба, усташког претреса села, посјета заједно са нацистима разрушених мјеста, преноси Бета.

Дан Музеја жртава геноцида обиљежава се данас, на дан када је 1945. године хиљаду логораша Јасеновца извело пробој из тог логора, а тек сваки десети је то преживио.

У Србији је данас и Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом свјетском рату. 

(Срна) Фото; БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПЕИНА УНУКА

23.04.2024 02:56

НАЈ БОЉЕ БИХ ТО МОГЛА ОБЈАСНИТИ ПЕИНА УНУКА ..БИСЕРКА КОНОБАРИЦА ИЗ ПРЊАВОРА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срна

23.04.2024 03:33

Смесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.04.2024 06:41

Неки народи сами себе стигматизују и никако да се науче на властитим грешкама већ окривљују цијели свијет за своје глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2024 10:59

Тацно!