ШПА: Хетафеов удес на аутопуту М-45!

Макса скривио пенал, Сорија одбранио, али није помогло! Ситуација из 18. минута подигла је атмосферу пред 12. 705 навијача на "Колосеуму", али им је брзо постало јасно да је Пелегрино "закључао" утакмицу и да им следи четврти пораз код куће ове сезоне.  Максимовић скривио пенал, комшије не дају у Лигу шампиона! Леганес однео бодове са стадиона “Алфонсо Перез“.

Фудбал 30.03.2019 | 16:00
ШПА: Хетафеов удес на аутопуту М-45!
Између њих пет километара. И дуга историја комшијских сукоба. Дерби јужног Мадрида између Хетафеа и Леганеса једини је који се играо у свим шпанским лигама, мада тек од пре две године у Примери. Тек данас, из четвртог покушаја, Леганес је успео да оствари првенац у прволигашким окршајима са Хетафеом и значајно смањи шансу ривалима са аутопута М-45 да наредне јесени заиграју у Лиги шампиона – 2:0 у 29. колу Примере.

Апсолутно заслужених, иако је Хетафе ове сезоне држао часове фудбала на Пиринејима, док је Леганес све време у доњем дому. Данас је међутим Леганес био тај који је импресионирао вештином. Од Хетафеа нисмо видели скоро па ништа, па је претрпео први пораз још од 26. јануара и гостовања код Атлетика на стадиону Ванда Метрополитано. Занимљиво, Хетафе је ове сезоне губио само у Мадриду. Или код куће, или од Атлетика и Реала.

Данас није изгледало тако. Од првог минута је Леганес био бољи тим на терену и само је било питање тренутка када ће Хетафеова одбрана поклести. Први пут се то десило већ у 18. минуту када је наш Немања Максимовић, после два одлична издања у репрезентативном дресу, неопрезно играо руком и скривио пенал. Срећом по домаће, Давид Сорија је тада одбранио мрежу Хетафеа што и није била претерана уметност имајући у виду како је шутирао Гвидо Кариљо.

Међутим, таман и да је Сорија имао осам руку не би могао довека да брани овакав Хетафе. Нису личили на себе изабраници Хозеа Бордаласа. Леганес је то осетио и полако појачавао притисак све док није дало резултата. Већ у 49. минуту Хетафеова одбрана је на првој стативи потпуно заборавила Мичела Сантоса, у 83. је претрчао неких 60 метара – ето колико је била шупља одбрана Бордаласовог тима – и ту је био крај Хетафеових надања да ће моћи барем до бода.

Алавес и Севиљасу сада на потезу. А не би ни Валенсија, Бетис и Атлетик из Билбаа смели да немо посматрају овакав Хетафеов кикс. Не само Лига шампиона. И Лига Европе је под знаком питања. Па нек се после питају на стадиону "Алфонсо Перез" зашто и поред оваквих резултата најважнији меч сезоне посматра само 12.000 људи. Јесте добро организован, чак и симпатичан са свим оним маркетиншким триковима да привуче публику на стадион - ко не зна, Хетафе је чак снимао и порнографске филмове са главним глумицама у бојама клуба! - али клубу без правог навијачког језгра можда и није место у Лиги шампиона?

После Атлетико Мадрида, Левантеа, Барселоне и Валенсије, на "Колосеуму Алфонсо Перез" победио је и Леганес.

Ове суботе у матине термину 29. кола Примере - 0:2 (0:0).

Немања Максимовић пожртвовано је уклизао у 17. минуту покушавајући да изблокира ударац Оскара Родригеза из срца шеснаестерца, што је и успео - али руком, па је судија Пабло Гонзалес Фуертес нашем репрезентативцу показао жути картон, а Гвиду Кариљу знак да изведе најстрожу казну минут касније, међутим...

Аргентинац је комично шутирао са беле тачке, па Давиду Сорији није било тешко да одбрани тај "ударац".

Тренер домаћих Бордалас извео је поставу са петорицом Уругвајаца. Почели су Дамјан Суарез, Леандро Кабрера, Матијас Оливера Мирамонте и Мауро Арамбари, на клупи је шансу чекао Себастијан Кристофоро, али је водећи гол на утакмици постигао њихов земљак на супротној страни, Сантос.

Овакав почетак утакмице подигао је атмосферу међу 12.705 навијача окупљених по лепом времену у предграђу Мадрида, али им је убрзо постало јасно да ово није дан екипе тренера Пабла Бордаласа. Чврсти, затворени са петорицом позади, момци које је на терен послао Маурисио Пелегрино савршено су спроводили његов план утакмице и били спремни да казне сваку грешку Бордаласове поставе у којој су почела по четворица Шпанаца и Уругвајаца.

Из једне такве акције у 50. минуту Микел Сантос прикуцао је лопту под Соријину пречку после идеалног центаршута Јонатана Силве са леве стране и наговестио оно што ће се догодити у завршници, у јеку јалове иницијативе плавих. 

Пелегрино је пажљиво мењао, препознајући који су играчи први остајали без енергије, Леганесове линије тима нису се притом реметиле, а онда је улазак искусног Хуанфрана на десни бок уместо Алана Ниома довео и до другог гола. После пет минута на терену, Хуанфран је искористио савршен пас Кариља у простор и после спринта од 50 метара рутински савладао солидно постављеног Сорију за тек четврти пораз Хетафеа код куће ове сезоне.

Уједно, могао би ово на крају да буде и веома скуп резултат у трци са Алавесом, Севиљом, Валенсијом и Билбаом за пласман у Лигу шампиона. 

Популарном Макси била је ово четврта утакмица у стартној постави у последњих 13 дана и први пораз након три ремија са Валенсијом (0:0, 17. март), Немачком (1:1, 20. март) и Португалијом (1:1, 25. март). Замењен је само у Волфсбургу против Немаца, када је забележио и асистенцију код гола Луке Јовића. Селектор Младен Крстајић извео у 86. минуту.

Хетафе: Сорија - Суарез, Деконам, Кабрера, Оливера Мирамонте (од 82. Антунеш) - Фалкир (од 57. Анхел), Максимовић, Арамбари (од 68. Фламини), Портиљо - Молина, Мата.

Леганес: Куељар - Ниом (од 79. Хуанфран), Бустинса, Тарин, Сјовас, Силва - Родригез, Перез, Весга - Сантос (од 61. Брајтвајт), Кариљо (од 87. Савин).

Резултати 29. кола:

петак

Ђирона - Атлетик Билбао 1:2 (1:0)
/Стуани 37 - Вилијамс 53, Гарсија 59/

субота

Хетафе - Леганес 0:2 (0:0)
/Сантос 50, Хуанфран 83/

Барселона - Еспањол 16.15
Селта - Виљареал 18.30
Алавес - Атлетико Мадрид 20.45

недеља

Леванте - Еибар 12.00
Рајо Ваљекано - Бетис 14.00
Севиља - Валенсија 16.15
Ваљадолид - Реал Сосиједад 18.30
Реал Мадрид - Уеска 20.45

Табела: Барселона 66, Атлетико 56, Реал 54, Хетафе (+1) 46, Алавес 44, Севиља 43, Валенсија 40, Атлетик (+1) 40, Бетис 39, Сосиједад 36, Леганес (+1) 36, Еибар 35, Ђирона (+1) 34, Еспањол 34, Леванте 31, Ваљадолид 29, Виљареал 29, Селта 25, Рајо 23, Уеска 22.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар