Hladan tuš za zapadni Balkan

Britanski Financial Times (FT) u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im prenijeli da bi prvo trebalo da "srede situaciju kod kuće".

Region 30.04.2019 | 17:32
Hladan tuš za zapadni Balkan
Samit se, konstatuje istovremeno list, održao u trenutku kada je Brisel "uključio alarm" zbog sve veće uloge Kine i Rusije na zapadnom Balkanu.

Makron je, napominje list, rekao da razumije da i drugi akteri "imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji".

U tekstu pod naslovom "Hladan tuš Francuske i Njemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU", FT navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost "političke stabilnosti" u regionu, navodeći da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbjednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi i da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija, dok bi Vašington i Brisel podržali takvo rješenje.

FT dodaje, pozivajući se na navode analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Sjeverne Makedonije.

EU, zaključuje FT, već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja zapadnog Balkana u taj blok kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

hvala im na tome

30.04.2019 17:38

Nikad nas nece primiti u EU!

ODGOVORITE
Name

IMPERIJALISTI

30.04.2019 18:20

KAO DA SU NJIHOVI INTERESI NA BALKANU ZNAČAJNIJI OD INTERESA NARODA BALKANA.

Name

Dare

30.04.2019 18:43

Oce oni ali smo mi neodgovorni. Mi bi da imamo ajducku vlast, diktatorski rezime, privatne policije, privatne sudije, rodbinske vlade, da nepostujemo sporazume, pretimo ratovima i rehabilituju zločince u itd. A da nas prime u EU ajte molim i jos kažete nece nas primiti i mi se cudimo.. Koje smo mi dno. A necemo da pokažemo kulturu suzivota, postivanja zakona i ustava, uništavanje korupcije, depolitizaciju policije i sudstva, borbu za ljudska prava i demokratiju, uništavanje nacionalizma. BOGAMI LJUDINO DO NAS JE.

Name

@Dare

30.04.2019 19:11

Je li to sve Hrvatska ispunila?

Name

merkel

30.04.2019 19:35

Šta zeli taj zapad ni oni sami ne znaju kakva njihova pravda daleko od toga merkel nema mijenjanja granice a kosovo priznala ko je ovde lud

Name

Evropa se nasla u velikoj krizi

30.04.2019 19:40

Hrvatska Bugarska Rumunija i druge istocne zemlje nisu ispunile ni osnovne uslove za prijem ali to je Politika. Zato se EU nalazi pred raspadom .

Name

Re

01.05.2019 10:22

Hvala bogu. Neka francuzima taj crnacki sljam. Ne zelim sa njima da mijesam. Takva EU mi ne treba.

Name

Nostradamus

01.05.2019 13:26

Za@Dara.Jel to Hrvatska ispunila?Da li smo mi normalni gledamo i preuzimamo sve sto je lose od drugih.Sta me briga jel sve to Hrvatska ispunila.Mi treba da sredino to radi svojih komsija sela opstine entiteta drzave znaci radi nas samih ne radi EU.Budale za sve nadju izgovor zato sam i otisao odozdo.Na pitanje ne dajemo odgovor nego izgovor.

Name

Skeptik

30.04.2019 18:59

Na Berlinskom kongresu je predstavnik Bugarske tražio da se razriješi pitanje neke granice između Bugarske i Srbije. Bizmark mu se oštrim tonom obratio: Mene ne zanimaju svinjari sa Baljana. Ja sam ovde da štitim interese velikih sila.

ODGOVORITE
Name

Kvescen

30.04.2019 18:59

Ko je rekao da se nama i ide u EU?

ODGOVORITE
Name

Milko

30.04.2019 19:45

Islo ti se ili ne, od EU nema nista. Tada bi Baja, Spiric i ostala bratija morala u zatvor a ta im se ideja ne svidja. Vise im se svidja ovako, puno ovaca daje puno vune.

Name

Žana

30.04.2019 19:17

A šta možemo drugo i očekivati, zemlja puna bezpravlja, korupcije, kriminala, daleko od demoratije i izgleda da se skoroj budućnosti bilo šta promijeni. Na ovim prostorima mora doći do radikalnih promjena, ali političke i građanske snage koje bi mogle da nas iz čupaju iz sadašnje situacije su slabe, a moglo bi se reći da i ne postoje. Pojedinci poput Stanivukovića i Vukanovića su jaki borci, ali bi im se morala pridružiti masa.

ODGOVORITE
Name

Ćezare

30.04.2019 19:45

Mogli bi i mi,da u meduvremenu,ponovo uvedemo carine na svu robu iz EU za koju je carina trenutno 0%.To bi bio patriotski cin.Ali,nema nista od toga.

ODGOVORITE
Name

A

30.04.2019 22:29

Ko hoće u EU nek pokupi porodicu i pravac Evropa. Svako imalo pametan zna da ove zone sumraka neće ući u Evropu uskoro,a možda i nikad. I to svima i odgovara osim jadnom poštenom radniku. Zato,kupi prnje i gas.

ODGOVORITE